Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fatih, kanunnamesi

Fatih Kanunnamesi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fatih Kanunnamesi

Fatih Kanunnamesi - Tarih Genel

Osmanlılarda ilk defa Orhan Gazi zamanında ele alınan devlet Teşkilâtı devletin büyümesiyle beraber muntazam bir gelişme kaydetmiştir İslâm hukununun esaslarına göre bir takım kanunlar konulmuştu İstanbul’u fethettikten sonra Osmanlı devletini eskisinden daha merkeziyetçi bir hale sokmağa çalışan Fatih Sultan Mehmed de yeni bir takım kâide ve kanunlar ortaya koymuş, mevcut olanlara da yeni şekiller vermiştir

Fatih’in İki Kanunnamesi vardır: Bunlardan biri devletin teşkilat ve teşrifatına, biri de şahsî hukuka aittir

Viyana kütüphanesindeki nüshasından iktibas edilerek “Tarih-i Osmanî Encümeni” tarafından neşredilen birinci Kanunnamenin ismi “Kanunname-i Âl-i Osman”dır Fatih devrinin son yıllarında, Karamânî Mehmet Paşa’nın sadâreti zamanında 1477 ve 1481 seneleri arasında hazırladığı tahmin edilmektedir Bu kanun, İstanbul’un fethine kadar devamlı riâyet edilen hükümlerin bir araya getirilmesi ile teşekkül etmiştir

Kanunnamenin metni, Nişancı Leyszâde Muhammed İbn-i Mustafa tarafından yazılmıştır Devletin teşkilat ve teşrifatına, memurların terfi sırası ile vazifelerine, âidâta, bazı resmî ünvanlara ve bir takım ceza hükümlerine aid olan bu meşhur kanunname devletin anayasası mahiyetindedir

Bundan başka bir de ictimaî ve şahsî hukukla vergilere ait ikinci bir kanunname daha vardır ki o da birkaç defa yayınlanmıştır

Kanunî Sultan Süleyman devrinde yeni esaslar ilâvesiyle genişletilen bu ilk Osmanlı kanunnamesinin birçok hükümleri Tanzimât devrine kadar kullanılmıştır

Fatih kanunnamesi “Bu kanunname atam ve dedem kanunudur ve benim dahi kanunumdur Evlad-ı kiramım neslen ba’de neslin bununla âmil olalar” diye başlar

Fazilet Takvimi 2012

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com