Koku Ve Obezite İlişkisi |
07-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Koku Ve Obezite İlişkisiYale Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, yiyeceklerin kokusunun ve sindiriminin beyinde farklı bölgeleri uyardığı belirlendi Psikiyatri profesörü Dana Small, bu çalışmayla elde edilen verilerin, kimyasal uyarılar ve beyindeki ödül sisteminin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olduğunu ve obezite salgınına ışık tuttuğunu belirtiyor Yapılan çalışmada, koku duyusuyla bir şeyi yeme veya yememe konusunda verilen kararlar arasındaki bağlantının araştırıldığı açıklandı Uzmanlar, beyindeki ödül sisteminde oluşan hassasiyetin çok fazla yemek yemeye sebep olduğunu düşünüyorlar Başka bir görüşte ise, bu durum yiyeceklerden lezzet alamayan kişilerin ödül sisteminin düzelmesini sağlamak için yemek yedikleri şeklinde açıklanıyor Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme yönteminin kullanıldığı çalışmada, öncelikle katılımcılara şeftali, ananas ve çikolata aroması içeren içeceklerin verildiği açıklandı Yapılan araştırmada, çikolata, şeftali, ve ananas kokularına karşı beyinde aktive olan bölgelerin, bu gıdaların sindirimi sırasında aktivasyon oluşan bölgelerden farklı olduğu gözlemlendi Neuron'da bu çalışmaya yer verilmiştir realage |
|