Karbondioksit |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
KarbondioksitProtein, karbonhidrat, yağ ve tüm karÂ*bonlu bileşiklerin hücre içindeki son meÂ*tabolizma ürünlerinden olan karbondiokÂ*sit, molekülünde bir karbon atomu ile iki oksijen atomu taşıyan, renksiz, kokusuz bir gazdır Solunum ile alınan oksijen, akciğerlerden kılcal kan damarlarına geçer ve kırmızı kan hucrelerindeki hemoglobine bağlanırÂ*Sonra kalbe taşınarak atardamar sistemi ile tüm vücut hücrelerine dağıtılır Bu hücÂ*relerde yaşam için gerekli temel kimyasal reaksiyonlara katılır Sonuçta açığa çıÂ*kan karbondioksit, diğer metabolizma arÂ*tıkları ile birlikte toplardamar sistemindeÂ*ki alyuvarlar içine girer ve kalbe geri döÂ*ner Oradan tekrar akciğerlere geçerek solunum yolu ile dışarı atılır Normal vücut fonksiyonları için bir mikÂ*tar karbondioksidin kanda bulunması geÂ*reklidir Ancak belirli bir düzeye ulaştığınÂ*da ölüm nedeni olabilir Atmosferdeki oranı yaklaşık % 0,03 den daha azdır Kalabalık ve havalandırması iyi olmayan odalarda bu oran daha tehliÂ*keli boyutlara ulaşır ve % 25′e varırsa ölÂ*dürücü olur Ancak, yükselen karbondiokÂ*sit seviyesi, baş ağrısı ve uyuklama halı gibi belirtilerle erken evrede kişileri uyaÂ*rır Motorlu taşıtlar, ısınma araçları ve enÂ*düstride, karbon bileşiklerinin yakılması sonucu, kentlerde karbondioksit oranı gitÂ*tikçe artmaktadır Fakat atmosfer, rüzÂ*gârlar tarafından devamlı olarak toz ve karbondioksitten temizlendiği için kolay kolay öldürücü düzeye ulaşılmaz Bitkilerin çoğu, güneş ışını altında karbonÂ*dioksit alıp oksijen verirler Bu nedenle yeşil alanların bol olduğu yerlerde karÂ*bondioksit oranında azalma, oksijen oraÂ*nında ise artma görülür Böylece yeşilliÂ*ğin çevre sağlığı açısından ne kadar ö-nemli olduğu ve çoğaltılması gerektiği anÂ*laşılmaktadır |
Karbondioksit |
07-23-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
KarbondioksitProtein, karbonhidrat, yağ ve tüm karÂ*bonlu bileşiklerin hücre içindeki son meÂ*tabolizma ürünlerinden olan karbondiokÂ*sit, molekülünde bir karbon atomu ile iki oksijen atomu taşıyan, renksiz, kokusuz bir gazdır Solunum ile alınan oksijen, akciğerlerden kılcal kan damarlarına geçer ve kırmızı kan hucrelerindeki hemoglobine bağlanırÂ*Sonra kalbe taşınarak atardamar sistemi ile tüm vücut hücrelerine dağıtılır Bu hücÂ*relerde yaşam için gerekli temel kimyasal reaksiyonlara katılır Sonuçta açığa çıÂ*kan karbondioksit, diğer metabolizma arÂ*tıkları ile birlikte toplardamar sistemindeÂ*ki alyuvarlar içine girer ve kalbe geri döÂ*ner Oradan tekrar akciğerlere geçerek solunum yolu ile dışarı atılır Normal vücut fonksiyonları için bir mikÂ*tar karbondioksidin kanda bulunması geÂ*reklidir Ancak belirli bir düzeye ulaştığınÂ*da ölüm nedeni olabilir Atmosferdeki oranı yaklaşık % 0,03 den daha azdır Kalabalık ve havalandırması iyi olmayan odalarda bu oran daha tehliÂ*keli boyutlara ulaşır ve % 25′e varırsa ölÂ*dürücü olur Ancak, yükselen karbondiokÂ*sit seviyesi, baş ağrısı ve uyuklama halı gibi belirtilerle erken evrede kişileri uyaÂ*rır Motorlu taşıtlar, ısınma araçları ve enÂ*düstride, karbon bileşiklerinin yakılması sonucu, kentlerde karbondioksit oranı gitÂ*tikçe artmaktadır Fakat atmosfer, rüzÂ*gârlar tarafından devamlı olarak toz ve karbondioksitten temizlendiği için kolay kolay öldürücü düzeye ulaşılmaz Bitkilerin çoğu, güneş ışını altında karbonÂ*dioksit alıp oksijen verirler Bu nedenle yeşil alanların bol olduğu yerlerde karÂ*bondioksit oranında azalma, oksijen oraÂ*nında ise artma görülür Böylece yeşilliÂ*ğin çevre sağlığı açısından ne kadar ö-nemli olduğu ve çoğaltılması gerektiği anÂ*laşılmaktadır |
|