![]() |
20 Yaşında Kalp Taraması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 20 Yaşında Kalp TaramasıKalp hastalıkları açısından kalıtsal risk taşıyan kişilerin yaşam tarzına dikkat etmesi, sigara, kötü beslenme ve hareketsizlik gibi kötü alışkanlıklarından vazgeçmesi gerekiyor ![]() yaşlardan itibaren kan yağlarını ve tansiyon değerlerini kontrol ettirmesi, bunu belli aralıklarla sürdürmesi hayati önem taşıyor ![]() Cleveland Clinic Kalp Damar Hastalıkları Departmanı Başkan Yardımcısı Prof ![]() ![]() Murat Tuzcu, sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor ![]() Eğer ailede risk varsa yapabileceğimizin azamisini yapmamız lazım ![]() yaşında bir kişinin öncelikle bir kez açlık kan şekerine bakılması, bir kere kolesterol profilinin çıkarılması, tansiyonuna ve kilosuna bakılması gerekir ![]() ![]() Ama diyelim ki 35 yaşındaki bir kişinin yoğun bir aile hikâyesi var ![]() Benim karşıma böyle biri geldiğinde önce araştırmaya çalıştığım, ailedeki yoğun hikayenin özellikleridir ![]() 52 yaşında ölmesi başka, sağlıklı bir hayat sürüp spor yaparken 48 yaşında ölmesi başka ![]() gereken temel şey, hastanın açlık kan şekerinin ölçülmesidir ![]() sonra kolesterolü, boyu, kilosu, bel çevresi, tansiyonu gibi ölçümlerin yapılmasıdır ![]() oluruz ![]() Peki görüntüleme yöntemleri? Son dönemde yaygınlaşmaya başlayan CT anjiyo adlı tomografiler ne zaman devreye girmeli? Hastaya bir bilgisayarlı tomografi yaptınız diyelim ![]() yüzde 80 bir darlık saptandı ![]() taktırdığınız zaman veya by-pass ameliyatı yaptırdığınız zaman oradaki görünüm düzeliyor ![]() önlediğine dair en ufak bir delil yok ![]() Yaş kaç olursa olsun böyle mi? Evet ![]() Bunu bildiğimiz için benim karşıma böyle bir hasta geldiği zaman açıkçası defalarca yaptığım ve her zaman yapmayı savunduğum şey şu; 35 yaşındaki kişinin hiçbir şikâyeti yoksa ve karşıma tarama mahiyetinde yapılan bilgisayarlı tomografinin yüzde 80 darlık sonucuyla geldiği zaman hastaya bir efor testi yapıyorum ![]() 15 dakika süreyle kalbin atım hızı 60'tan 160'a, tansiyonu 22'ye çıktığı zaman, azami koşarken hiçbir şikâyeti olmuyorsa, kalbinin hiçbir bölgesinde kanlanmada azalma olmuyorsa o yüzde 80 darlık olmasına rağmen ben o hastanın ilaçlarla ve yaşam tarzı değişiklikleriyle gayet agresif bir şekilde tedavi edilmesi taraftarıyım ![]() yapılmasının çok yanlış olduğu görüşündeyim ![]() tip görüntüleme yöntemlerine taraftar değilim ![]() CT anjiyonun güvenilirliği nedir? CT anjiyonun en güvenilir olduğu nokta şu; hiçbir darlığın olmadığını, koroner damarların temiz olduğunu gösterdiği zaman bunun negatif öngörücü değer dediğimiz değeri, muhtemelen yüzde 95'in üzerindedir ![]() Ama CT anjiyoda saptanan darlık ne kadar ciddi bir darlıktır meselesine gelince henüz klasik anyiografi kadar güvenilir kabul edilmiyor ![]() da öngörülebilirlik oranı muhtemelen yüzde 80 civarında ![]() unutulmaması gereken şey, insanların ölümü sadece bu tür darlıklardan olmuyor ![]() darlıklardan meydana geliyor ![]() Ailesinde risk öyküsü bulunanlara nasıl bir yaşam tarzı değişikliği öneriyorsunuz? Öncelikle 35 yaşındaki bir adamın babası 52 yaşında ölmüşse babasının yaptığı bir sürü şeyi yapmaması gerekiyor ![]() beslenmesine dikkat etmesini ve sağlık kontrollerini düzenli yaptırmasını öneriyorum ![]() |
![]() |
![]() |
|