Fındık Kalbe İyi Gelir |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fındık Kalbe İyi GelirHaftada bir kez fındık tüketenlerin kalp damar hastalığına yakalanma riskinin yüzde 83, haftada 4 gün tüketenlerin ise yüzde 35-40 oranında azaldığı belirtildi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Asım Örem, uzun zamandır fındık üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalar sonucunda birçok bilimsel veri elde ettiklerini söyledi Fındığın yanında ceviz, badem ve fıstık gibi ürünleri de incelediklerini ifade eden Prof Dr Örem, elde edilen sonuçları, Bodrum'da gerçekleştirilen 8 Klinik Biyokimya Kongresi'nde de sunduklarını bildirdi Prof Dr Örem, ''Sonuçlara göre, haftada bir kez düzenli fındık tüketenlerin kalp damar hastalığına yakalanma riski yüzde 83, haftada 4 gün tüketildiğinde ise yüzde 35-40 oranında azalıyor'' dedi Prof Dr Örem, fındık ya da genellik bu ürünün yerine yenilen ceviz, badem ve fıstığın, tüketim şekli kadar tüketilecek miktarın da önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bu ürünler, aparatif olarak, öğle ve akşam yemeklerinden 15-2 saat önce alınmalı ve akşam yemeklerinden sonra mümkünse alınmamalı Günlük tüketilecek miktar ise yaklaşık 40-50 gram olmalı Aşırı tüketim, 100 gramın üzeri, kilo aldırabilir Fındık ve benzeri ürünleri tüketmek sağlıklı beslenmede bir hayat tarzı olmalı'' KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR Prof Dr Örem, bu ürünlerde kalbi koruyucu moleküller bulunduğunu belirterek, bu moleküllerin etkilerini şöyle açıkladı: ''Ürünlerin yapılarındaki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kan kolesterol ve trigliseritlerini düşürmekte, iyi kolesterolü (HDL) artırmaktadır, kötü kolesterol taşıyıcısı olan LDL'yi azaltmakta ve onun damar duvarında birikecek şeklinin oluşmasını önlemektedir Steroller dediğimiz bitkisel kolesterol benzeri moleküller, kolesterolün bağırsaktan emilimini azaltmaktadır, böylece kan kolesterol düzeyi düşmektedir Bol lif içeriği nedeniyle hem kan kolesterol düzeyleri düşmekte, hem de şeker hastalığına yatkınlık azaltılmaktadır Yapıdaki yüksek E vitamini, vücudun günlük ihtiyacını karşılamakta ve yağları ve hücreleri korumaktadır Yüksek arginin amino asidinden damarı gevşeten bir molekül (nitrik oksit) sentezleyerek, damar yapısı korunmaktadır Ayrıca yapıda bol bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum, folik asit ve diğer eser elementler, vücutta birçok faydalı etkilere neden olmaktadır''gercekgundem |
|