Fındık Kalbe İyi Gelir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fındık Kalbe İyi GelirHaftada bir kez fındık tüketenlerin kalp damar hastalığına yakalanma riskinin yüzde 8 3, haftada 4 gün tüketenlerin ise yüzde 35-40 oranındaazaldığı belirtildi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi BiyokimyaAnabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Asım Örem, uzun zamandır fındıküzerinde çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalar sonucunda birçok bilimsel veri elde ettiklerini söyledi Fındığın yanında ceviz, badem ve fıstık gibi ürünleri deincelediklerini ifade eden Prof Dr Örem, elde edilen sonuçları,Bodrum'da gerçekleştirilen 8 Klinik Biyokimya Kongresi'nde desunduklarını bildirdi Prof Dr Örem, ''Sonuçlara göre, haftada bir kez düzenli fındıktüketenlerin kalp damar hastalığına yakalanma riski yüzde 8 3, haftada4 gün tüketildiğinde ise yüzde 35-40 oranında azalıyor'' dedi Prof Dr Örem, fındık ya da genellik bu ürünün yerine yenilenceviz, badem ve fıstığın, tüketim şekli kadar tüketilecek miktarın da önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bu ürünler, aparatif olarak, öğle ve akşam yemeklerinden 1 5-2saat önce alınmalı ve akşam yemeklerinden sonra mümkünse alınmamalı ![]() Günlük tüketilecek miktar ise yaklaşık 40-50 gram olmalı Aşırıtüketim, 100 gramın üzeri, kilo aldırabilir Fındık ve benzeri ürünleritüketmek sağlıklı beslenmede bir hayat tarzı olmalı '' KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYORProf Dr Örem, bu ürünlerde kalbi koruyucu moleküller bulunduğunu belirterek, bu moleküllerin etkilerini şöyle açıkladı: ''Ürünlerin yapılarındaki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kankolesterol ve trigliseritlerini düşürmekte, iyi kolesterolü (HDL) artırmaktadır, kötü kolesterol taşıyıcısı olan LDL'yi azaltmakta ve onun damar duvarında birikecek şeklinin oluşmasını önlemektedir ![]() Steroller dediğimiz bitkisel kolesterol benzeri moleküller, kolesterolün bağırsaktan emilimini azaltmaktadır, böylece kan kolesterol düzeyi düşmektedir Bol lif içeriği nedeniyle hem kan kolesterol düzeyleri düşmekte, hem de şeker hastalığına yatkınlık azaltılmaktadır Yapıdaki yüksek Evitamini, vücudun günlük ihtiyacını karşılamakta ve yağları ve hücreleri korumaktadır Yüksek arginin amino asidinden damarı gevşetenbir molekül (nitrik oksit) sentezleyerek, damar yapısı korunmaktadır ![]() Ayrıca yapıda bol bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum, folik asit ve diğer eser elementler, vücutta birçok faydalı etkilere neden olmaktadır ''gercekgundem |
|
|
|