ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Fındık Kalbe İyi Gelir (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=292004)

Prof. Dr. Sinsi 07-23-2012 05:15 PM

Fındık Kalbe İyi Gelir
 



Haftada bir kez fındık tüketenlerin kalp damar hastalığına yakalanma
riskinin yüzde 8.3, haftada 4 gün tüketenlerin ise yüzde 35-40 oranında
azaldığı belirtildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya
Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Örem, uzun zamandır fındık
üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalar sonucunda birçok
bilimsel veri elde ettiklerini söyledi. Fındığın yanında ceviz, badem ve fıstık gibi ürünleri de
incelediklerini ifade eden Prof. Dr. Örem, elde edilen sonuçları,
Bodrum'da gerçekleştirilen 8. Klinik Biyokimya Kongresi'nde de
sunduklarını bildirdi. Prof. Dr. Örem, ''Sonuçlara göre, haftada bir kez düzenli fındık
tüketenlerin kalp damar hastalığına yakalanma riski yüzde 8.3, haftada
4 gün tüketildiğinde ise yüzde 35-40 oranında azalıyor'' dedi. Prof. Dr. Örem, fındık ya da genellik bu ürünün yerine yenilen
ceviz, badem ve fıstığın, tüketim şekli kadar tüketilecek miktarın da
önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bu ürünler, aparatif olarak, öğle ve akşam yemeklerinden 1.5-2
saat önce alınmalı ve akşam yemeklerinden sonra mümkünse alınmamalı.
Günlük tüketilecek miktar ise yaklaşık 40-50 gram olmalı. Aşırı
tüketim, 100 gramın üzeri, kilo aldırabilir. Fındık ve benzeri ürünleri
tüketmek sağlıklı beslenmede bir hayat tarzı olmalı.'' KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Prof. Dr. Örem, bu ürünlerde kalbi koruyucu moleküller bulunduğunu belirterek, bu moleküllerin etkilerini şöyle açıkladı: ''Ürünlerin yapılarındaki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kan
kolesterol ve trigliseritlerini düşürmekte, iyi kolesterolü (HDL)
artırmaktadır, kötü kolesterol taşıyıcısı olan LDL'yi azaltmakta ve
onun damar duvarında birikecek şeklinin oluşmasını önlemektedir.
Steroller dediğimiz bitkisel kolesterol benzeri moleküller,
kolesterolün bağırsaktan emilimini azaltmaktadır, böylece kan
kolesterol düzeyi düşmektedir.
Bol lif içeriği nedeniyle hem kan kolesterol düzeyleri düşmekte, hem de
şeker hastalığına yatkınlık azaltılmaktadır. Yapıdaki yüksek E
vitamini, vücudun günlük ihtiyacını karşılamakta ve yağları ve
hücreleri korumaktadır. Yüksek arginin amino asidinden damarı gevşeten
bir molekül (nitrik oksit) sentezleyerek, damar yapısı korunmaktadır.
Ayrıca yapıda bol bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum, folik asit ve
diğer eser elementler, vücutta birçok faydalı etkilere neden
olmaktadır.''gercekgundem


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.