![]() |
Ne Kadar Vitamin Kullanmali? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ne Kadar Vitamin Kullanmali?ne kadar vitamin kullanmali? Hangi vitamin neden ne kadar alinmali? Harvard Tip Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Dernegi arastirdi, Newsweek açikladi ![]() Newsweek dergisi, son sayisinin kapagini beslenme seklinin saglik üzerindeki etkilerine ayirdi ![]() ![]() B6 VITAMINI Neye yarar?: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalin seviyesini düsürür ![]() Dozu: 31-50 yas: günde 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg Kaynaklar: Baklagiller, et, balik, turunçgiller, muz, karpuz ![]() B12 VITAMINI Neye yarar?: Sinir hücrelerini korur ![]() ![]() ![]() ![]() C VITAMINI Neye yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazi kanser türlerine yakalanma riskini azaltir ![]() Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalik biber, lahana, çilek ![]() FOLIK ASIT Neye yarar?: Hamilelikte alinirsa dogumdan gelen kusurlari önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karsi koruyucudur ![]() ![]() ![]() ![]() A VITAMINI Bulgu ve endiseler: Görme yetenegini korur, katarakt riskini azaltir ![]() ![]() ![]() D VITAMINI Neye yarar?: Kalsiyumla birlikte alindiginda kemik kirilmasina karsi korur ![]() ![]() Dozu: 31-50 yas: günde 200 IU 51-70 yas: 400 IU Kaynak besinler: Süt ve tahil, balik ve margarin ![]() E VITAMINI Neye yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir ![]() ![]() ![]() Kaynak besinler: Yesil yaprakli sebzeler, kabuklu yemisler, bitkisel yaglar ile tahillar ![]() K VITAMINI Neye yarar?: Kan pihtilasmasi için gereklidir, kemikleri korur ![]() ![]() Kaynak besinler: Yesil yaprakli sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahillar ve karaciger ![]() KALSIYUM Bulgu ve endiseler: Kemikler için çok önemlidir ![]() ![]() Kaynak besinler: Süt, peynir, yogurt, brokoli, lahana ve portakal suyu ![]() MAGNEZYUM Neye yarar?: Kalbi korur ve kan basincini düsürür ![]() ![]() Kaynak besinler: Yesil yaprakli sebzeler, fistik, ceviz, tam tahillardan yapilan spagetti, tahillar ve baklagiller ![]() POTASYUM Neye yarar?: Hipertansiyon riskini azaltir, kemiklerin mineral yogunlugunu artirir ![]() Dozu: 31+: günde 4700 mg Kaynak besinler: Kirmizi ve beyaz et, balik, süt, bamya, muz, domates, dolmalik biber ve portakal ![]() DEMIR Neye yarar?: Kandaki oksijen akisini saglar ![]() ![]() ![]() ![]() SELENYUM Neye yarar?: Bazi kanser türlerinden korur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|