ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Ne Kadar Vitamin Kullanmali? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=291379)

Prof. Dr. Sinsi 07-23-2012 05:18 PM

Ne Kadar Vitamin Kullanmali?
 


ne kadar vitamin kullanmali?

Hangi vitamin neden ne kadar alinmali?

Harvard Tip Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Dernegi arastirdi, Newsweek açikladi. Iste 'Hangi rahatsizlikta, hangi yasta, hangi vitamin, ne kadar kullanilmali?' sorularinin yanitlari




Newsweek dergisi, son sayisinin kapagini beslenme seklinin saglik üzerindeki etkilerine ayirdi. Harvard Tip Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Dernegi'nin hazirladigi dosyada, vücudu sayisiz hastaliga karsi koruyan vitaminlerin hangi besinlerde oldugu, ne dozda alinmasi gerektigi incelendi. Iste o sonuçlar:

B6 VITAMINI
Neye yarar?: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalin seviyesini düsürür.
Dozu: 31-50 yas: günde 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg
Kaynaklar: Baklagiller, et, balik, turunçgiller, muz, karpuz.

B12 VITAMINI
Neye yarar?: Sinir hücrelerini korur. Hafizayi güçlendirir. Dozu: 31+: günde 2,4 mg. Kaynak besinler: Et ve süt gibi hayvansal ürünler, güçlendirilmis tahillar.

C VITAMINI
Neye yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazi kanser türlerine yakalanma riskini azaltir. Dozu: 31+: 75-90 mg
Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalik biber, lahana, çilek.

FOLIK ASIT
Neye yarar?: Hamilelikte alinirsa dogumdan gelen kusurlari önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karsi koruyucudur. Dozu: 31+: Günde 400 mcg. Hamilelerde: 600 mcg. Kaynak besinler: Ekmek, makarna ve kahvaltilik gevrekler, baklagiller, ispanak, brokoli ve portakal suyu.

A VITAMINI
Bulgu ve endiseler: Görme yetenegini korur, katarakt riskini azaltir. Ancak fazlasi kemiklere zarar verebilir. Dozu: 31+: erkeklerde 3000 IU (uluslararasi birim), kadinlarda 2333 IU Kaynaklar: Havuç, tatli patates ve mango.

D VITAMINI
Neye yarar?: Kalsiyumla birlikte alindiginda kemik kirilmasina karsi korur. Yüksek dozda alindiginda kolon, meme ve yumurtalik kanserini önlemeye yardimci olur.
Dozu: 31-50 yas: günde 200 IU 51-70 yas: 400 IU Kaynak besinler: Süt ve tahil, balik ve margarin.

E VITAMINI
Neye yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir. Prostat kanserine ve Alzheimer'a karsi korur. Dozu: 31+: Dogal kaynaklardan 22 IU veya 33 IU sentetik E vitamini.
Kaynak besinler: Yesil yaprakli sebzeler, kabuklu yemisler, bitkisel yaglar ile tahillar.

K VITAMINI
Neye yarar?: Kan pihtilasmasi için gereklidir, kemikleri korur. Dozu: 31+: Günde 90-120 mcg (mikro gram).
Kaynak besinler: Yesil yaprakli sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahillar ve karaciger.

KALSIYUM
Bulgu ve endiseler: Kemikler için çok önemlidir. Ancak bazi arastirmalar, çok yüksek dozda alinan kalsiyumla prostat kanseri arasinda baglanti oldugunu gösterdi. Dozu: 31-50 yas: günde 1000 mg 51+: günde 1200 mg
Kaynak besinler: Süt, peynir, yogurt, brokoli, lahana ve portakal suyu.

MAGNEZYUM
Neye yarar?: Kalbi korur ve kan basincini düsürür. Dozu: 31+: Erkeklerde 420 mg, kadinlarda 320 mg.
Kaynak besinler: Yesil yaprakli sebzeler, fistik, ceviz, tam tahillardan yapilan spagetti, tahillar ve baklagiller.

POTASYUM
Neye yarar?: Hipertansiyon riskini azaltir, kemiklerin mineral yogunlugunu artirir.
Dozu: 31+: günde 4700 mg Kaynak besinler: Kirmizi ve beyaz et, balik, süt, bamya, muz, domates, dolmalik biber ve portakal.

DEMIR
Neye yarar?: Kandaki oksijen akisini saglar. Vejetaryenlerin ekstra demire ihtiyaci olabilir. Dozu: 31-50 yas: Erkeklerde günde 8 mg, kadinlarda 18 mg. Kaynak besinler: Et, tahillar, yumurta, kabak çekirdegi, kepek ve ispanak.

SELENYUM
Neye yarar?: Bazi kanser türlerinden korur. özellikle prostat kanseri riski tasiyan erkeklere faydalidir. Dozu: 31+: Günde 55 mcg Kaynaklar: Deniz ürünleri ve karaciger


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.