![]() |
Ne Kadar Vitamin Kullanmali?
ne kadar vitamin kullanmali? Hangi vitamin neden ne kadar alinmali? Harvard Tip Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Dernegi arastirdi, Newsweek açikladi. Iste 'Hangi rahatsizlikta, hangi yasta, hangi vitamin, ne kadar kullanilmali?' sorularinin yanitlari Newsweek dergisi, son sayisinin kapagini beslenme seklinin saglik üzerindeki etkilerine ayirdi. Harvard Tip Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Dernegi'nin hazirladigi dosyada, vücudu sayisiz hastaliga karsi koruyan vitaminlerin hangi besinlerde oldugu, ne dozda alinmasi gerektigi incelendi. Iste o sonuçlar: B6 VITAMINI Neye yarar?: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalin seviyesini düsürür. Dozu: 31-50 yas: günde 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg Kaynaklar: Baklagiller, et, balik, turunçgiller, muz, karpuz. B12 VITAMINI Neye yarar?: Sinir hücrelerini korur. Hafizayi güçlendirir. Dozu: 31+: günde 2,4 mg. Kaynak besinler: Et ve süt gibi hayvansal ürünler, güçlendirilmis tahillar. C VITAMINI Neye yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazi kanser türlerine yakalanma riskini azaltir. Dozu: 31+: 75-90 mg Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalik biber, lahana, çilek. FOLIK ASIT Neye yarar?: Hamilelikte alinirsa dogumdan gelen kusurlari önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karsi koruyucudur. Dozu: 31+: Günde 400 mcg. Hamilelerde: 600 mcg. Kaynak besinler: Ekmek, makarna ve kahvaltilik gevrekler, baklagiller, ispanak, brokoli ve portakal suyu. A VITAMINI Bulgu ve endiseler: Görme yetenegini korur, katarakt riskini azaltir. Ancak fazlasi kemiklere zarar verebilir. Dozu: 31+: erkeklerde 3000 IU (uluslararasi birim), kadinlarda 2333 IU Kaynaklar: Havuç, tatli patates ve mango. D VITAMINI Neye yarar?: Kalsiyumla birlikte alindiginda kemik kirilmasina karsi korur. Yüksek dozda alindiginda kolon, meme ve yumurtalik kanserini önlemeye yardimci olur. Dozu: 31-50 yas: günde 200 IU 51-70 yas: 400 IU Kaynak besinler: Süt ve tahil, balik ve margarin. E VITAMINI Neye yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir. Prostat kanserine ve Alzheimer'a karsi korur. Dozu: 31+: Dogal kaynaklardan 22 IU veya 33 IU sentetik E vitamini. Kaynak besinler: Yesil yaprakli sebzeler, kabuklu yemisler, bitkisel yaglar ile tahillar. K VITAMINI Neye yarar?: Kan pihtilasmasi için gereklidir, kemikleri korur. Dozu: 31+: Günde 90-120 mcg (mikro gram). Kaynak besinler: Yesil yaprakli sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahillar ve karaciger. KALSIYUM Bulgu ve endiseler: Kemikler için çok önemlidir. Ancak bazi arastirmalar, çok yüksek dozda alinan kalsiyumla prostat kanseri arasinda baglanti oldugunu gösterdi. Dozu: 31-50 yas: günde 1000 mg 51+: günde 1200 mg Kaynak besinler: Süt, peynir, yogurt, brokoli, lahana ve portakal suyu. MAGNEZYUM Neye yarar?: Kalbi korur ve kan basincini düsürür. Dozu: 31+: Erkeklerde 420 mg, kadinlarda 320 mg. Kaynak besinler: Yesil yaprakli sebzeler, fistik, ceviz, tam tahillardan yapilan spagetti, tahillar ve baklagiller. POTASYUM Neye yarar?: Hipertansiyon riskini azaltir, kemiklerin mineral yogunlugunu artirir. Dozu: 31+: günde 4700 mg Kaynak besinler: Kirmizi ve beyaz et, balik, süt, bamya, muz, domates, dolmalik biber ve portakal. DEMIR Neye yarar?: Kandaki oksijen akisini saglar. Vejetaryenlerin ekstra demire ihtiyaci olabilir. Dozu: 31-50 yas: Erkeklerde günde 8 mg, kadinlarda 18 mg. Kaynak besinler: Et, tahillar, yumurta, kabak çekirdegi, kepek ve ispanak. SELENYUM Neye yarar?: Bazi kanser türlerinden korur. özellikle prostat kanseri riski tasiyan erkeklere faydalidir. Dozu: 31+: Günde 55 mcg Kaynaklar: Deniz ürünleri ve karaciger |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.