Prof. Dr. Sinsi
|
Enginar Tarifleri
En sevdiğim sebzedir, karaciğerin en iyi ilacıdır,sordum pişirmeyi bilen çıkmadı, araştırdım ve sizlerle paylaşıyorum afiyet bal şeker olsun
Zeytinyağlı Enginar Dolması
Gerekli malzeme:
6 kişi için: 6 tane enginar, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 1/2 tatlı kaşığı tuz, 2 çay kaşığı
şeker, 2 limon suyu iki buçuk su bardağı su, 12 tane yağlı kâğıt (24 x 20 santimetre
boyunda)
Hazırlanması:
Enginarları sapsız olarak «zeytin yağlı taze enginar» yapımında anlatıldığı şekilde
temizleyin İçlerini doldurmak için kullanılacak pirinci de «zeytinyağlı biber dolması»nda
anlatıldığı şekilde hazırlayın
Enginarları, hazırladığınız dolma içi ile aynı ölçüde doldurun İki tane yağlı kâğıdı üstüste
koyarak içlerini zeytinyağı ile yağlayın, sonra da dolmuş enginarların üzerine koyarak
paket yapar gibi sarın Kâğıtların uçlarını enginarın sap bölümüne doğru çevirerek kıvırın
Enginarları da doldurulmuş bölüme üste gelmek üzere tencerenin içine oturtun Tuzunu,
şekerini, suyunu, limon ve yağını ekleyerek orta ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar
pişirin (bir buçuk saat kadar) Soğutun, masaya götürürken kâğıtları çıkarın
Etli Enginar Dolması
Malzemeler (2 kişilik)
Hazırlanışı
[*]Soğan, domates, sarımsak robotta çekilir [*]Yıkanmış pirinç, salçalar, baharatlar ve kıyma eklenerek karıştırılır [*]Enginarların sapları dik durmalarını sağlayacak şekilde kesildiktikten sonra, yaprakların arası iyice yıkanır [*]İç malzeme el yordamı ile yaprakların arasına doldurulur [*]Tencereye konulan enginarların yarısına gelecek kadar su doldurulup, üzerlerine zeytinyağı gezdirilir [*]50 dakika kadar orta ateşte pişirilir [*]Sıcak servis yapılıp elle yenilir Zeytinyağlı Taze Enginar
Gerekli malzeme:
6 kişi için 6 tane dolgun enginar, 3 kahve fincanı zeytinyağı, 3 çay kaşığı un, 2 limonun sUyu,’ 1 tane orta boy havuç, 2 tane orta boy patates, 20 tane arpacık soğanı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 5 su bardağı su, 2 çorba kaşığı bezelye, 1 bağ tereotunun yaprakları
Büyükçe bir kaba su doldurun ve içine yarım limonun suyunu sıkın Bir tabağın içine 3 çorba kaşığı dolusu tuz ve yarım limon koyun Enginarı bir tahtanın üzerine koyun, keskin bir bıçakla, göbek diye isimlendirilen kısmın üzerindeki çiçekli kısmı kesip çıtın Limonu tuza bastırarak kestiğiniz yeri ovun Sonra sapını 5 santim bırakarak, yanlarını da elma kabuğu soyar gibi, bıçağı fazla derine batırmadan soyun Yine limonu tuza bastırarak enginarı bolca ovun Enginarın sapını ve kesilen sapın da yumuşak,taze olan bölümlerini soyarak aynı şekilde limonla ovun Son olarak enginarın içindeki sakallı kısmın kenarını bir bıçak ucu ile bir santim kadar derinlikte çizin, bir tatlı kaşığı ile enginarın içini kazıyarak temizleyin Yine limonla bolca ovun ve limonlu su kabının içine koyun 6u arada karar-mamaları için ellerinizi de sık sık tuza bastırılmış limon ile ovmayı unutmayın
Enginarı bir tencerenin içine yan-yana dizin Havuç ve patatesleri soyarak ince dilimler şeklinde kesin Soğanların başlarını hafif keserek soyun Hepsini iyice yıkayarak enginarların üzerine koyun Ayrı bir kabın içine, tuzu, unu, şekeri ve suyu iyice karıştırarak ekleyin, zeytinyağını da dökerek ateşe koyun Enginarların üzerini bir yağlı kâğıt ile örtün, üzerine de bir tabak kapatın Ağır ateşte bir saat 15 dakika kadar pişirin Enginarların üstünü küçük enginar yap-raklarıyle iyice örtün Enginarları bir tencerenin içine yanyana dizin Zeytinyağını koyun ve orta hararette bir ateşte on dakika kadar pişirin Tencereyi ateşten çekin, enginarları, içlerindeki dolgu düşmeden yavaşça ters yüz ederek tencereyi orta ateşte dört dakika kadar daha pişirin Sonra yeniden ters yüz ederek sap bölümünün üzerine oturtun Tencereye geri kalan yağ, sarımsak, maydanoz karışımı ile enginarları tepeleme örtecek kadar su ekleyin ve suyu tamamen eminceye kadar pişirin
Tencereyi ateşten çekince enginarları teker teker çıkararak fırına dayanıklı ve sofraya konabilecek bir kabın içine yerleştirin Gravyer peynirini Bir kısmını küçük küpler şeklinde keserek, her enginarın üzerine üç, dört tane koyun Geri kalan peyniri ince dilimler şeklinde kıyarak yine enginarların üzerine serpin Üzerlerine de beşamel sosu dökerek sıcak fırına koyun Onbeş dakika kadar fırında tuttuktan sonra hemen sofraya götürün
Kuzu Etli Enginar nasıl yapılır?
Malzemeler:
6 enginar
300 gr kuzu eti
3 domates
1 soğan
2 diş sarımsak
1 defne yaprağı
1 biber
sıvıyağ, tuz
karabiber
su
Üzeri için:
Kaşar peyniri rendesi
Hazırlanışı :
6 adet enginarı tencereye alın Üzerine sıcak su ilave edin Üzerine tuz,karabiber ekleyin Zeytinyağı ilave edip pişirin
Başka bir tencereye sıvıyağı alın Üzerine kuzu etlerini ilave edin Etlerin rengi dönünce kesilmiş soğan ve sarımsağı ilave edin Defne yaprağını ekleyin Biraz daha soteleyin Daha sonra küp kesilmiş biberi ve domatesleri ilave edin Üzerine sıcak su ilave
edip pişirin
Fırın kabına enginarları alın Enginarların üzerine kuzu etlerini paylaştırın Etlerin üzerine halka kesilmiş olan domatesleri
ekleyin Domateslerin üzerine kaşar peynir rendesi ilave edin Fırın kabına pişirdiğiniz enginarların suyunu fırın kabına
ekleyin Önceden ısıtılmışolan 180 derecelik fırında pişirin
dır!
--- Sonraki mesaj ---
En sevdiğim sebzedir, karaciğerin en iyi ilacıdır,sordum pişirmeyi bilen çıkmadı, araştırdım ve sizlerle paylaşıyorum afiyet bal şeker olsun
|