ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Enginar Tarifleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=250911)

Prof. Dr. Sinsi 07-17-2012 11:06 AM

Enginar Tarifleri
 
En sevdiğim sebzedir, karaciğerin en iyi ilacıdır,sordum pişirmeyi bilen çıkmadı, araştırdım ve sizlerle paylaşıyorum afiyet bal şeker olsun

Zeytinyağlı Enginar Dolması

Gerekli malzeme:
6 kişi için: 6 tane enginar, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 1/2 tatlı kaşığı tuz, 2 çay kaşığı
şeker, 2 limon suyu iki buçuk su bardağı su, 12 tane yağlı kâğıt (24 x 20 santimetre
boyunda).
Hazırlanması:
Enginarları sapsız olarak «zeytin yağlı taze enginar» yapımında anla­tıldığı şekilde
temizleyin. İçlerini dol­durmak için kullanılacak pirinci de «zeytinyağlı biber dolması»nda
an­latıldığı şekilde hazırlayın.
Enginarları, hazırladığınız dolma içi ile aynı ölçüde doldurun. İki ta­ne yağlı kâğıdı üstüste
koyarak iç­lerini zeytinyağı ile yağlayın, sonra da dolmuş enginarların üzerine koya­rak
paket yapar gibi sarın. Kâğıtların uçlarını enginarın sap bölümüne doğ­ru çevirerek kıvırın.
Enginarları da doldurulmuş bölüme üste gelmek üze­re tencerenin içine oturtun. Tuzunu,
şekerini, suyunu, limon ve yağını ek­leyerek orta ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar
pişirin (bir buçuk sa­at kadar). Soğutun, masaya götürür­ken kâğıtları çıkarın.


Etli Enginar Dolması

Malzemeler (2 kişilik)


Hazırlanışı

[*]Soğan, domates, sarımsak robotta çekilir.[*]Yıkanmış pirinç, salçalar, baharatlar ve kıyma eklenerek karıştırılır.[*]Enginarların sapları dik durmalarını sağlayacak şekilde kesildiktikten sonra, yaprakların arası iyice yıkanır.[*]İç malzeme el yordamı ile yaprakların arasına doldurulur.[*]Tencereye konulan enginarların yarısına gelecek kadar su doldurulup, üzerlerine zeytinyağı gezdirilir.[*]50 dakika kadar orta ateşte pişirilir.[*]Sıcak servis yapılıp elle yenilir.Zeytinyağlı Taze Enginar
Gerekli malzeme:
6 kişi için 6 tane dolgun enginar, 3 kahve fincanı zey­tinyağı, 3 çay kaşığı un, 2 limonun sUyu,’ 1 tane orta boy havuç, 2 tane orta boy patates, 20 tane arpacık so­ğanı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 5 su bardağı su, 2 çorba kaşığı bezelye, 1 bağ tereotunun yaprakları.

Büyükçe bir kaba su doldurun ve içine yarım limonun suyunu sıkın. Bir tabağın içine 3 çorba kaşığı dolusu tuz ve yarım limon koyun. Enginarı bir tahtanın üzerine koyun, keskin bir bı­çakla, göbek diye isimlendirilen kıs­mın üzerindeki çiçekli kısmı kesip çı­tın. Limonu tuza bastırarak kestiğiniz yeri ovun. Sonra sapını 5 santim bıra­karak, yanlarını da elma kabuğu so­yar gibi, bıçağı fazla derine batırma­dan soyun. Yine limonu tuza bastıra­rak enginarı bolca ovun. Enginarın sapını ve kesilen sapın da yumuşak,taze olan bölümlerini soyarak aynı şe­kilde limonla ovun. Son olarak engi­narın içindeki sakallı kısmın kenarını bir bıçak ucu ile bir santim kadar de­rinlikte çizin, bir tatlı kaşığı ile engi­narın içini kazıyarak temizleyin. Yi­ne limonla bolca ovun ve limonlu su kabının içine koyun. 6u arada karar-mamaları için ellerinizi de sık sık tuza bastırılmış limon ile ovmayı unutma­yın.
Enginarı bir tencerenin içine yan-yana dizin. Havuç ve patatesleri so­yarak ince dilimler şeklinde kesin. So­ğanların başlarını hafif keserek so­yun. Hepsini iyice yıkayarak enginar­ların üzerine koyun. Ayrı bir kabın içine, tuzu, unu, şekeri ve suyu iyi­ce karıştırarak ekleyin, zeytinyağını da dökerek ateşe koyun. Enginarların üzerini bir yağlı kâğıt ile örtün, üzeri­ne de bir tabak kapatın. Ağır ateşte bir saat 15 dakika kadar pişirin. Engi­narların üstünü küçük enginar yap-raklarıyle iyice örtün. Enginarları bir tencerenin içine yanyana dizin. Zey­tinyağını koyun ve orta hararette bir ateşte on dakika kadar pişirin. Tence­reyi ateşten çekin, enginarları, içlerin­deki dolgu düşmeden yavaşça ters yüz ederek tencereyi orta ateşte dört dakika kadar daha pişirin. Sonra ye­niden ters yüz ederek sap bölümünün üzerine oturtun. Tencereye geri kalan yağ, sarımsak, maydanoz karışımı ile enginarları tepeleme örtecek kadar su ekleyin ve suyu tamamen eminceye kadar pişirin.
Tencereyi ateşten çekince enginar­ları teker teker çıkararak fırına da­yanıklı ve sofraya konabilecek bir ka­bın içine yerleştirin. Gravyer peyniri­ni Bir kısmını küçük küpler şeklinde keserek, her enginarın üzerine üç, dört tane koyun. Geri kalan peyniri ince dilimler şeklinde kıyarak yine enginarların üzerine serpin. Üzerlerine de beşamel sosu dökerek sıcak fırına koyun. Onbeş dakika kadar fırında tuttuktan sonra hemen sofraya götü­rün.

Kuzu Etli Enginar nasıl yapılır?
Malzemeler:
6 enginar
300 gr. kuzu eti
3 domates
1 soğan
2 diş sarımsak
1 defne yaprağı
1 biber
sıvıyağ, tuz
karabiber
su

Üzeri için:
Kaşar peyniri rendesi

Hazırlanışı :
6 adet enginarı tencereye alın.Üzerine sıcak su ilave edin.Üzerine tuz,karabiber ekleyin.Zeytinyağı ilave edip pişirin.
Başka bir tencereye sıvıyağı alın.Üzerine kuzu etlerini ilave edin.Etlerin rengi dönünce kesilmiş soğan ve sarımsağı ilave edin.Defne yaprağını ekleyin.Biraz daha soteleyin.Daha sonra küp kesilmiş biberi ve domatesleri ilave edin.Üzerine sıcak su ilave
edip pişirin.
Fırın kabına enginarları alın.Enginarların üzerine kuzu etlerini paylaştırın.Etlerin üzerine halka kesilmiş olan domatesleri
ekleyin.Domateslerin üzerine kaşar peynir rendesi ilave edin.Fırın kabına pişirdiğiniz enginarların suyunu fırın kabına
ekleyin.Önceden ısıtılmışolan 180 derecelik fırında pişirin.



dır!

--- Sonraki mesaj ---

En sevdiğim sebzedir, karaciğerin en iyi ilacıdır,sordum pişirmeyi bilen çıkmadı, araştırdım ve sizlerle paylaşıyorum afiyet bal şeker olsun


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.