Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
eskişehir, yemekleri

Eskişehir Yemekleri

Eski 07-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Eskişehir Yemekleri



ESKİŞEHİR YEMEKLERİ

Çiğbörek
Hamuru : 500 gr Un, 2 Yumurta, 1 su bardağı su, 2 tatlı kaşığı su
İçi : 500 gr koyun kıyması, 2 iri soğan, 2 iri domates, 2 çorba kaşığı su, 2 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz, 1 tatlı kaşığı tuz , 1 tatlı kaşığı karabiber, kızartmak için 2 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı : Unu ele, ortasını aç, yumurta, tuz ve su ile kulak memesi yumuşaklığında yoğur Yumurta büyüklüğünde beze yaz Yaş bez altında 20 dk dinlendir Küçük tabak büyüklüğünde aç İç koy Yarım ay olarak kapat Kızgın zeytinyağında kızart Servise al
İçi : Soğanı iyice kıy Domatesleri soy, küçük doğra Kıyma, tuz, su, karabiberle iyice yoğur
Not : İstenirse iç tavada bir, iki dakika çevrilerek yarı çiğ, yarı pişmiş de kullanılabilir
Gözleme
Bu hem kırsal alanda, hem de Eskişehir' in Odunpazarı bölgesinde sıkça yapılmaktadırAma düğün yemeği olmaz Bununda tarifini vermeye çalışalım Mayasız hamur hazırlanır kavrularak ezilen haşhaş, haşhaş yagı ile karıştırılır Oklava ile açılan hamura sürülür Yağlı ve haşhaşlı kısım içte kalacak şekilde bir bohça gibi katlanarak tekrar açılır Ateş üzerinde kızdırılmış olan toprak saç üzerinde çevire çevire kızartılır Bu arada kırsal bölgenin bunlardan başka daha şu yemeklerini saymak yerinde olur kanısındayız Haşhaşlı lokum , haşhaşlı dolama , haşhaşlı bükme , sütlü ovamaç çorbası gibi
Bunlar genellikle şehir yemekleri olmamakta kırsal bölgede yer yer yapılmakta ve konuklara sunulmaktadır Bu bakımdan bunların daha kısa tariflerini vermek yerinde olur kanısındayız Haşhaş bu bölgede çokça kullanılmakta yararlı bir besin olduğu için tercih edilmektedir
Haşhaşlı Lokum
Mayalı hamur hazırlanarak açılır üzerine yağlanmış haşhaş sürülerek yumak haline getirilir, tepsiye dizilerek fırında pişirilir
Haşhaşlı Dolama
Hamur oklava ile ince bir şekilde acılır İçine haşlanmış mercimek , patates ve ezilmiş peynir konur Daha sonra bir hamur rule haline getirilip daire şeklinde dolanır Üzerine sürtülmüş ve yağlanmış haşhaş sürülerek pişirilir
Haşhaşlı Bükme
Haşhaşlı hamur, dolamaya göre biraz daha kalınlaştırılır İçerisine haşlandıktan sonra ezilen mercimek , patates ve peynir konur Bıçak veya hamur kesme makinası ile dörtgen biçiminde kesilir Kesilen bu parçalar kare şeklinde katlanarak tepsiye dizilir Fırında pişirilir İçine mercimek konularak yapılan cinsine de "ağzı açık" adı verilir
Toyga Çorbası
Bu çorba kırsal bölgenin en önemli yemeklerindendir Kısaca şöyle yapılır: Belli bir miktar yoğurt içine un, yumurta, göce ilave edilir, karıştırılır Belli bir müddet ateşte tutulduktan sonra karıştıra karıştıra kabarması beklenir Çorba koyulaşincaya kadar bu işlem devam eder İçine tuz ve kekik ilave edilir Konuklara sunulur
Sütlü Ovmaç Çorbası
Kırsal kesimde cok yapılan bir çorbadır Bu çorba için bir miktar su ,un ,süt koyulur Önce una su karıştırılır arpacığa benzer katı hamur taneleri elde edilir Bu hamur parcaları kaynayan suyun içerisine atılır Suya süt ilave edilir Tercihe göre hamurlar doğrudan sütün içerisine salınır Kafkasya ,Abazya, Çeçenistan bölgelerinden göç eden bazı toplulukların en önemli yemeklerinden biride "Çerkez tavuğu" dur Bu yemek bölge topluluklarına ait olup özel günlerde ya da ağır bir konuk geldiği zaman ve düğün yemeklerinde yapılır Çok lezzetlidir Özellikle yapan kişinin bu bölgeden olması gerekir
Göceli Tarhana Çorbası
Kullanılacak malzeme(8 kişilik): 500 gr göce( veya yarma), 500 gr süzme yoğurt ,1 su bardağı nohut, 1 su bardağı yeşil mercimek, 8 bardak su veya et suyu, 100 gr tereyağı veya margarin, 1 avuç yarpız ve tuz, 1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı un
Hazırlanışı : Daha önce ıslanıp haşlanan göce (yarma) suyu süzülüp 500 gr süzme yoğurtla iyice karıştırılıp dinlenmeye bırakılır Yine daha önce ıslanmış olan birer su bardağı nohut ve yeşil mercimek yumuşayıncaya kadar ve suları çekinceye kadar haşlanır Sonra diğer karışıma katılır 8 su bardağı su veya et suyu(soğuk) ilave edilip karıştıra karıştıra orta ateşte iyice pişirilir (tuz atılarak) Eritilmiş 100 gr tereyağı veya margarine yarpız (kurutulmuş yabani nane) yakılarak çorbanın üzerine dökülüp sıcak sıcak servis yapılır
Düğü Köfte Çorbası
Kullanılacak malzeme: 1 su bardağı düğü, bir miktar tuz, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 adet domates rendesi ,4 adet sivri biber (ince ince kıyılmış) 1 adet yumurta, 4 su bardağı su ,1 çorba kaşığı un, üzerine maydonoz
Hazırlanışı : Düğü, tuz ve un, hamur yapılır Fındıktan biraz ufak elde yuvarlanır Yağda kıyılmış biberler hafif kavrulur, daha sonra domates rendesi ilave edilirBiraz cevrildikten sonra1 yumurta kırılır ve karıştırılır ve üzerine kaynak su ilave edilir Kaynayan suya hazırladığımız hamurlar salınır 10 Dk beraber pişirilir ve servise sunulur
Katlama Böreği
Kullanlacak malzeme: 2 kg un, 250 gr yoğurt ,1 su bardağı sıvı yağ, 2 bardak su ve bir miktar tuz
Hazırlanışı: Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir Biraz un ve nişasta ile tavlanıp 7 pazı (yufka) açılır Açılan her pazı yağlanır Sonra bu pazılar rulo haline getirilir ve birer parmak ara ile kesilirKesilen hamurlar sonra terar açılır ve bol yağda kızartılır Kabarması için de göbek kısmına kaşık ile hafifçe vurulur Piştikten sonra üzerine bir miktar toz veya pudra şeker ilave edilerek servis yapılır
Çerkez Sofrası (Abista)
Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik): 1 kg fırınlanmış mısır unu, 1,5 kg su ,0,5 kg süt, 1 çorba kaşığı tuz, 0,5 kğ çerkez peyniri, 150 gr tereyağı
Hazırlanışı : Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuz ilave edilip 90 derece kaynatılır Kaynayan suyun içerisine mısır unu ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırmak suretiyle karıştırılır Karışım, sertçe bir hamur haline gelene kadar pişirildikten sonra sofraya alınır ve yuvarlak bir şekilde sofra üzerine yerleştirilir Ortası kaşıkla oyulduktan sonra içerisine tereyağı konulurEtrafına çerkez peyniri dizilir ve ayrı bir tabak içerisinde önceden hazırlanan çerkez tavuğu ile birlikte sıcak olarak servise sunulur
Cevizli Tatlı
Kullanılacak Malzemeler: 1 su bardağı ayçiçek yağı, 1 su bardağı margarin yağı (eritilmiş),3 yemek kaşığı yoğurt(dolu dolu), 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 paket vanilya, alabildiğince un, ceviz içi
Hazırlanışı: Unun ortasına yağları , yoğurdu, kabarma tozunu, vanilyayı koyarak hamur yoğurulur Kulak memesi yumuşaklığında olan hamur 1/2 saat dinlendirilir Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak çay tabağı büyüklüğünde elde bastırılarak içine ceviz konur Üstünden iki ucu açık kıvrılır ve tepsiye yerleştirilir Orta hararetli fırında pişirilir Sıcakken üzerine soğuk şerbeti dökerek fırında soğuk şerbet çekinceye kadar bekletilir Soğuyunca servis yapılır
Höşmerin Tatlısı
Kullanılacak Malzemeler: 150 gr krema veya kaymak, 1,5 su bardağı un, 1 fiske tuz
Şerbeti: 1 çay bardağı toz şeker, 1,5 çay bardağı su, 4-5 limon damlası veya 2 çay kaşığı pekmez veya süzme bal
Hazırlanışı: Krema veya kaymakla un, bir fiske tuzla pembe leşinceye kadar kavrulur Kıvama gelince ısıya dayanıklı bir kaba alınır ve düzeltilir Orta hararetli fırında 15-20 dk pişirilir Üzeri kızarınca fırından alınıp ılıkken şerbet dökülür Şerbetini çekince ılıkken servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.