![]() |
Eskişehir Yemekleri
ESKİŞEHİR YEMEKLERİ
Çiğbörek Hamuru : 500 gr. Un, 2 Yumurta, 1 su bardağı su, 2 tatlı kaşığı su İçi : 500 gr. koyun kıyması, 2 iri soğan, 2 iri domates, 2 çorba kaşığı su, 2 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz, 1 tatlı kaşığı tuz , 1 tatlı kaşığı karabiber, kızartmak için 2 su bardağı zeytinyağı Yapılışı : Unu ele, ortasını aç, yumurta, tuz ve su ile kulak memesi yumuşaklığında yoğur. Yumurta büyüklüğünde beze yaz. Yaş bez altında 20 dk. dinlendir. Küçük tabak büyüklüğünde aç. İç koy. Yarım ay olarak kapat. Kızgın zeytinyağında kızart. Servise al. İçi : Soğanı iyice kıy. Domatesleri soy, küçük doğra. Kıyma, tuz, su, karabiberle iyice yoğur. Not : İstenirse iç tavada bir, iki dakika çevrilerek yarı çiğ, yarı pişmiş de kullanılabilir. Gözleme Bu hem kırsal alanda, hem de Eskişehir' in Odunpazarı bölgesinde sıkça yapılmaktadır.Ama düğün yemeği olmaz . Bununda tarifini vermeye çalışalım. Mayasız hamur hazırlanır. kavrularak ezilen haşhaş, haşhaş yagı ile karıştırılır. Oklava ile açılan hamura sürülür. Yağlı ve haşhaşlı kısım içte kalacak şekilde bir bohça gibi katlanarak tekrar açılır. Ateş üzerinde kızdırılmış olan toprak saç üzerinde çevire çevire kızartılır. Bu arada kırsal bölgenin bunlardan başka daha şu yemeklerini saymak yerinde olur kanısındayız . Haşhaşlı lokum , haşhaşlı dolama , haşhaşlı bükme , sütlü ovamaç çorbası gibi.... Bunlar genellikle şehir yemekleri olmamakta kırsal bölgede yer yer yapılmakta ve konuklara sunulmaktadır . Bu bakımdan bunların daha kısa tariflerini vermek yerinde olur kanısındayız .Haşhaş bu bölgede çokça kullanılmakta yararlı bir besin olduğu için tercih edilmektedir Haşhaşlı Lokum Mayalı hamur hazırlanarak açılır üzerine yağlanmış haşhaş sürülerek yumak haline getirilir, tepsiye dizilerek fırında pişirilir. Haşhaşlı Dolama Hamur oklava ile ince bir şekilde acılır. İçine haşlanmış mercimek , patates ve ezilmiş peynir konur . Daha sonra bir hamur rule haline getirilip daire şeklinde dolanır . Üzerine sürtülmüş ve yağlanmış haşhaş sürülerek pişirilir . Haşhaşlı Bükme Haşhaşlı hamur, dolamaya göre biraz daha kalınlaştırılır. İçerisine haşlandıktan sonra ezilen mercimek , patates ve peynir konur. Bıçak veya hamur kesme makinası ile dörtgen biçiminde kesilir . Kesilen bu parçalar kare şeklinde katlanarak tepsiye dizilir. Fırında pişirilir. İçine mercimek konularak yapılan cinsine de "ağzı açık" adı verilir . Toyga Çorbası Bu çorba kırsal bölgenin en önemli yemeklerindendir. Kısaca şöyle yapılır: Belli bir miktar yoğurt içine un, yumurta, göce ilave edilir, karıştırılır. Belli bir müddet ateşte tutulduktan sonra karıştıra karıştıra kabarması beklenir. Çorba koyulaşincaya kadar bu işlem devam eder. İçine tuz ve kekik ilave edilir. Konuklara sunulur. Sütlü Ovmaç Çorbası Kırsal kesimde cok yapılan bir çorbadır .Bu çorba için bir miktar su ,un ,süt koyulur .Önce una su karıştırılır arpacığa benzer katı hamur taneleri elde edilir. Bu hamur parcaları kaynayan suyun içerisine atılır. Suya süt ilave edilir. Tercihe göre hamurlar doğrudan sütün içerisine salınır. Kafkasya ,Abazya, Çeçenistan bölgelerinden göç eden bazı toplulukların en önemli yemeklerinden biride "Çerkez tavuğu" dur. Bu yemek bölge topluluklarına ait olup özel günlerde ya da ağır bir konuk geldiği zaman ve düğün yemeklerinde yapılır. Çok lezzetlidir. Özellikle yapan kişinin bu bölgeden olması gerekir . Göceli Tarhana Çorbası Kullanılacak malzeme(8 kişilik): 500 gr göce( veya yarma), 500 gr. süzme yoğurt ,1 su bardağı nohut, 1 su bardağı yeşil mercimek, 8 bardak su veya et suyu, 100 gr. tereyağı veya margarin, 1 avuç yarpız ve tuz, 1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı un. Hazırlanışı : Daha önce ıslanıp haşlanan göce (yarma) suyu süzülüp 500 gr. süzme yoğurtla iyice karıştırılıp dinlenmeye bırakılır. Yine daha önce ıslanmış olan birer su bardağı nohut ve yeşil mercimek yumuşayıncaya kadar ve suları çekinceye kadar haşlanır . Sonra diğer karışıma katılır. 8 su bardağı su veya et suyu(soğuk) ilave edilip karıştıra karıştıra orta ateşte iyice pişirilir (tuz atılarak). Eritilmiş 100 gr. tereyağı veya margarine yarpız (kurutulmuş yabani nane) yakılarak çorbanın üzerine dökülüp sıcak sıcak servis yapılır. Düğü Köfte Çorbası Kullanılacak malzeme: 1 su bardağı düğü, bir miktar tuz, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 adet domates rendesi ,4 adet sivri biber (ince ince kıyılmış) 1 adet yumurta, 4 su bardağı su ,1 çorba kaşığı un, üzerine maydonoz. Hazırlanışı : Düğü, tuz ve un, hamur yapılır. Fındıktan biraz ufak elde yuvarlanır .Yağda kıyılmış biberler hafif kavrulur, daha sonra domates rendesi ilave edilir.Biraz cevrildikten sonra1 yumurta kırılır ve karıştırılır ve üzerine kaynak su ilave edilir .Kaynayan suya hazırladığımız hamurlar salınır . 10 Dk. beraber pişirilir ve servise sunulur. Katlama Böreği Kullanlacak malzeme: 2 kg. un, 250 gr. yoğurt ,1 su bardağı sıvı yağ, 2 bardak su ve bir miktar tuz. Hazırlanışı: Yukarıdaki malzemeler karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir. Biraz un ve nişasta ile tavlanıp 7 pazı (yufka) açılır. Açılan her pazı yağlanır. Sonra bu pazılar rulo haline getirilir ve birer parmak ara ile kesilir.Kesilen hamurlar sonra terar açılır ve bol yağda kızartılır .Kabarması için de göbek kısmına kaşık ile hafifçe vurulur. Piştikten sonra üzerine bir miktar toz veya pudra şeker ilave edilerek servis yapılır. Çerkez Sofrası (Abista) Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik): 1 kg. fırınlanmış mısır unu, 1,5 kg. su ,0,5 kg. süt, 1 çorba kaşığı tuz, 0,5 kğ. çerkez peyniri, 150 gr. tereyağı. Hazırlanışı : Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuz ilave edilip 90 derece kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine mısır unu ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırmak suretiyle karıştırılır. Karışım, sertçe bir hamur haline gelene kadar pişirildikten sonra sofraya alınır ve yuvarlak bir şekilde sofra üzerine yerleştirilir. Ortası kaşıkla oyulduktan sonra içerisine tereyağı konulur.Etrafına çerkez peyniri dizilir ve ayrı bir tabak içerisinde önceden hazırlanan çerkez tavuğu ile birlikte sıcak olarak servise sunulur. Cevizli Tatlı Kullanılacak Malzemeler: 1 su bardağı ayçiçek yağı, 1 su bardağı margarin yağı (eritilmiş),3 yemek kaşığı yoğurt(dolu dolu), 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 paket vanilya, alabildiğince un, ceviz içi. Hazırlanışı: Unun ortasına yağları , yoğurdu, kabarma tozunu, vanilyayı koyarak hamur yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığında olan hamur 1/2 saat dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak çay tabağı büyüklüğünde elde bastırılarak içine ceviz konur. Üstünden iki ucu açık kıvrılır ve tepsiye yerleştirilir. Orta hararetli fırında pişirilir. Sıcakken üzerine soğuk şerbeti dökerek fırında soğuk şerbet çekinceye kadar bekletilir. Soğuyunca servis yapılır. Höşmerin Tatlısı Kullanılacak Malzemeler: 150 gr. krema veya kaymak, 1,5 su bardağı un, 1 fiske tuz. Şerbeti: 1 çay bardağı toz şeker, 1,5 çay bardağı su, 4-5 limon damlası veya 2 çay kaşığı pekmez veya süzme bal. Hazırlanışı: Krema veya kaymakla un, bir fiske tuzla pembe leşinceye kadar kavrulur. Kıvama gelince ısıya dayanıklı bir kaba alınır ve düzeltilir. Orta hararetli fırında 15-20 dk. pişirilir. Üzeri kızarınca fırından alınıp ılıkken şerbet dökülür. Şerbetini çekince ılıkken servis yapılır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.