![]() |
Dinlemek-Doğan Cüceloğlu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dinlemek-Doğan CüceloğluKarşımızdaki insanın söylediğini sadece işitmek değil, gerçekten duyabilmek için neler yapabileceğini inceleyelim ![]() ![]() Psikolog Doğan Cüceloğlu’nun , Yeniden İnsan İnsana adlı yapıtında, dinlemenin bir çok türü olduğunu görüyoruz ![]() Görünüşte dinleme : Bazen karsımızdaki kişi dış görünüşüyle dinliyormuş gibidir ![]() ![]() Seçerek dinleme : Kimileri konuşanın söylediklerinden sadece kendi ilgilendikleri bölümü duyar, diğer söylenenleri dinlemez ![]() ![]() ![]() ![]() Duygusal dinleme : Sürekli olarak belirli duygusal tonu taşımak isterler ![]() ![]() ![]() Savunmacı dinleme : Ne duyarsa duysun her söyleneni, kendine yönelmiş bir saldırı sayar ve hemen karsı savunmaya geçer ![]() Tuzak kurucu dinleme : Bu tipler hiç seslerini çıkarmadan dinlerler, çünkü bunlar dinledikleri bilgilerden yararlanarak, karsısındakini zor duruma sokacak fırsatları yakalamaya çalışırlar ![]() Yüzeysel dinleme : Bu tür dinleme özelliğine sahip kişiler, konuşanın kullandığı kelimelerin yüzeyinde kalır ve asil altta yatan anlamına ulaşamazlar ![]() ![]() Psikolojik yapımıza göre belirtilen dinleme türlerinin bir veya bir kaçına sahip olabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan yaşamında,konuşmak ve susmak kadar dinlemenin de büyük bir yeri ve önemi olduğunu biliyoruz ![]() ![]() ![]() Kutsal kitaplardaki “ Önce Söz Vardı “ deyimi,sözün önemini vurgularken,ayni zamanda dinlemenin de önemini kapsadığı kanısındayım ![]() ![]() Konuşma,varlığını dinlemeye borçludur ![]() ![]() ![]() Dinleme eğitiminin başlıca amaçları; · Söylenen sözleri, kavramaları tam olarak anlayabilme, · Konuşulanı, okunanı anlayabilme, · Bilgi, düşünce ve haber alabilme, · Dinledikleri arasında neden-sonuç ilişkisi kurabilme, · Dinlediği konuşmanın ana düşüncesini kavrayabilme, · Dinlediğinin eksik, yanlış, abartılı, yararlı vb ![]() · Dinlediklerini tarafsız bir biçimde değerlendirebilme, · Dinlediklerine karşı hoşgörü duygusu geliştirebilmedir ![]() Halbuki dinlemeyi bir öğrenebilsek ve dinlediğimizden konuşan taraf emin olsa, ilişkilerimize bambaşka bir güven, huzur ve mutluluk yansıyacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Dinlemek karşınızdaki kişiye “ saygı duymanın, sana değer veriyorum ” mesajı vermenin en iyi yoludur ![]() ![]() Dinlemek okul sonrasında kullandığımız en yaygın öğrenme yoludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanların dinlerken yorulmalarına neden olan şey nedir? 350 numaralı yol! Şöyle ki, bir insanın beyni dakikada ortalama 500 kelime işleyebilmektedir ![]() ![]() ![]() Dakikada 500 kelimeye ihtiyaç duyan beyin, konuşmacının gönderdiği 150 kelimeyi yetersiz bulmakta, kelimeler arasındaki sessizliklerde başka konulara atlamakta, konuşanın ifadelerine sadık kalamamaktadır ![]() ![]() İletişimin önemli parçalarından biri de dinlemektir ![]() ![]() Yöneticiler ve çalışanlar zamanlarını benzer şekilde harcarlar; %42’sidinlemeye, % 32’si konuşmaya, % 15’i okumaya, % 12’si yazmaya |
![]() |
![]() |
![]() |
Dinlemek-Doğan Cüceloğlu |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dinlemek-Doğan CüceloğluNasıl bir dinleyiciyim? Kimse mükemmel değildir ![]() yanlarından birini oluşturur ![]() gerçekten dinliyorsunuz, ne kadar dinlermiş gibi yapıyorsunuz konusunda kendi davranışınız hakkında daha doğru bir fikir elde edebilirsiniz ![]() 1 ![]() ![]() değiştirmeye kalkmayın, sadece kendizi gözleyin: Dinlediğiniz zaman kaç kez gerçekten dinliyorsunuz ya da daha önce söz konusu ettiğimiz dinlememe davranışlarından hangisini gösteriyorsunuz? Bunların farkına varmaya çalışın ![]() ![]() soruyu, değişik durumlarda ve değişik kimselerle birlikteyken, kendinize sorun ![]() anlayabilirsiniz ![]() 2 ![]() ![]() Aşağıda bir örnek verilmiştir: Gün ve zaman : 12 Ocak, akşam üzeri ![]() Kişi(ler) : Kardeşim ![]() Konuşma konusu : Liseyi bitirince hangi fakülteye girecek ![]() Nasıl dinledim : Daha önce birkaç kez aynı konuyu dinledim ![]() gerçekten dinlemek istedim ![]() derslerim geldi, yarınki yapacağım işleri düşünmeye başladım ![]() Gün ve zaman : 13 Ocak, sabah ilk derse girmeden önce ![]() Kişi(ler) : Sınıf arkadaşım ![]() Konuşma konusu : Önümüzdeki hafta gireceğimiz biyoloji ara sınavı ![]() Nasıl dinledim : Aynı hocanın dersini daha önce almış bir sınıf arkadaşı varmış, sınavda ne gibi sorular sorabileceğini konuşmuşlar ![]() gibi sorular gelebileceğini ilgiyle dinledim ![]() söylemesinden anladığım bir şey de, onun beni kendine yakın bulduğu ![]() konuşurken hiç sıkılmadım ![]() 3 ![]() çalışın: -Dinlediğiniz zamanın ne kadarını tam dinlemeyle geçiriyorsunuz? -Hangi durumlarda dinlememe sık sık kendini gösteriyor? -Dinleme davranışından memnun musunuz? Yukarıdaki alıştırmayı yaptıktan sonra, ne kadar az dinlediğinizi gözleyerek, hayrete düşebilirsiniz ![]() gibi görünüp de dinlemeden geçirmesi, ilk bakışta üzücü gelir ![]() dinler gibi görünen kişilerin çoğu, bizi dinlememektedir ![]() ![]() ![]() Ne kadar üzücü olursa olsun, gerçek bu; kulağa ulaşan her söz dinlenmiyor ![]() * Doğan Cüceloğlu |
![]() |
![]() |
|