Hayırdualar -B- |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hayırdualar -B-Baba (Ölmüş) Babanın canına değsin ![]() (Ölmüş) Babanın canına rahmet ![]() Babalı büyümek (Yavrucuğum) Allah yalvardım ![]() Babalı büyüyesin ![]() Bacı Dünyâ – ahret bacım olasın Bacı – kardeş At kulacığı gibi bacı –kardeş birlikte büyüyüp yetişesiniz ![]() Bağışlamak Allah ananı –babanı sana bağışlasın ![]() (Yavrunuzu) Allah (sizlere) bağışlasın ![]() Allah seni anana –babana bağışlasın ![]() Allah seni efendine (kocana) bağışlasın ![]() Allah seni yavukluna (nişanlına, sevgiline) bağışlasın ![]() Benim bir tek yavrumu Hak bana bağışlasın ![]() Baht Ak bahtlı olasın ![]() Allah bahtından güldürsün ![]() Allah bahtınla güldürsün ![]() Allah çirkinler bahtı versin ![]() Bahtın açık olsun ![]() Bahtın ak ola ![]() Baht – taht Altın bahtlı Altın tahtlı olasın ![]() Bala – mal Aldıngı edegin bala bassın Art kiyiningneng mal bassın ![]() (Ön eteğine çocuk bassın Arka eteğine davar bassın )Baş Allah başını ağrıtmasın ![]() (Evli hanımlara) Allah başını bozmasın ![]() Allah başını bunaltmaya Allah başını yastığa düşürmeye ![]() Başın sağ olsun ![]() Başın selâmette ola ![]() Başın sıkılmasın ![]() Başına devlet kuşu kona ![]() Başına devlet tacı kona ![]() Başına gün doğsun ![]() Başına hayır gele ![]() Başarı Başarılar ![]() Başarılar dilerim ![]() Rabbim başarılar (muvaffakiyetler) ihsan ede ![]() Başlamak Allah’ın adı ile (başlarım, başlıyorum, başladım ![]() ![]() )“Bayat atı birle sözüg başladım ”(Tanrı ile söze başladım )“İşning başı mismilla İş baladım bismillâh ”(İşin başı bismillâh İşe başladım bismillâh )(Besmeleyle başladığımız işin) Sonunu getirmeyi Allah nasip ede ![]() Ulu Tanrı’nın adı ile (başlarım, başlıyorum, başladım )Başlık “Başlık gelsin kızıma Kırkılmamış kırk şişek ”Bay Bileç Beyliği Allah size Bay Bileç’in beyliğini versin ![]() Bayrak Allah bayrağımızın gölgesini başımızın üstünden eksik etmesin ![]() Allah’ın bizi (ahrette) sevgili peygamberimizin bayrağı altında topla ![]() Bayram “Paskan yering payramduu polzın ”(Bastığın yer bayram olsun )Bayramınız kutlu olsun ![]() Bilece bayram mubârek ola ![]() Çok bayramlar göresin ![]() Çok bayramlara erişesin ![]() (Alay yollu) Her gününüz bayram ola ![]() İyi bayramlar ![]() Mutlu bayramlar ![]() Nice bayramlara erişesiniz ![]() Behişt (Cennet) "Ak pürçekli anan yeri behişt olsun "Belâ Allah belâdan saklaya ![]() Belâdan emîn olasınız ![]() Sana gelecek belâler dağa – taşa (gelsin )“Su ayağı Er Korkut Belâlerni sen korkut” (Su ayağı Er Korkut Belâları sen korkut )Bereket Allah bereket versin ![]() Allah bereketini arttırsın ![]() Allah kesene bereket versin ![]() Bereket versin (Karşılığı: Bereketini gör, ya da, Bereketi karşı gelsin )Bereket yağa, yerden toplayasın ![]() Bereketi Allah’tan olsun ![]() Bereketini Allah arttırsın ![]() (Yavrunuz) Yuvanıza bereket getirsin ![]() ‘Kabay kudun yarattan aydar malga pıyan ber agar yurtga kejigin berzin ”(Beşik canını – yavrularını – yaratan (Tanrı), Güttüğümüz sürülere bereket ver Yurda – halka refah ver )Berhurdâr olmak Berhurdâr olasın ![]() Beşik “Gül beşik senin olsun Gölgesinde yatasın ”Beter Allah (daha) beterinden saklasın (esirgesin, korusun![]() ![]() )Bay etmek “Mevlâya dileğim var, (yavrumu) Büyütem beyler edem ”Bey – tay “Gez – dolan (yavrum) beyler ile Top – kuyruk taylar ile” Beytullah Beytullaha yüz süresin ![]() Beytullahı görüp gelesin ![]() Bir – bin Allah birin yerine bin versin ![]() Allah birini bin etsin ![]() Bir budağın bin olsun ![]() Bir istediğinde Allah bin vere ![]() Birlik (Evlenenlere) Acı – tatlı günlerde birlikte olun ![]() Boğaz Boğaz ola ![]() (Şaka yollu) Boğazında kalsın ![]() Bolluk Allah bolluk versin ![]() Bolluğun başından aşa ![]() Boy Servi ağaç boyun olsun ![]() (Yavrunuzun) “Boyu benim boyumca olsun ”(Buddhist Bitiriş Duâsı) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ançulayu ok hagan han hatun hung tayzı altun urugları Adasız – tudasızın tümen tümen yaşazun ”Aynı şekilde, Hâkn, hâtunu, prensler, altın çocukları Kazâsız – belâsız binlerce yıl yaşasınlar ![]() (Buddhist Bitiriş Duâsı) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Biligsizlig kılınçlarım öçzün alkınzun Birtemledi arıg silig kitzün tarıkzun Birle yana törçimekzin itzün yokadzun Bir ikinti üçünç yolı kşanti bolzun ”Câhillik amellerim dinsin, ortadan kalksın Hepsi birden tamâmiyle gitsin, dağılsın Bir daha görünmemek üzere yitsin, yok olsun Bir ikinci üçüncü kez bağışlansın affolunsun ![]() Burhan asâleti (Buda soyluluğu) “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() altun urugları birle alku ödke buyanları aşılıp üstelipadasız uzun yaşamakta ulatı alku türlüg küsüsleri kanıp bütün alkunı bilteçi burhan kutın bulmaları bolzun ”“ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() altın soylarıyla birlikte hepsinin her zaman cevapları çoğalsın tehlikesiz uzun bir ömür sürsünler ve bütün istekleri yerine gelsin ve her şeyi bilen Burhanın asâletini bulsunlar ” (Budist Uygar Türkleri)Bugün Allah bugünümüzü aratmasın ![]() Buğday Anbarına buğday yağsın ![]() Evine buğday yağsın ![]() Tepene sarı buğdaylar yağsın ![]() Bulut Bulut sana gölge olsun ![]() Burun Burnun kanamaya ![]() Burnun sızlamaya ![]() Büyümek (Yavrunuzun) Büyüdüğünü görürüz inşâallah ![]() “İzin ver Mevlâm yavrum büyüsün ”
|
|
|
|