Özbek Edebiyatından Örnekler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Özbek Edebiyatından ÖrneklerEDEBİ ESERLERDEN ÖRNEKLER 1) Yeni Özbek Latin Alfabesi ile yazılan örnekler a) Qarg’ish: Beddua Juvonmarg bo’l nodon! Yaramas!: Genç yaşta öl nadan! Tilingni tishla yoqqanga tufur tavba de: Dilini ısır ateşe tükür tövbe de Suvlarga oqsin yellarga uchsin![]() Tog’larga ursin toshlarga ursin![]() Mening qarg’amdan yiroqqa ![]() Arvoh ursin Suya aksın rüzgara karışsın![]() Dağlara taşlara vursun ![]() Benim bedduamdan uzağa ![]() İşi berbat olsun ![]() b) Olqish: Dualar Omin oy borib omon qayt olgin oldirma solgin soldirma ushlaganing oltin ko’zlaganing kumush tishlaganing bol dushmanlaring lol bolsin Ollahu akbar: Mevla Sağ salamet git gel; al verme; sol soldurma; tuttuğun altın gördüğün gümüş olsun; yiyeceğin bol düşmanların lal olsun Amin Omin oy ko’rdim oyboshi olti ko’rdim yanagi yilga boshimni omon bag’rimni butun ko’rdim Ollahu akbar: Ayı gördüm maşallah ayın başına ulaşırım işallah; Ulu Rabbim yeni yılda başım sağ içim rahat olsun Amin![]() Omin shu yerda yotganlarning ruhi-arvohi shod bo’lsin Hudo rahmat qilsin joylari jannatda bo’lsin Ollahu akbar: Ulu Allah’ım Burada yatanların ruhları şad olsun Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Amin![]() c) Ağıtlar: Con otam conim otam![]() Conimga darmonim otam ![]() Har nechük dardü alamga ![]() Malhamim bolgan otam ![]() Suyab otga mindirgan ![]() Suyganimni kiydirgan ![]() Non desam navvot bergan ![]() Suv desam sharbat bergan ![]() Bosh belginam boylagan ![]() Nozik ko’nglim ovlagan ![]() Voy otam conim otam![]() Conimga malhamim otam ![]() Orqa sochim oldirib ![]() Ardoqlab o’stirgan otam ![]() Yelka sochim to’r- to’r o’rdirib ![]() To’rlarga o’stirgan otam ![]() Türkiye Türkçesi ile söylenişi: Can atam canım atam![]() Canımın dermanı atam ![]() Her türlü derdi elemime ![]() Melhem olan atam ![]() Dayanak olup ata bindiren ![]() Beğendiklerimi giydiren ![]() Ekmek desem çörek veren ![]() Su desem şerbet verdi ![]() Boylu boyunca uzanan ![]() Nazik gönlümü yakan ![]() Eyvah atam canım atamCanıma melhemim atam ![]() Uzayan saçlarımı kestirip ![]() Gözetip büyüten atam ![]() Belik belik saçlarımı ördürüp ![]() Beliklerimi uzatan atam şeklinde babanın kaybından duyulan acı dile getirilirken bir annenin ölümüne yakılan diğer bir anonim ağıtta ise duygular şöyle dile getirilmektedir:Onam yotar cho’zilib Tanidan coni üzilib Onamni ko’rgan bandani Ko’ngillari buzilib ![]() Onam desam o’leman Havuz suvidek to’laman ![]() Onaconimni yod olsam ![]() Oçilgan guldek so’laman Qabristonning yo’llarin Tuproqlari maydadir Manim anam ölibdi Endi körmak kaydadır ![]() Qaro yerlar qattiqmikin vo onam Yoningizga borsammikin vo onamSochingizni oqartirib o’stirganingiz Qaro tog’ ekanini bilmabman vo onamSariq dard ekan bilmabman vo onam (Nasriddinov 1996:43)Türkiye Türkçesi ile söylenişi: Anam yatar uzanıp ![]() Teninden canı çekilip Anamı gören kulların Gönülleri üzülüp ![]() Anam desem ölürüm Havuz suyu gibi dolarım ![]() Anacığımı yad etsem ![]() Açılan gül gibi solarım ![]() Kabristanın yolları Toz topraktır Benim anam öldü Şimdi görmek ne mümkün ![]() Kara yerler sert mi eyvah anamYanınıza gelsem mi eyvah anamSaçınızı ağartıp büyüttüğünüzKara dağ olduğunu bilmedim eyvah anam![]() Sarı dert olduğunu bilmedim eyvah anam
|
|
|
|