![]() |
Mikroorganizmaların Sınıflandırılması... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mikroorganizmaların Sınıflandırılması...4’ e ayrılırlar ![]() ![]() A) MANTARLAR ; Ökaryotik hücre yapısında klorofilsiz , absorbsiyon la beslenen tek hücreli veya çok hücreli mikroorganizmalar ![]() ![]() a) Küf Mantarları ; Çok hücreli ince ipliklerden meydana gelmişlerdir ![]() ![]() b) Maya Mantarları ; Tek hücrelidirler ![]() ![]() ![]() B) BAKTERİLER ; İnsanda hastalık yapan bakteriler 3 şekil altında incelenir ![]() 1) KOKLAR ; Tek tek bulundukları gibi gruplar halinde de bulunabilirler ![]() • Mikrokok ; Tek tek bulunan koklar • Diplokok ; Dört kokun bir arada bulunması • Sarsin ; Kokların küp şeklinde birleşmesi ![]() • Streptokok ; Zincir şeklinde sıralanmış koklar ![]() • Stafilakok ; Üzüm salkımı şeklindeki koklar ![]() 2) BASİLLER ; Boyları enlerinden büyük çomakçık şeklindedirler ![]() - Basil ; Sert veya esnek çeperli , uzun ve çomak şeklindeki bakteriler ![]() - Diplobasil ; Yan yana iki basilin bulunması ![]() - Streptobasil ; Uç uca birleşerek zincir oluşturan basiller - Koko basil ; Yuvarlak ve koklara benzeyen basiller ![]() 3) BURGU (SPİRAL) ŞEKİLDE OLANLAR ; Üçe ayrılırlar ![]() a) Vibriyonlar ; Burgunun yalnız bir kıvrımından ibaret olan virgül veya hafif bükülmüş çomakçık şeklinde görülen mikroorganizmalardır ![]() b) Spriler ; Tam burgu şeklindeki gram negatif hareketli mikroorganizmalardır ![]() c) Spiroketler ; Sarmal olarak bükülmüş veya yılan gibi dalgalı olan mikroorganizmalardır ![]() C) RİKETSİYA ŞEKİLLERİ ; Koktan küçüktürler ![]() ![]() ![]() ![]() D) VİRUSLAR ; Virüsler en küçük mikroorganizmalardır ![]() Virüslerin morfolojisi ; Bir kısmı sarmal bazıları da kübik şekilde olabilirler ![]() ![]() Virüslerin çoğaldığı yerler ; Virüsler canlı hücre içinde çoğalırlar ![]() ![]() Virüslerin direnci ; Enzim sistemleri olmadığından metabolizma faaliyetleri yoktur ![]() ![]() 1) Virüsün yapısını bozar,tahrip eder ![]() 2) Virüsün antijen yapısını bozmadan onu inaktive eder 3) Virüs inhibe olabilir ![]() Virüsler doku içerisinde dirençlidirler ![]() ![]() VİRÜSLERİN İNSANLARDA YAPTIKLARI HASTALIKLARA GÖRE SINIFLANDIRILMASI ; a) Genel enfeksiyonlar ; Kızamık,kızamıkçık vb ![]() b) Deride ve mukozada döküntü yapanlar ; Uçuk , Zona c) Solunum yollarında enfeksiyon yapanlar ; Nezle , grip d) Genital yollarda enfeksiyon yapanlar ; e) Gözde lezyon yapan virüsler f) Lenf bezlerinin hastalığına sebep olan virüsler g) Tükürük bezlerinde hastalık yapan virüsler ; kabakulak h) Sinir sisteminde hastalık yapan virüsler ; Kuduz , poliomiyelit VİRÜSLERİN BULAŞMA YOLLARI ; 1) Doğrudan temas ve damlacık yoluyla bulaşma ; Enflüanza , kızamık , kızamıkçık , suçiçeği , kabakulak 2) Sindirim sistemi yoluyla bulaşma ; Enfeksiyoz hepatit , poliomyelit 3) Deri ve mukozadan virüsün alınması ile ; Serum hepatiti , kuduz 4) Vektörlerle bulaşma ![]() E) PARAZİTLER(protozonlar,helmintler,artropodlar) ; MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ ; Mikroorganizmalar hücre yapıları bakımından Ökaryotik ve prokaryotik olmak üzere ikiye ayrılırlar ![]() ![]() BAKTERİLERİN MORFOLOJİSİ ; Bakteriler prokaryotik yapıdadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Hücre duvarı ve zarı ; Hücreyi dış etkenlerden koruyan hücre duvarı dirençli olup hücre zarını çevreler ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Sitoplazma ; Jel kıvamındadır ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Çekirdek ; Hücrenin ortasında yumak halkalar yapan çift iplikli bir DNA molekülünden ibaret bir kromozom vardır Diğer oluşumlar ; - Kapsül ; Bazı bakterilerde bulunur sert ve jelatinli yapıdadır ![]() - Kirpikler ; bazı bakterilerde bulunur ![]() ![]() - Pilus ; Bakterilerin yapışmasını ve tutunmasını sağlar ![]() ![]() BAKTERİLERDE SPORLANMA ; Bazı bakteriler kendine uygun olmayan ortamda neslinin devamı için , bakteri hücresi sitoplazmasının yaptığı oluşuma spor denir ![]() ![]() Her bakteriden spor oluşmaz ![]() ![]() ![]() BAKTERİLERİN BESLENMESİ VE ÜREMESİ ; bakteriler beslenme şekillerine göre ototrof bakteriler ve heterotrof bakteriler olarak gruplandırılırlar ![]() a) Ototrof Bakteriler ; Besinlerini doğadaki inorganik maddelerden alarak yaşarlar ![]() b) Heterotrof bakteriler ; Beslenmelerini sadece organik maddeler ile yapan bakterilerdir ![]() Bakterilerin üremeleri için gerekli başlıca maddeler karbon , hidrojen , oksijen , azot tur ![]() ![]() ![]() BAKTERİLERİN ÜREMESİ ; Bakteriler bölünerek ürerler ![]() Bakterilerin üremesine tesir eden faktörler ; • Uygun ısı • Uygun nem • Uygun ışık • Uygun osmotik basınç • Uygun ph değeri • Besin maddelerinin etkisi • Oksijenin etkisi ![]() - Aerop Bakteriler ; Yaşamaları için oksijene ihtiyaç duyan bakteriler - Anaerop bakteriler ; yaşamaları için oksijene ihtiyaç duymayan bakteriler - Fakültatif Anaerop bakteriler; her iki ortamda da beslenip üreyebilen bakteriler - Mikroaerofil bakteriler ; sınırlı miktardaki oksijen konsantrasyonunda ürerler ![]() BAKTERİLERİN BOYANMASI ; Bakterilerin tüm özelliklerinin mikroskop altında incelemek mümkün değildir ![]() ![]() BAKTERİLERİN ÜRETİLMESİ ; Mikropların üretilmesi için uygun ve gerekli besin maddelerine sahip cansız ortamlara besiyeri denir ![]() ![]() ![]() ![]() Besiyerleri ; - Tabii besiyeri ( süt , patates, yumurta) - Suni besiyeri ( buyyon , jeloz ) - Sentetik besiyeri ( saf kimyasal maddelerle hazırlanır) - Semisentetik besiyeri ( karışık kimyasal maddelerle hazırlanır) - Ampirik besiyeri ( yapısı pek belli olmayan besiyeri peptonlu tuzlu et suyu) BAKTERİ ENZİMLERİ VE METABOLİZMALARI ; Virüsler dışındaki tüm mikroorganizmalar , metabolizmalarını enzimleri ile gerçekleştirir ![]() ![]() Metabolizma ; Bir canlının içerisinde meydana gelen kimyasal reaksiyonların tümüne “metabolizma” denir ![]() Anabolizma ; Mikroorganizmayı oluşturmak için gerekli sentez işlemlerinin tümü ![]() MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜ VE YOK EDİLMESİ ; Sterilizasyon ; Bir cisim veya madde üzerinde bulunan bütün saprofit ve patojen mikroorganizmaların sporlu ve sporsuz şekillerinin öldürülmesi ![]() Dezenfeksiyon ; Bir cisim veya madde üzerindeki patojen mikroorganizmaları öldürme işlemi ![]() ![]() Septik ; Patojen mikroorganizmaların ortamda varlığı Antisepsi ; Mikrop bulaşmış bir yerin mikroplardan arındırılması işlemi ![]() ![]() Antiseptik malzeme ; Antisepsi uygulamaları için kullanılan kimyasal maddelere antiseptik malzeme denir ![]() Asepsi ; Patojen mikroorganizmaların tamamen yok edilmesi ![]() - Tıbbi asepsi ; Patojen mikroorganizmaların bir kişiden diğerine geçmesini önleyecek tedbirlerin alınması ![]() - Cerrahi asepsi ; Bakterisit ; Bakteriyi doğrudan öldüren anlamında ![]() ![]() Bakteriostatik ; Herhangi bir üremesinin yayılmasının durdurulmasıdır ![]() Antibakteriyel ; Canlı bakteriye karşı etkili madde Pastörizasyon ; Sütün , kaynama derecesi altında ısıtılarak dezenfeksiyonu ![]() STERİLİZASYON 1) Isı ile sterilizasyon ( kuru sıcak hava ile , nemli sıcak hava ile ) 2) Filtrasyon ile sterilizasyon 3) Işınlar ile sterizilasyon 4) Kimyasal maddelerle sterizilasyon ![]() DİRENÇLİLİK ; Enfeksiyon etkenine vücudun çeşitli mekanizmalarla karşı koymasını sağlayan savunma yeteneğine dirençlilik denir ![]() a) Özgül olmayan (nonspesifik) dirençlilik ; Belirli mikroorganizmalara karşı olmayan savunma mekanizmasıdır ![]() ![]() b) Özgül (spesifik) dirençlilik ; Belirli bir enfeksiyon etkeni ile karşılaşma sonucu mikroorganizmaya karşı elde edilen güçtür ![]() ![]() Kalıcı Flora ; Belirli bölgede, belirli yaş gruplarında devamlı olarak bulunan mikroorganizma topluluğudur ![]() Geçici flora : Vücudun çeşitli bölgelerinde patojen olmayan veya patojen olma yeteneği olmayan mikroorganizmaların geçici olarak bulunmasıyla oluşan floradır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|