Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bileşimi, yumurtanın

Yumurtanın Bileşimi

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yumurtanın Bileşimi



Kanatlı hayvan ürünlerinin en önemlilerinden birisi olan yumurta, biyolojik değeri yüksek protein içeriği ve lezzetli olması nedeniyle insan beslenmesinde önemli yer tutmaktadır Protein kaynakları, vücut proteinine dönüşebilme bakımından sıralandığında, yumurta % 100’e yakın bir değerle birinci sırayı almaktadır Yumurta, mineral ve vitamin bakımından zengin olması yanında, kalori değerinin düşük olması ve kişiye doygunluk hissi vermesi nedeniyle kilo sorunu olanlara çekinmeden tavsiye edilebilecek uygun bir yiyecektir

Hayvansal ürünler değişen miktarlarda kolesterol içermektedir Böbrek üstü bezi 5000 mg/100 g’lık kolesterol içeriği ile (kuru maddede % 14) birinci sırada yer alırken, bir kanatlı ürünü olan yumurta 550 mg/100 g’lık kolesterol içeriği ile önemli miktarda kolesterol içeren hayvansal ürünlerden birisidir Gıda ve organların kolesterol içerikleri aşağıda gösterilmektedir Hayvan türlerine bağlı olarak yumurta ağırlığı, yumurta akı oranı, yumurta sarısı oranı ve yumurta kabuğu oranı da değişiklik göstermektedir

Yumurta akı oldukça fazla oranda su içermekte ve kuru maddesinin tamamına yakın bir kısmı proteinden oluşmaktadır Yumurta sarısı ise protein, yağ, kül bakımından oldukça zengindir ve yumurtadaki lipidin hemen hemen tamamını içerir Yumurta lipidinin % 655’i trigliserid, % 283’ü fosfolipid ve % 52’si kolesterolden (% 5’i serbest kolesterol, geri kalanı ise kolesterol esterleri) oluşur



Kolesterol miktarı, mg/100 g

Yumurta 550

Beyin 2000-3000

Karaciğer 300

Tereyağı 250

Midye, istiridye, istakoz vs 200

Balık eti 70

Koyun ve dana eti 60-90

Tavuk eti 60

Süt 10

Yağlı peynir 82

Bitkisel yiyecekler -

Kas, iskelet 120

Deri 300

Böbrek üstü bezi 5000






Yumurta
ağırlığı, g

Yumurta akı, %

Yumurta sarısı, %

Yumurta
kabuğu, %


Bıldırcın

13

595

322

83


Kaz

130

525

351

124


Ördek

65

526

354

120


Hindi

89

574

326

100


Tavuk

60

615

29

95



Yumurtanın sindirimi kolaydır ve yenildikten en fazla 2-3 saat sonra mideyi terk eder Yumurta, zayıf ve şişman bireyler ile dinlenme dönemindeki hastalar için hazırlanan diyetlerde önemli yer tutar ve yiyeceklerin besin değerini yükseltmek amacıyla kullanılır Gastrit, ülser, diyabet, gut ve anemi gibi hastalığı bulunanların diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir Demir eksikliği bulunan gebe ve emzirme dönemindeki bayanların haftada en az 2-3 adet yumurta yemeleri, demir eksikliğini gidermeye önemli katkı sağlamaktadır Anne sütü alamayan bebeklere üçüncü aydan itibaren katı yumurta sarısı verilmesi ile çocuk için gerekli olan kolesterol, esansiyel aminoasitler, P ve Fe gibi besin madde ihtiyaçları karşılanmaktadır

Dyt Gökmen Gök

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.