Ekmek Ve Tahıl Grubu |
07-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ekmek Ve Tahıl GrubuTemel yiyecek grubudur Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli yiyeceklerdir Tahıllar, protein de içerir Bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kuru baklagiller ya da et, süt, yumurta gibi esinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi arttırılabilir Tahıllar, ayrıca bir miktar yağ da içerirler Tahıl tanelerinin yağı vitamin E’ den zengindir Tahıllarda A vitamini aktivitesi gösteren öğelerle, C vitamini hemen hemen yoktur Tahıllar B12 dışındaki B grubu vitaminlerinden zengin, özellikle B1 vitaminin (tiamin) en zengin kaynağıdır Bu vitaminler tahıl tanelerinin çoğunlukla kabuk ve özünde bulunur Saflaştırılmamış tahıllar başta B1 vitamini (tiamin) olmak üzere B12 dışındaki B vitaminleri yönünden zengin olduklarından günlük beslenmede önemli yer tutar Bu nedenle tam tahıl ürünlerini tüketmek sağlığımız açısından da çok önemlidir Ekmek Değişimleri (1 Porsiyon miktarları) Yiyecek Ekmek ( Buğday, Çavdar, Yulaf ) Pratik Ölçü 1 ince dilim (Gr) 25 Light ekmek 2 ince dilim 25 Yufka 1/8 25 Galeta 2-3 adet 20 Un ( Buğday, pirinç, bezelye ) 2 silme çorba kaşığı 15 Tarhana 2 silme çorba kaşığı 15 Pirinç ( çiğ, pilav, çorba veya dolmada ) 2 silme çorba kaşığı 15 Bulgur( çiğ, pilav, çorba veya dolmada ) 2 silme çorba kaşığı 15 Kuskus ( çiğ, pilav, çorba veya dolmada ) 2 silme çorba kaşığı 15 Erişte - çiğ 3 silme çorba kaşığı 15 Şehriye ( çiğ, pilav, çorba veya dolmada ) 3 silme çorba kaşığı 15 Kestane 3 orta boy 30 Patlamış mısır ( yağsız ) 1 su bardağı dolusu 20 Haşlanmış mısır ½ adet küçük boy Öneriler Her öğün tam tahıl ürünlerini tüketin Tüketilecek miktar bireyin ağırlık ve bedensel çalışma durumuna, sağlık durumuna göre değişir Tam tahıl ürünlerini her gün hatta her öğün yeterli ölçüde tüketin Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer yiyeceklerle (kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketin |
|