Karbonhidratlar - Karbonhidratlar Nelerdir |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karbonhidratlar - Karbonhidratlar NelerdirKarbonhidratlar Vücudun temel enerjisini kar?ylayan karbonhidratlar, yapylarynda C (karbon), H (Hidrojen) ve O (Oksijen) bulunan besin ö?eleridir Karbonhidratlar genel olarak; monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olarak üçe ayrylyr Basit ?ekerler olarak adlandyrylan monosakkaritler; glikoz, fruktoz ve galaktoz olarak ayrylyr Disakkaritler; sükroz, maltoz ve laktoz olarak ayrylyrken, polisakkaritler içinde, ni?asta ve posa yer alyr Sindirimleri a?yzda ba?layan karbonhidratlar, polisakkaritlerden monosakkaritlere parçalanyr Örne?in ni?asta gibi bir polisakkaritin a?yzda ba?layan sindirimi, bir monosakkarit olan glikoza parçalana kadar sürer Vücudun tüm hücrelerinde enerji kayna?y olarak kullanylacak olan glikoz, karaci?er ve kaslarda glikojen olarak depolanyr Monosakkaritler, kana çabuk geçti?i için ?eker hastalary tarafyndan kullanylmamalydyr Vücuda besinlerle giren karbonhidratlar, basit ve kompleks olarak ikiye ayrylyr Karbonhidratlaryn fazlasy, vücutta ya? olarak depolanyr Ne i?e yararlar?
Vücudun enerji ihtiyacynyn yüzde 50-60’y karbonhidratlardan kar?ylanmalydyr Sa?lykly ve dengeli beslenmek için, monosakkaritler yerine, polisakkaritlerden olan ni?asta ve posanyn tüketilmesi gerekir Hangi besinlerde bulunur? Ekmek, tahyllar, kurubaklagiller, ?eker ve ?ekerli gydalar, meyveler, süt ve süt ürünleri, sebzeler Yani et ve ya? dy?yndaki tüm besinlerde karbonhidratlar bulunur |
|