![]() |
Karbonhidratlar - Karbonhidratlar Nelerdir
Karbonhidratlar
Vücudun temel enerjisini kar?ylayan karbonhidratlar, yapylarynda C (karbon), H (Hidrojen) ve O (Oksijen) bulunan besin ö?eleridir. Karbonhidratlar genel olarak; monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olarak üçe ayrylyr. Basit ?ekerler olarak adlandyrylan monosakkaritler; glikoz, fruktoz ve galaktoz olarak ayrylyr. Disakkaritler; sükroz, maltoz ve laktoz olarak ayrylyrken, polisakkaritler içinde, ni?asta ve posa yer alyr. Sindirimleri a?yzda ba?layan karbonhidratlar, polisakkaritlerden monosakkaritlere parçalanyr. Örne?in ni?asta gibi bir polisakkaritin a?yzda ba?layan sindirimi, bir monosakkarit olan glikoza parçalana kadar sürer. Vücudun tüm hücrelerinde enerji kayna?y olarak kullanylacak olan glikoz, karaci?er ve kaslarda glikojen olarak depolanyr. Monosakkaritler, kana çabuk geçti?i için ?eker hastalary tarafyndan kullanylmamalydyr. Vücuda besinlerle giren karbonhidratlar, basit ve kompleks olarak ikiye ayrylyr. Karbonhidratlaryn fazlasy, vücutta ya? olarak depolanyr. Ne i?e yararlar?
Vücudun enerji ihtiyacynyn yüzde 50-60’y karbonhidratlardan kar?ylanmalydyr. Sa?lykly ve dengeli beslenmek için, monosakkaritler yerine, polisakkaritlerden olan ni?asta ve posanyn tüketilmesi gerekir. Hangi besinlerde bulunur? Ekmek, tahyllar, kurubaklagiller, ?eker ve ?ekerli gydalar, meyveler, süt ve süt ürünleri, sebzeler. Yani et ve ya? dy?yndaki tüm besinlerde karbonhidratlar bulunur. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.