Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi EÄŸlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anam, canım

Canım Anam

Eski 07-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Canım Anam

Anamı kaybettiğimde beş-altı yaşlarındaydımSokakta gülle (misket)oynarken babam eve geldi bisikletleNeredeyse bisikletten düşercesine indiEvde bir ağıttır koptuNe olduğunu anlayamamış, merak da etmemiştimSonra mahalleli toplanmaya başladı bizim evdeHer gelenden sonra feryat,figan biraz daha yükseliyorduBen yine de ne olduğuna dair bir bilgi sahibi değildimGülle oynamaya devam ediyordum ama garip bir his de dolmuştu içime

Biri geldi yanıma"Annen ölmüş,gülle oynanır mı?"dedi Ben de -Verin gülleleri annem ölmüş,dedimDedim ama anne nedir,ölüm nedir bilmedenFeryat,figanların çoğaldığı bir anda komşumuz olan bir teyze beni ve iki küçük kardeşimi aldı evlerine götürdüEn küçük kardeşim ikibuçuk, ,onun büyüğü dört yaşındaydıTeyze bize sofra hazırlamıştıBiz birşeyler yerken onlar kendi aralarında konuşuyordu

-Yazık oldu kadıncağıza tam gün görecekken öldü

-Sekiz tane öksüz nolacak şimdi?

-Åžu masumlara bak anam, can dayanmaz vallaha

-Kele bacım en büyüğü onyedi yaşında sekiz çocuk,Allah Hoca amcaya yardım etsin

-Hoca amcaya nolacak bacım,Allah bu çocuklara yardım etsin

-Mahallenin bilmişleri kanına girdi kadının,doğursaydı nolurdu ki?

Bir yandan kahvaltımızı yaparken,bir yandan da konuşmaları değerlendirmeye çalışıyordumKonuşmalardan çıkardığım sonuç:durumun vehametiydiİçime bir ürperti düştü ama, hala ağlamamıştımKüçük kardeşlerim de bilmiyordu ölümü

Eve tekrar döndüğümüzde büyük bir kalabalık orada toplanmıştıKimi başımızı okşuyor,kimi sarılıp ağlıyor,kimi bize para veriyordu Bir siyah taksi ve zencimsi uzun boylu bir şoför geldiBizi gösterdilerBizi arabaya bindirdiŞoför bize bazı sorular soruyor,aldığı cevaplar hoşuna gidiyorAferin diyerek bizi onore ediyorduYa da hoşuna gitmiş gibi yapıyordu teselli kabilinden

Cenaze köyümüze gömülecektiKöydeki evimize geldiğimizde sanki bütün köy orda toplanmıştıAğıtlar arşa yükseliyor,kimse kimseyi teselli edemiyordu

-Vah EÅŸe’m vah sözleri deÄŸiÅŸik ağızlardan sürekli duyuluyordu

Mezarlığa geldiğimizde daha da büyük bir kalabalığın olduğunu gördükBiri: -Açın çocuklar annelerinin yüzünü görsün ,dediBazıları karşı çıksa da bizi tabutun başına getirdilerTabutun kapağını kaldırıp kefeni açtılarParlayan iki altın dişiyle,yarı açık gözleriyle tebessüm eder bir haldeydiBu tablo yine birçoğunun feryadına sebep olurken ben yine ağlayamamıştımNe kaybettiğimi,neler kaybettiğimi bilmediğimden olsa gerek

Ağlayanların,feryat edenlerin ağıtları,her geçen gün azaldıBenimse ağıtlarım yeni başlıyorduÇünkü iyiye gitmediğini anlar olmuştumFarkında olmadan yaşadığım huzur ortamını yitirmiştimHer geçen gün de bu huzursuzluğun artacağını hissediyordum

O yaşlarda bir çocuğun annesini daha iyi hatırlaması gerekirken ben niye hatırlamıyordumBu soru zihnimi megul eder olmuştuSorunun cevabı annemin ölümünde gizliydi

Anacağzım yaşayan sekiz çocuk, ölen iki çocuktan sonra onbirinciçocuğunu düşük yapıp kan kaybından ölmüştüOtuzbeş yaşındaykenYolun yarısındaOtuzbeş yaş ve onbir çocukBugün rastlanabilinir mi acaba böyle bir örneğe?

Babam köyün hocası ama aynı zamanda hocalık yaptığı köyden olunca hem hoca hem köylü gibi yaşıyorduYüz kadar davarımız,bahçelerimiz,köpeÄŸimiz,tavuklarımÄ ±z vardı Babam onbeÅŸ kardeÅŸin en küçüğü,nenemin yedi kızından sonra olan tek oÄŸluyduKendisinden büyük yeÄŸenleri vardıBize akran olabilecek bir amcaoÄŸlu veya halaoÄŸlu yoktu

Babam sesi çok güzel, zeki biriydiYedi kızın üstüne olunca bu özellikleri de eklenince elüstünde tutulurduKöyün üçte biri nerdeyse yeğeniydiHerkes çok severdiSohbetini dinlemeye,sesini dinlemeye bayılırlardıAnnem de bu özelliklerinin meftunu olmuştu Askerdeyken ilk çocuğu olmuştuSonraki çocukların arası bir-birbuçuk yaş devam etmişti

Annem ilk çocuğundan sekizinci çocuğuna kadar,yüz tane davara bakmış,,bahçe ile ilgilenmiş ve babamın özel hizmetine koşmuştuHatta eşeğin,köpeğin yiyeceğini içeceğini anacağzım düşünürmüş

Çok çalışkan,çok saf bir kadınmış anamÇok da cesurmuş ayrıcaZifiri karanlıkta kimsenin gitmeye cesaret edemiyeceği yerlere gidermişYılanı kuyruğundan tuttuğu gibi silkeler,belini kırar atarmış

Bu kadar yükün altında hiç şikayet etmezmişKocasını çocuklarını çok severmişOnun haline acırmış kimileri,kimileri gıpta edermişBabamı taparcasına seven bacılarından bazıları acımasızca kardeşlerine iyi bakmadığından,ona iyi hizmet etmediğinden yakınırlarmışBabama aşık olan bir dul kadını babama iyi baksın diye yapmaya çalışırlarmış

Bu iş babamın da aklına yatınca:Anama:"Hatun sen çok yoruluyorsun,sana bir yardımcı getireyim,yükün hafiflesin"demiş Zaten canına tak eden kadıncağız iyi olur düşüncesiyle bunu kabul etmişGelen kadın gerçekten babamı ve bizleri çok severmişBizlere annemden daha çok o bakmış

Çocuklar da biraz büyüyünce anamın biraz yükü hafiflemiş ama kadınlık duyguları da kabarmaya başlamış Rahat edeyim derken huzuru kaçar olmuşSık sık kuma kavgası yaşanır olmuş evdeBabamın da huzuru iyice kaçmışBabamın kuma olarak aldığı kadının akrabaları da bu işe sıcak bakmamışlarKöyde de huzuru kaçmış

Bir çözüm olur düşüncesiyle şehre tayin istemişHanımın biri köyde biri şehirde kalır diyeHatta ilk başta çocukların da hepsini götürmemişKöydeki bahçe,davarlar,mal-malel içinİlk giden ekipte ben de vardımYani anamın yanındaBuna rağmen yine de anamı net hatırlamıyorum

Benden küçük iki kardeşim daha olunca doğal olarak küçüklerle daha çok ilgilenmiş kadıncağızBelki ben de çocuksu bir tepkiyle uzak durmuşumdur

Önce dört çocuk şehire gelmiş dördü köyde kalmışMahalleli hoca hanımına hoşgeldine geldiğinde sohbet çocuk sayısına gelince anam sekiz diye cevap verdiğinde afallarmış gelenler

-Abooov Bacım bu kadar çocuk bu genç yaşta,nasıl büyüttün,canına yazık değil mi? Aman ha bir daha çocuk yapma hayatını yaşa eleştiri ve telkinleriAnacağzım:Ne yapayım Allah veriyor bacım dermiş

-Kız deli olma bunun çaresi var, tedbiri var dikkat et derken,anam gebe olduğunu anlamış

-Düşür bunu, şu ilaç,bu ilaç,derkenÇocuk meğer düşük evresini geçmişBu gün için bir çaresi olur muydu bilemem ama, o gün doktorlar birşey yapamamış

Daha hayatının baharında,hiçbir çocuğunun mürüvvetini görmeden,Bilinçsiz telkinlere safça kanarak kendi sonunu hazırlamış

Hatırladığım tek suretin tabuttaki gülen yüzün anam Gözünün yarı açık olmasıyla ,gülen simanla ne demek istediğini şimdi çok iyi anlıyorum anamÖldüğünde bilemedim,kıymetini,değeriniağlayamadımAma bu yaşıma gelene kadar hergün ağladım anamÇünkü hergün yeniden öldün yüreyimdeRuhun şad,mekanın cenet olsun anamHer geçen gün hasretin biteceği düşüncesi tek tesellimGelirim yakında anamİnşallah beni affedersinBahtsız anamCanım anam

Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

forumsinsi.com