![]() |
Canım Anam
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Anamı kaybettiÄŸimde beÅŸ-altı yaÅŸlarındaydım..Sokakta gülle (misket)oynarken babam eve geldi bisikletle..Neredeyse bisikletten düşercesine indi.Evde bir ağıttır koptu...Ne olduÄŸunu anlayamamış, merak da etmemiÅŸtim..Sonra mahalleli toplanmaya baÅŸladı bizim evde..Her gelenden sonra feryat,figan biraz daha yükseliyordu.Ben yine de ne olduÄŸuna dair bir bilgi sahibi deÄŸildim...Gülle oynamaya devam ediyordum ama garip bir his de dolmuÅŸtu içime... Biri geldi yanıma."Annen ölmüş,gülle oynanır mı?"dedi. Ben de -Verin gülleleri annem ölmüş,dedim.Dedim ama anne nedir,ölüm nedir bilmeden..Feryat,figanların çoÄŸaldığı bir anda komÅŸumuz olan bir teyze beni ve iki küçük kardeÅŸimi aldı evlerine götürdü.En küçük kardeÅŸim ikibuçuk, ,onun büyüğü dört yaşındaydı.Teyze bize sofra hazırlamıştı..Biz birÅŸeyler yerken onlar kendi aralarında konuÅŸuyordu. -Yazık oldu kadıncağıza tam gün görecekken öldü... -Sekiz tane öksüz nolacak ÅŸimdi? -Åžu masumlara bak anam, can dayanmaz vallaha.... -Kele bacım en büyüğü onyedi yaşında sekiz çocuk,Allah Hoca amcaya yardım etsin. -Hoca amcaya nolacak bacım,Allah bu çocuklara yardım etsin.. -Mahallenin bilmiÅŸleri kanına girdi kadının,doÄŸursaydı nolurdu ki? Bir yandan kahvaltımızı yaparken,bir yandan da konuÅŸmaları deÄŸerlendirmeye çalışıyordum...KonuÅŸmalardan çıkardığım sonuç:durumun vehametiydi..İçime bir ürperti düştü ama, hala aÄŸlamamıştım..Küçük kardeÅŸlerim de bilmiyordu ölümü... Eve tekrar döndüğümüzde büyük bir kalabalık orada toplanmıştı.Kimi başımızı okÅŸuyor,kimi sarılıp aÄŸlıyor,kimi bize para veriyordu. Bir siyah taksi ve zencimsi uzun boylu bir ÅŸoför geldi.Bizi gösterdiler..Bizi arabaya bindirdi..Åžoför bize bazı sorular soruyor,aldığı cevaplar hoÅŸuna gidiyor..Aferin diyerek bizi onore ediyordu.Ya da hoÅŸuna gitmiÅŸ gibi yapıyordu teselli kabilinden. Cenaze köyümüze gömülecekti.Köydeki evimize geldiÄŸimizde sanki bütün köy orda toplanmıştı.Ağıtlar arÅŸa yükseliyor,kimse kimseyi teselli edemiyordu. -Vah EÅŸe’m vah sözleri deÄŸiÅŸik ağızlardan sürekli duyuluyordu. .Mezarlığa geldiÄŸimizde daha da büyük bir kalabalığın olduÄŸunu gördük..Biri: -Açın çocuklar annelerinin yüzünü görsün ,dedi.Bazıları karşı çıksa da bizi tabutun başına getirdiler..Tabutun kapağını kaldırıp kefeni açtılar..Parlayan iki altın diÅŸiyle,yarı açık gözleriyle tebessüm eder bir haldeydi..Bu tablo yine birçoÄŸunun feryadına sebep olurken ben yine aÄŸlayamamıştım.Ne kaybettiÄŸimi,neler kaybettiÄŸimi bilmediÄŸimden olsa gerek... AÄŸlayanların,feryat edenlerin ağıtları,her geçen gün azaldı.Benimse ağıtlarım yeni baÅŸlıyordu.Çünkü iyiye gitmediÄŸini anlar olmuÅŸtum.Farkında olmadan yaÅŸadığım huzur ortamını yitirmiÅŸtim.Her geçen gün de bu huzursuzluÄŸun artacağını hissediyordum.. O yaÅŸlarda bir çocuÄŸun annesini daha iyi hatırlaması gerekirken ben niye hatırlamıyordum..Bu soru zihnimi megul eder olmuÅŸtu.Sorunun cevabı annemin ölümünde gizliydi. AnacaÄŸzım yaÅŸayan sekiz çocuk, ölen iki çocuktan sonra onbirinci.çocuÄŸunu düşük yapıp kan kaybından ölmüştü.OtuzbeÅŸ yaşındayken.Yolun yarısında.OtuzbeÅŸ yaÅŸ ve onbir çocuk.Bugün rastlanabilinir mi acaba böyle bir örneÄŸe? Babam köyün hocası ama aynı zamanda hocalık yaptığı köyden olunca hem hoca hem köylü gibi yaşıyordu.Yüz kadar davarımız,bahçelerimiz,köpeÄŸimiz,tavuklarımÄ ±z vardı. Babam onbeÅŸ kardeÅŸin en küçüğü,nenemin yedi kızından sonra olan tek oÄŸluydu.Kendisinden büyük yeÄŸenleri vardı.Bize akran olabilecek bir amcaoÄŸlu veya halaoÄŸlu yoktu. Babam sesi çok güzel, zeki biriydi.Yedi kızın üstüne olunca bu özellikleri de eklenince elüstünde tutulurdu.Köyün üçte biri nerdeyse yeÄŸeniydi.Herkes çok severdi.Sohbetini dinlemeye,sesini dinlemeye bayılırlardı.Annem de bu özelliklerinin meftunu olmuÅŸtu ..Askerdeyken ilk çocuÄŸu olmuÅŸtu.Sonraki çocukların arası bir-birbuçuk yaÅŸ devam etmiÅŸti. Annem ilk çocuÄŸundan sekizinci çocuÄŸuna kadar,yüz tane davara bakmış,,bahçe ile ilgilenmiÅŸ ve babamın özel hizmetine koÅŸmuÅŸtu.Hatta eÅŸeÄŸin,köpeÄŸin yiyeceÄŸini içeceÄŸini anacaÄŸzım düşünürmüş. Çok çalışkan,çok saf bir kadınmış anam.Çok da cesurmuÅŸ ayrıca.Zifiri karanlıkta kimsenin gitmeye cesaret edemiyeceÄŸi yerlere gidermiÅŸ.Yılanı kuyruÄŸundan tuttuÄŸu gibi silkeler,belini kırar atarmış. Bu kadar yükün altında hiç ÅŸikayet etmezmiÅŸ.Kocasını çocuklarını çok severmiÅŸ.Onun haline acırmış kimileri,kimileri gıpta edermiÅŸ.Babamı taparcasına seven bacılarından bazıları acımasızca kardeÅŸlerine iyi bakmadığından,ona iyi hizmet etmediÄŸinden yakınırlarmış.Babama aşık olan bir dul kadını babama iyi baksın diye yapmaya çalışırlarmış. Bu iÅŸ babamın da aklına yatınca:Anama:"Hatun sen çok yoruluyorsun,sana bir yardımcı getireyim,yükün hafiflesin"demiÅŸ. Zaten canına tak eden kadıncağız iyi olur düşüncesiyle bunu kabul etmiÅŸ.Gelen kadın gerçekten babamı ve bizleri çok severmiÅŸ.Bizlere annemden daha çok o bakmış Çocuklar da biraz büyüyünce anamın biraz yükü hafiflemiÅŸ ama kadınlık duyguları da kabarmaya baÅŸlamış. Rahat edeyim derken huzuru kaçar olmuÅŸ.Sık sık kuma kavgası yaÅŸanır olmuÅŸ evde.Babamın da huzuru iyice kaçmış.Babamın kuma olarak aldığı kadının akrabaları da bu iÅŸe sıcak bakmamışlar.Köyde de huzuru kaçmış. Bir çözüm olur düşüncesiyle ÅŸehre tayin istemiÅŸ.Hanımın biri köyde biri ÅŸehirde kalır diye.Hatta ilk baÅŸta çocukların da hepsini götürmemiÅŸ.Köydeki bahçe,davarlar,mal-malel için.İlk giden ekipte ben de vardım.Yani anamın yanında..Buna raÄŸmen yine de anamı net hatırlamıyorum.. Benden küçük iki kardeÅŸim daha olunca doÄŸal olarak küçüklerle daha çok ilgilenmiÅŸ kadıncağız.Belki ben de çocuksu bir tepkiyle uzak durmuÅŸumdur. Önce dört çocuk ÅŸehire gelmiÅŸ dördü köyde kalmış.Mahalleli hoca hanımına hoÅŸgeldine geldiÄŸinde sohbet çocuk sayısına gelince anam sekiz diye cevap verdiÄŸinde afallarmış gelenler. -Abooov Bacım bu kadar çocuk bu genç yaÅŸta,nasıl büyüttün,canına yazık deÄŸil mi? Aman ha bir daha çocuk yapma hayatını yaÅŸa eleÅŸtiri ve telkinleri.AnacaÄŸzım:Ne yapayım Allah veriyor bacım dermiÅŸ... -Kız deli olma bunun çaresi var, tedbiri var dikkat et derken,anam gebe olduÄŸunu anlamış. -Düşür bunu, ÅŸu ilaç,bu ilaç,derken..Çocuk meÄŸer düşük evresini geçmiÅŸ.Bu gün için bir çaresi olur muydu bilemem ama, o gün doktorlar birÅŸey yapamamış.. Daha hayatının baharında,hiçbir çocuÄŸunun mürüvvetini görmeden,Bilinçsiz telkinlere safça kanarak kendi sonunu hazırlamış. Hatırladığım tek suretin tabuttaki gülen yüzün anam. Gözünün yarı açık olmasıyla ,gülen simanla ne demek istediÄŸini ÅŸimdi çok iyi anlıyorum anam.Öldüğünde bilemedim,kıymetini,deÄŸerini..aÄŸlayamadım..Ama bu yaşıma gelene kadar hergün aÄŸladım anam..Çünkü hergün yeniden öldün yüreyimde...Ruhun ÅŸad,mekanın cenet olsun anam..Her geçen gün hasretin biteceÄŸi düşüncesi tek tesellim..Gelirim yakında anam...İnÅŸallah beni affedersin...Bahtsız anam...Canım anam.... Alıntı |