Dömi Glas Sos |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dömi Glas SosDömi Glas Sos Tarifi - Dömi Glas Sos Nasıl Yapılır - Dömi Glas Sos Malzemeleri Dömi Glas Sos Tarifi Malzemeleri: 3 kilogram sığır kemiği, 200 gram havuç (1 adet büyük boy), 2 adet orta boy kuru soğan, 1 diş sarımsak, 1 demet maydanoz sapı, 3 adet defne yaprağı, 1 kahve fincanı un, 5 adet tane karabiber, 1 çay bardağı domates salçası, 250 gram margarin, 6 litre su, Yeterince tuz Yapılışı: 1- Büyükçe bir tencereye margarin yağını koyup, eritelim 2- 5′er cm boyunda parçaladığımız kemikleri, tencereye ilave edip, kemikler iyice kızarıncaya kadar kavuralım 3- Unu, kavrulan kemiklere ilave edip, karıştıra karıştıra 3-4 dakika daha kavuralım 4- Bu esnada soyup, yıkayıp, iri parçalar halinde doğradığımız sebzeleri de tencereye ilave edip, ara sıra karıştırmak şartı ile sebzeler kızarıncaya kadar kavuralım 5- Salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra, yeterince tuzu, karabiberi ve 6 litre kadar suyu tencereye koyup, tencerenin ağzı açık olarak kaynatmaya başlayalım 6- Üzerinde biriken köpükleri delikli bir kevgirle alıp, atalım 7- Hiç köpük kalmadığı zaman, tencerenin ağzını kapatıp, en az 4 saat kaynatalım 8- Suyunu süzüp,bir tencerede bekletelim Soğuyunca üzerinde biriken donmuş yağları bir kevgir ile alıp, başka bir yerde kullanmak üzere kaldıralım 9- Et suyunu tekrar ocağa koyup, 1,5-2 saat kadar daha kaynatarak ocaktan indirip, soğutalım 10- Pelteleştikten sonra buzdolabında muhafaza edip, ihtiyacımız olduğu kadar kullanalım NOT: Hazırladığımız bu dömiglas sos,et suyunun özüdürPişireceğimiz yemeklere ve salçalara birkaç kaşık koyarak, çok nefis tatlar elde edebiliriz |
|