Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
erişte, yapılır

Erişte Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Erişte Nasıl Yapılır



Erişte Makarna Nasıl Pişirilir - Erişte Makarnayı Pişirme Yöntemleri - Erişte Makarnayı Pişirme Hakkında
Erişte iki yöntemle pişirilir:


• Suya salarak haşlama

• Suyunu çektirerek pişirme

1 Suya Salarak Haşlama


Tencereye bolca su koyup kaynatınız Su kaynayınca tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağıilave ediniz ve kaynatınızKaynayan suya erişteyi serperek salınızBir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi kısınız 15-20 dakika kadar haşladıktan sonra, ateşten alarak 1-2 bardak soğuk su dökerek 5-10 dakika bekleyiniz Süzgece boşaltarak süzünüz ve soğuk sudan geçirinizEriştede besin ögesi kaybına neden olacağı için tercih edilmez

2 Suyunu Çektirerek Pişirme


Bol suda pişirilmesi, piştikten sonra suyunun dökülmesi ve soğuk sudan geçirilmesi halinde besin kaybı çok olur Bu nedenle yeteri kadar ölçülü su koyup, pilav gibi suyu çektirilmelidir


Ölçülü su tencereye konulur Yapışmayı önlemek için önce ölçülü su kaynatılır Yağve tuz katılıp erişte suya salınır Hafif hararetli ısıda arasıra karıştırılarak suyu çektirilir Fazla ısıda erişteler pişmeden suyu biter Çok hafif ısı da ise erişteler sulu kalacağından ocak ısısının iyi ayarlanması gerekir

Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar

• Normalden biraz fazla tuzlu suda haşlanmalıdır

• Haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilirse hamurların birbirine yapışmamasını sağlar

• Erişte kaynar suya salınmalı ve bir iki defa karıştılmalıdır

• Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi (ocak) kısılmalıdır

• Eriştelerin pişme süresi incelik ve kalınlığına göre 15-20 dk değişir

• Haşlama süresince tencerenin kapağı yarı aralık bırakılmalıdırKapak tamamen kapatılırsa taşar

• Haşlanan erişteyi ocaktan aldıktan sonra hemen üzerine 1-2 bardak soğuk su koyup 5-10 dk bekleterek kabarması sağlanmalıdır

• Az suyla haşlama ve suyunun tamamen çektirme yani pilav gibi pişirme besin değeri bakımından önemlidirTicari işletmelerde pişirilen erişte fazla miktarda pişirildiği için bu yöntem kabul görmez

• Haşlanan erişte süzgeçten geçirip ve pişmenin durması ve eriştenin

yapışmaması için soğuk sudan geçirilmelidirAncak ev mutfağında eriştenin besin değeri açısından bu işlem yapılmaz


Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.