ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Erişte Nasıl Yapılır (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=187658)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 11:39 AM

Erişte Nasıl Yapılır
 
Erişte Makarna Nasıl Pişirilir - Erişte Makarnayı Pişirme Yöntemleri - Erişte Makarnayı Pişirme Hakkında
Erişte iki yöntemle pişirilir:


• Suya salarak haşlama

• Suyunu çektirerek pişirme

1. Suya Salarak Haşlama


Tencereye bolca su koyup kaynatınız. Su kaynayınca tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağıilave ediniz ve kaynatınız.Kaynayan suya erişteyi serperek salınız.Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi kısınız. 15-20 dakika kadar haşladıktan sonra, ateşten alarak 1-2 bardak soğuk su dökerek 5-10 dakika bekleyiniz. Süzgece boşaltarak süzünüz ve soğuk sudan geçiriniz.Eriştede besin ögesi kaybına neden olacağı için tercih edilmez

2. Suyunu Çektirerek Pişirme


Bol suda pişirilmesi, piştikten sonra suyunun dökülmesi ve soğuk sudan geçirilmesi halinde besin kaybı çok olur. Bu nedenle yeteri kadar ölçülü su koyup, pilav gibi suyu çektirilmelidir.


Ölçülü su tencereye konulur. Yapışmayı önlemek için önce ölçülü su kaynatılır. Yağve tuz katılıp erişte suya salınır. Hafif hararetli ısıda arasıra karıştırılarak suyu çektirilir. Fazla ısıda erişteler pişmeden suyu biter. Çok hafif ısı da ise erişteler sulu kalacağından ocak ısısının iyi ayarlanması gerekir.

Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar

• Normalden biraz fazla tuzlu suda haşlanmalıdır.

• Haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilirse hamurların birbirine yapışmamasını sağlar.

• Erişte kaynar suya salınmalı ve bir iki defa karıştılmalıdır.

• Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi (ocak) kısılmalıdır.

• Eriştelerin pişme süresi incelik ve kalınlığına göre 15-20 dk değişir.

• Haşlama süresince tencerenin kapağı yarı aralık bırakılmalıdır.Kapak tamamen kapatılırsa taşar.

• Haşlanan erişteyi ocaktan aldıktan sonra hemen üzerine 1-2 bardak soğuk su koyup 5-10 dk bekleterek kabarması sağlanmalıdır.

• Az suyla haşlama ve suyunun tamamen çektirme yani pilav gibi pişirme besin değeri bakımından önemlidir.Ticari işletmelerde pişirilen erişte fazla miktarda pişirildiği için bu yöntem kabul görmez.

• Haşlanan erişte süzgeçten geçirip ve pişmenin durması ve eriştenin

yapışmaması için soğuk sudan geçirilmelidir.Ancak ev mutfağında eriştenin besin değeri açısından bu işlem yapılmaz.


Alıntıdır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.