![]() |
Döner Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Döner Tarifidöner genel bilgi ![]() En iyi döner dana budunun tranş kısmından yapılır ![]() Koyun ya da kuzunun kol ve but kısmı da kullanılır ![]() Önemli olan etin yaprak inceliğinde kesilmesidir ![]() Dönerin daha lezzetli olması için aralarına kuzunun gömlek yağı veya koyun kuyruğundan ince kesilen yağ parçaları konur ![]() Döner kebabın daha ucuz ve ekonomik olması istenirse etin aralarına 1/ 3 oranında kıyma konur ![]() Bu kıyma, sinirlerinden ayrılmış, döner çıkarıldıktan sonra kalan etin çekilmesiyle elde edilir ![]() Kıyma, yağla eti birbirine bağlaması yönünden gereklidir ![]() Dönerin Yapılışı Yaprak inceliğinde doğranmış dönerlik et, süt, sıvıyağ, soğan suyu, tuz ve karabiber karışımında bir gece bekletilir ![]() Etin miktarına göre, uygun bir döner şişine, etler geçirilerek sıkıca yerleştirilir ![]() Ateş karşısında devamlı çevrilerek pişmesi sağlanır ![]() Altına biriken yağlı sularla et yüzeyi arada bir yağlanır ![]() Döner, kömür ateşinde pişirilirken alevlenmesi için, ateşin üzerine ara sıra yağlı sudan serpiştirilir ![]() Uzun ve keskin et bıçağıyla etin pişen yüzünden, yukarıdan aşağıya doğru 3-4 mm incelikte parçalar kesilir ![]() Ya sade olarak ya da pilav, şehriye, pide, patates, sebze soteleri veya salata gibi yeşilliklerle birlikte servis yapılır ![]() Dönerle birlikte biber turşusu da iyi gider ![]() Not: Tavuklu döner de et döneri gibi hazırlanır ![]() |
![]() |
![]() |
|