ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Döner Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=187220)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 10:12 AM

Döner Tarifi
 
döner genel bilgi
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
En iyi döner dana budunun tranş kısmından yapılır.

Koyun ya da kuzunun kol ve but kısmı da kullanılır.

Önemli olan etin yaprak inceliğinde kesilmesidir.

Dönerin daha lezzetli olması için aralarına

kuzunun gömlek yağı veya koyun kuyruğundan

ince kesilen yağ parçaları konur.

Döner kebabın daha ucuz ve ekonomik

olması istenirse etin aralarına

1/ 3 oranında kıyma konur.

Bu kıyma, sinirlerinden ayrılmış,

döner çıkarıldıktan sonra kalan etin

çekilmesiyle elde edilir.

Kıyma, yağla eti birbirine bağlaması yönünden gereklidir.

Dönerin Yapılışı


Yaprak inceliğinde doğranmış dönerlik

et, süt, sıvıyağ, soğan suyu, tuz ve karabiber

karışımında bir gece bekletilir.

Etin miktarına göre, uygun bir döner şişine,

etler geçirilerek sıkıca yerleştirilir.

Ateş karşısında devamlı çevrilerek pişmesi sağlanır.

Altına biriken yağlı sularla et yüzeyi arada bir yağlanır.

Döner, kömür ateşinde pişirilirken alevlenmesi için,

ateşin üzerine ara sıra yağlı sudan serpiştirilir.

Uzun ve keskin et bıçağıyla etin pişen yüzünden,

yukarıdan aşağıya doğru 3-4 mm incelikte parçalar kesilir.

Ya sade olarak ya da pilav, şehriye, pide, patates,

sebze soteleri veya salata gibi yeşilliklerle birlikte servis yapılır.

Dönerle birlikte biber turşusu da iyi gider.
Not: Tavuklu döner de et döneri gibi hazırlanır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.