![]() |
Cevizli Sucuk Yapımı - Bandırma Yapımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cevizli Sucuk Yapımı - Bandırma Yapımıcevizli sucuk - bandırma yapımı - cevizli sucuk nasıl yapılır - resimli cevizli sucuk yapımı anlatımı - resimlerle bandırma nasıl yapılır anlatım Yaz nazikçe elveda derken, olgunlaşan yaz üzümleri de toplanıp, pekmez , cevizli sucuk, lokum ve sirke olmayı bekler ![]() Adana?nın Pozantı ilçesine bağlı yayla köylerinden olan Fındıklı?dan ?Bandırma Yapımı" Pekmez için, toplanan yaz üzümleri yıkanır ve torbalara doldurulup sıkılır, sıkılan üzüm suları pekmez toprağıyla karıştırılıp ısıtılır ve süzülür ![]() ![]() Bandırma, yani cevizli sucuğun ise, işi biraz daha çok ![]() ![]() ![]() ![]() Fındıklılı hanımların düzenlediği pekmez ve bandırma atölyesine hoş geldiniz ![]() ![]() Dalından bir salkım üzümle başlamak istedim ![]() ![]() Bir tarafta üzümler yıkanırken, bir tarafta da önceden sıkılmış ve toprağından süzülmüş üzüm suyunun kaynayıp pekmez olacağı ateş ve gözleri yakan dumanı ? Hanımlar köylerde teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanmalarına rağmen, pekmez yapımında üzüm sıkma makinalarını kullanmıyorlar ![]() ![]() ![]() Bu suyun tadı inanılmaz güzel ![]() ![]() Hanımlar hiçbir şeyi israf etmemeye çalışıyor ![]() ![]() ![]() Pekmezin olmazsa olmazlarından: pekmez toprağı ![]() ![]() Bu toprak, pekmeze ne katıyorsa bilinmez yüzlerce yıldır kullanılıyor ![]() ![]() İlla ki bu odun ateşi ? ![]() Artık pekmezimiz hazır ve evde hazırlanmış buğday nişastası ile üzüm suyu karıştırılıp, pütürsüz bir kıvama getirilir ve pekmeze katılıp, karıştırarak kaynatıldıktan sonra bir saat karıştıra karıştıra dibini tutturmadan koyulaşması sağlanır ![]() ![]() Bandırmanın dibini tutmaması için kullandıkları tahtadan yapılmış karıştırıcıya kürek deniyor ve her babayiğit onu kullanamaz diyorlar ![]() Bir saat bu şekilde kaynatmaya devam? ![]() ![]() İplere dizilmiş cevizler gelmek üzere, ![]() Yeniyılın cevizi olmasının daha iyi olduğu bir gerçek, tazelik açısından ![]() ![]() İmece işte böyle birşey olsa gerek ![]() ![]() Bandırmaya başlıyoruz ![]() ![]() devam ![]() Bandırmalar kazandan çıktıktan sonra biraz bir başka kabın üstünde bekletiliyor, akanlar boşa gitmesin diye ![]() ![]() ![]() Altta bandırmaların lezzet ortağı cevizlerle beraber kurumaları için askıda yerlerini almışlardır ![]() ![]() Bandırmalar askıda ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|