![]() |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)Bebeğe Yoğurt (4 ay) Sütü küçük bir çanağa dökün, çanağın içine bir miktar ezilmiş yoğurt ekleyin, sütle birlikte karıştırın ![]() ![]() Portakallı Armut (4 ay) 1 olgul sarı armut ile, yarım sulu portakal mikserde karıştırılır, süzülerek suyu bebeğe içirilir ![]() Not: Kalan posayı atmayın, kendiniz yiyin ![]() Süt Kaymak (4 ay) 20 cl süt 10 gr şeker Sütü ve şekeri kalın dipli bir tencereye koyup, düşük ısılı ateşe oturtun ![]() ![]() ![]() Yeşil Püre (4 ay) 2 patates 6 marul yaprağı Su teresi 12 yaprak Limon suyu 5 g tereyağı Patatesi yıkayıp soyup, 10 dakika kaynar su içinde haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarçınlı Elma Kompostosu (4 ay) 1 veya 2 golden elma 1/2 limon 1 tutam toz tarçın 2 su bardağı su Elmaları yoyup doğrayıp, tarçınlı suda kaynatın, en son yarım limon suyu sıkın ![]() Ballı Meyve Kompostosu (4 ay) 100 g elma 30 g kuru erik 1 elma 1 armut 1 tatlı akşığı sıvı bal 2 bardak su Kuru ye yaş meyveleri 2 bardak ballı suda haşlayın, bebeğe yedirin ![]() Golden Elma Kompostosu (4 ay) 130 g golden elma 2 bardak su Küçük doğranmış golden elmaları 2 bardak suda haşlayın ![]() Elmalı Ayva Kompostosu (4 ay) 70 g elma 60 g ayva 2 bardak su Küçük doğranmış elma ve ayvaları 2 bardak suda haşlayın ![]() Ananaslı Elma Komposto (4 ay) Malzeme: 70 g elma 60 g ananas 2 bardak su Doğranmış elma ve ananasları 2 bardak suda haşlayın ![]() ![]() Armut Kompostosu (4 ay) Malzeme: 130 g armut 2 bardak su Doğranmış armutları 2 bardak suda haşlayın ![]() Portakallı Elma Kompostosu (4 ay) Malzeme: 70 g elma 60 g portakal 2 bardak su Doğranmış meyveleri 2 bardak suda haşlayın ![]() ![]() Elma Şeftali Kompostosu (4 ay) 1 şeftali 1 elma 2 bardak su Doğranmış meyveleri 2 bardak suda haşlayın ![]() ![]() Ananaslı Şeftalili Elma Kompostosu (4 ay) 65 g elma 45 g ananas 20 g şeftali 2 bardak su Doğranmış meyveleri 2 bardak suda haşlayın ![]() ![]() Kabak Çorbası (4 ay) 200 g kabak 1 dal maydanoz 1 çimdik tuz 2 bardak su Kabakları küçük doğrayın, maydanozu ince kıyın suda pişinceye kadar haşlayın ![]() Not: Bu çorba anne sütünün yetmediği durumlarda verilir ![]() Domates Fasulye Çorbası (4 ay) Malzeme: 40 g domates 60 g patates 50 g yeşil fasulye 2 bardak su Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın ![]() Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir ![]() Konsome Havuç Patates (4 ay) 150 g havuç 50 g patates 1 çimdik tuz 2 bardak berrak et suyu Sebzeleri küçük doğrayın et suyunda pişinceye kadar haşlayın ![]() Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir ![]() Konsome Domates Patates (4 ay) 150 g havuç 50 g patates 1 dal maydanoz 1 çimdik tuz 2 bardak berrak et suyu Sebzeleri küçük doğrayın et suyunda pişinceye kadar haşlayın ![]() Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir ![]() Konsome Kabak Patates (4 ay) 150 g kabak 50 g patates 1 tutam rendelenmiş Gravyer peyniri 1 çimdik tuz 2 bardak berrak et suyu Sebzeleri küçük doğrayın et suyunda pişinceye kadar haşlayın ![]() Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir ![]() Patates Havuç Şalgam Çorbası (4 ay) 80 g havuç 80 g patates 40 g şalgam 1 çimdik tuz Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın ![]() Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir ![]() Domates Patates Yeşil Fasulye Çorbası (4 ay) 40 g domates 50 g patates 40 g yeşil fasulye 1 çimdik tuz 2 bardak su Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın ![]() Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir ![]() Domates Patates Yeşil Fasulye Çorbası (4 ay) 40 g domates 50 g patates 40 g yeşil fasulye 1 çimdik tuz 2 bardak su Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın ![]() Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir ![]() Patates Pırasa Çorbası (4 ay) 30 g prasa 100 g patates 1 çimdik tuz 2 bardak su Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın ![]() Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik) |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)Vanilyalı Yumurta (5 ay) 20 cl süt 1 yumurta sarısı 1 paket şekerli vanilya Sütü ateşe koyun ısınınca (kaynamadan önce) yumurta sarısını ve vanilyayı ekleyin iyice karıştırın, biraz daha kaynayınca, ocaktan alıp soğutup, bebeğinize içirin ![]() Muzlu Çilekli Süt (5 ay) 120 ml süt 1/2 doğranmış muz birkaç çilek veya ahududu 1 tatlı kaşığı toz şeker Bütün malzemeleri blendra koyup kaymak gibi pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın ![]() ![]() Meyveli Puding (5 ay) 1 küçük kutu krem peyniri 1 mevsim meyveleri Mevsimine göre hangi meyve varsa, temizleyip doğradıktan sonra krem peynirle mikserde karıştırılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Peynirli Kiraz (5 ay) 1 avuç olgun kırmızı kiraz 1 çorba kaşığı kaşığı toz şeker 3 çorba kaşığı su 60 g yumuşak beyaz peynir Kirazın saplarını çıkarıp yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muz Kompostosu (5 ay) 1 veya 2 muz Limon suyu birkaç damla Muzu soyup doğrayın üzerine limon suyu döküp karıştırın ![]() ![]() ![]() Kayısı Kompostosu (5 ay) 3 veya 4 tane olgun kayısı 1 çorba kaşığı toz şeker Kayısıları yıkayın, ortadan yararak çekirdeğini çıkartın ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısılı Muhallebi (5 ay) 180 ml maden suyu 250 ml süt 1 çorba kaşığı pirinç unu 2 kuru kayısı 1 tutam tarçın Bir şişe ve maden suyunu dökün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Kuru üzüm, çilek ya da değişik meyveler de doğranarak katılabilir ![]() Meyve Kreması (5 ay) 100 gr süzme yoğurt yarım muz yarım elma 1 çorba kaşığı bal Bütün malzemeyi bir miksere koyarak krema kıvamı alana kadar karıştırın ![]() ![]() Geleneksel Püre (5 ay) 1/2 pırasa 3 havuç 1/2 Patates (küçük) biraz tereyağı yarım bardak et suyu Sebzeleri yıkanıp soyulup, kesilip, fırında 15 dakika Pişirin ![]() ![]() ![]() Muzlu Kabak Püresi (5 ay) 100 gramlık 1 kabak 60 gr ![]() Bir kaç damla limon bir çimdik tuz Bu kabağın her iki ucunuda kesip yüzeyini kazıyın ve yıkayın parçalar halinde doğrayın, fırında ya da buharda pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() Pırasa Püresi (5 ay) 1 patates 1 beyaz pırasa 1 dilim balkabağı Biraz margarinde balkabağını kızartın ![]() ![]() ![]() ![]() Kabak Püresi (5 ay) (mikrodalga) 1 kabak 1 büyük patates Sebzeleri yıkayın, soyun, doğrayın ![]() ![]() Blendere aktarın biraz zeytinyağı ile bareber püre yapın ![]() ![]() Not: Biraz beyaz peynir ekleyebilirisiniz ![]() Rezeneli Kabak Püresi (5 ay) Kabağı kazıyın orta çekirdeklerini çıkarın, küçük zar biçimi doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzeli Tavuk Püresi (5 ay) 20 gram tavuk göğsü 1 havuç 1 şalgam 1 avuç yeşil fasulye 1 avuç bezelye 1 dal maydanoz biraz tereyağı Tuz Havuç ve şalgamı yıkayın, soyun, küçük küpler halinde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırında Sebze ve Balık Püresi (5 ay) 80 gram patates 100 gram kıyılmış dondurulmuş ıspanak 50 ml süt 20 gram somon kotlet 5 gram tereyağı Patatesleri yıkayın, soyun doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sutereli Patates Çorbası (5 ay) 2 patates 1 havuç 2 yaprak su teresi 1 çimdik tuz çok az tereyağı Bütün sebzeleri yıkayıp doğradıktan sonra, soğuk suda 15 dakika haşlayın ![]() ![]() Kremalı Hindiba Çorbası (5 ay) Malzeme: Bir hindiba Bir patates 1 çorba kaşığı krem peyniri bir çimdik tuz Hindibayı ve patatesi yıkayın, patatesi soyun, küçük parçalar halinde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() Kabak Çorbası (5 ay) 1 soğan 4 kabak kabak ve soğanı yarım saat pişirin, mikserden geçirin ![]() Varyasyon: rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz ![]() Bahar Çorbası (5 ay) 50 gram bezelye tanesi 50 gram havuç 50 gram yeşil fasulye 1 dal maydanoz 1 tutam tereyağı Havucu küçük doğrayın, yeşil fasulyeyi ince kıyın, bezelye ile birlikte hepsini haşlayın, kıyılmış maydanozu ve tereyağını katıp mikserden geçirin ![]() Balkabağı Çorbası (5 ay) 200 gram bal kabağı 1/3 litre süt 1 yumurta sarısı 1 tutam tereyağı Kaynar suda küçük doğranmış bal kabağı 15 dakika haşlanır ![]() ![]() Kremalı Enginar Çorbası (5 ay) 2 konserva enginar göbeği 30 ml süt 1 çorba kaşığı un çok az tereyağı 1 çimdik tuz Tuzlu kaynar suda enginar göbeklerini 15 dakika pişirip püre yapın ![]() ![]() Kremalı Mısır Çorbası (5 ay) 1 küçük kutu konserve mısır tanesi 25 cl süt 1 tutam hindistancevizi tozu 1 tutam tereyağı Sütü mısır tanesi ile beraber kaynatıp mikserden geçirin, tereyağını ve hindistancevizini katarak iyice karıştırın ![]() Patates Püresi (5 ay) 250 g patates 1 çimdik tuz 10 cl süt 5 g tereyağı Patatesleri haşlayın ![]() ![]() Patates Taze Fasulye Püresi (5 ay) 80 g yeşil fasulye 120 g patates 5 g tereyağı Yeşil patates ve patatesleri huharda pişirin, tereyağı ilavesi ile karıştırarak püre yapın ![]() Ispanak Patates Püresi (5 ay) 110 g ıspanak 90 g patates 50 ml süt 5 g tereyağı Ispanak ve patatesleri buharda pişirin ![]() ![]() Havuç Püresi (5 ay) 200 g Havuç 5 g tereyağı havucu ince tarafıyla rendeleyin ![]() ![]() Domates Coulis (5 ay) Malzeme: 150 g domates 2 fesleğen yaprağı çok az tuz 1 bardak su Domates kabuklarını çekirdeklerini çıkararak çok küçük doğrayın, fesleğen yapraklarını ve tuzu da atarak 1 bardak suda pişirin ![]() Kuşkonmaz Patates Püresi (5 ay) Malzeme: 100 g patates 100 g kuşkonmaz 50 ml süt 5 g tereyağı çok az tuz 3 bardak su Sebzeler buharda haşlanır, süt ve tereyağı ilavesi ile ezilir, biraz tuz atılır ![]() Şalgam ve Brokoli Püresi (5 ay) 230 gr şalgam 120 gr brokoli 30 cl süt Sebzeleri buharda pişirip sütle eze eze karıştırın ve bebeğe verin ![]() Patatesli Bezelyeli Balık (5 ay) 100 gr morina (ya da herhangi bir balık) 350 gr ![]() 60 gr bezelye 30 cl ![]() Patates, bezelye ve balığı haşlayın ![]() ![]() Not: balığın kılçığını çok iyi ayıklayın ![]() Patatesli Kabaklı Alabalık (5 ay) 120 gr kılçığı ayıklanmış alabalık 300 gr patates 180 gr kabak 25 gr süt Kabak, patates ve alabalığı haşlayın ![]() ![]() Not: alabalığın kılçığını çok iyi ayıklayın ![]() Pırasalı Tavuk (5 ay) Cilt ile 120 gr boneless tavuk göğsü (isteğe bağlı) 60 gr pırasa 300 gr patates 30 cl ![]() Pırasa, patates ve tavuk göğsünü haşlayın ![]() ![]() Şalgamlı Tavuk (5 ay) 350 gr şalgam 120 gr tavuk göğsü 30 ci süt Şalgamı ve tavuk göğsünü haşlayın ![]() ![]() Hindili Havuç Patates Püresi (5 ay) 180 gr patates 180 gr havuç 120 gr haşlanmış hindi göğüs eti 30 cl ![]() Sebzeleri buharda pişirin ![]() ![]() ![]() Kırmızı Biber Kabak Kereviz ve Pirinç Püresi (5 ay) 60 gr ![]() 30 cl ![]() 90 gr kırmızı köz biberi 90 gr kabak 60 gr kereviz Bütün sebzeleri buharda pişirin ![]() ![]() Mercimek ve Kişnişli Havuç Püresi (5 aylık) 350 gr havuç 170 gr patates 60 gr kırmızı mercimek 1/2 tatlı kaşığı toz kişniş 30 cl süt Bütün sebzeleri buharda pişirin ![]() ![]() Yeşil Püre (5 aylık) 120 g havuç 175 g patates 120 gr brokoli 60 gr yeşil lahana 30 cl süt Bütün sebzeleri buharda pişirin ![]() ![]() Sebze Püresi (5 aylık) 120 g havuç 120 g şalgam 120 gr kereviz 120 g patates 30 cl ![]() Bütün sebzeleri buharda pişirin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik) |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)bebek mamasi - bebek mamalari - bebek yiyecekleri Muzlu Dondurma (6 ay) 120 ml yarım yağlı süt 1/2 muz parçalara kesilmiş 1 çorba kaşığı vanilyalı dondurma 1 çorba kaşığı toz kahve kreması üzerine: çok az tarçın veya kakao Süt, muz, kahve kreması ve dondurma pürüzsüz ve homojen bir krema olana kadar mikserde karıştırın ![]() ![]() Pankek (6 ay) 500 gr ince irmik 1/2 litre sıcak süt 15 ml su 3 yumurta sarısı 40 gr maya Hamurun hazırlanması: Tüm malzemeleri karıştırarak pürüzsüz bir hamur yapın yarım saat bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveli Bisküvi (6 ay) 1 paket bebek bisküvisi taze meyve Soyulmuş yıkanmış mevsim meyvelerini ve bebe bisküvilerini miksere koyarak karıştırın, elinizle küçük toplar yapıp bebeğinize yedirin ![]() Not: biraz bal da ekleyebilirsiniz ![]() Meyve Püresi (6 ay) 1 tabak içine mevsim meyveleri koyun üzerine toz şekeri ve biraz sütü dökün çatalla iyice ezerek püre yapın ![]() Köpük Çilek Nane (6 ay) 100 g çilek 40 g krem peynir 1 paket şekerli vanilin 1/4 limon suyu biraz taze nane yaprakları (iyi yıkanmış) Bütün malzemeyi mikserde çok iyi karıştırın, krema halini alınca bebeğinize servis edin ![]() Köpük Armut Ananas (6 ay) 1 küçük armut, soyulmuş ve parçalara kesilmiş 1 Ananas birkaç parçaya kesilmiş 1/2 tatlı kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı toz şeker Bütün malzemeleri bir mikserde krema kıvamında karıştırın ![]() ![]() Köpük Kiraz (6 ay) 1 çorba kaşığı krem peyniri, çekirdekleri alınmış 10 adet kirazla birlikte miksere koyup iyice çırpın, 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin, karıştırın, bebeğinize kaşıkla yedirin ![]() Ballı Muz (6 ay) 1 muz 1 çay kaşığı sıvı bal Muzu soyun, doğrayın, üzerine 1 tatlı kaşığı süzme bal dökerek çatalla karıştırarak iyice ezin, bebeğinize yedirin ![]() Muz Püresi (6 ay) Bir miksere 1 çorba kaşığı krema, 1 küçük muz ekleyip karıştırın, daha sonra şekerli vanilin ve yarım bardak su ekleyip tekrar karıştırın ![]() ![]() Vanilyalı Armut Kompostosu (6 ay) Armutları ortadan kesin, ortadaki çekirdek yataklarını oyun ![]() ![]() ![]() Domates Tapyoka Çorbası (6 ay) 100 gram domates 180 ml süt 3 çay kaşığı tapyoka (bir nişasta türü) Domatesleri kaynar suya bir kaç saniye batırın, kabuklarını soyun, yarısını kesip çekirdeklerini çıkarın ![]() ![]() Bir tencere içinde pişmiş domatesi, sütü ve tapyokayı katın, koyulaşıncaya kadar kaynatın ![]() ![]() Tapyoka Muhallebi (6 ay) 25 cl süt 4 veya 5 çorba kaşığı tapyoka (ya da un) 1 tutam rendelenmiş peynir 1 tutam tuz biraz tereyağı Süt ve tapyoka (ya da unu) ateşte karıştırarak pişirin ![]() ![]() ![]() Varyasyon: 1) yemek sonuna doğru yumurta sarısı ekleyin ![]() 2) sütü 10 cl indirin, yerine 100 gram patates püresi veya 1/2 bardak sebze suyu ekleyin ![]() Not: tapyoka bir nişasta türüdür ![]() Polenta Havuç (6 ay) 125 gram mısırunu 3/4 litre süt 250 gram suda haşlanmış havuç Bir tencere içinde süt, mısırunu soğuk karıştırılır, daha sonra düşük ısıda karıştırılarak pişirilir ![]() Bebek için: Bir karıştırma kasesine havuç püresi ve mısırunlu püreden koyup mikserle iyice çırpın, bebeğinize yedirin ![]() Not: Ailenin geri kalanı için: mısırunlu püre, tuz ve biber ve yumurta karıştırılır, kaba dökülür, üzerine kaşar rendesi sererek fırınlanabilir ![]() Pirinç Krem (6 ay) 1 ölçü pirinç unu 1 ölçü süt 3/4 ölçü şeker 1 ölçü su 1/2 ölçü portakal suyu Portakal suyu hariç diğer herşeyi tencerede sürekli karıştırarak düşük ısılı ateşe koyun ![]() ![]() ![]() Yeşil Bebek Ekmeği (6 ay) Kaynamakta olan az suya ince kıyılmış 6 yaprak marul ve irmik eklenir, en son tuz katılır, biraz koyulaşana kadar kaynatılır ![]() Bebek Ekmeği (6 ay) 150 ml su 3 çorba kaşığı irmik kimyon köri tereyağı ya da zeytinyağı Kaynamakta olan suya irmik atın, biraz kimyon ve köri ekerek irmikleri pişirin ![]() ![]() Yeşil Püre (6 ay) 2 patatesi buharda pişirip soyun, kıyılmış, pişmiş 1 avuç su teresi ya da ıspanağı püreye katın, 1 tatlı kaşığı tereyağı ile iyice karıştırın ![]() Krem Bezelye (6 ay) 20 gr ve marul 40 ml süt 80 gr bezelye Marul yapraklarını yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hindiba Püre (6 ay) 100 gr hindiba 80 gr patates Süt 50 ml 5 gr tereyağı Hindiba ve patatesi soyun ![]() Yıkayıp eşit büyüklükte parçalar halinde kesin ![]() Biraz tuz atılmış kaynar suda patatesleri 10 dakika pişirin ![]() ![]() ![]() Miksere alın süt ile homojen krem oana kadar karıştırın ![]() Servis yaparken tereyağı ekleyin karıştırın Not: Peynir veya jambon eklenebilir ![]() Provensal Usulü Püre (6 ay) 1 patates 1 havuç 1 domates Patates ve havucu yıkayın soyun doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurtalı Kabak Püresi (6 ay) Kabak 150 gram 1 yumurta sarısı 50 ml süt Kabağı kazıyıp yıkayın tüm tohumları temizleyip doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sindirella (6 ay) 1 patatesi küçük zar halinde doğrayın, 100 g balkabağı doğrayın ![]() ![]() ![]() Yeşil Fasulye Püresi (6 ay) 1 patates 1 avuç taze fasulye biraz süt 1 yumurta sarısı (sert) biraz tereyağı maydanoz Patates ve fasulyeleri tuzlu suda ya da buharda pişirin ![]() ![]() Rezeneli Patates Püresi (6 ay) 1 büyük patates 1/4 rezene biraz süt 1 çimdik tuz Buhar veya mikrodalgada dilimlenmiş patates ve rezeneleri pişirin ![]() ![]() Not: Bir yumurta sarısı veya beyaz peynir ekleyebilirsiniz ![]() Greyfurtlu Tavuk (6 ay) 20 g tavuk göğsü pişmiş ve kıyılmış 1/2 pembe greyfurt 120 gr beyaz peynir 1 dal frenk maydanozu Greyfurtu yıkayın, soyun, beyaz damarlarını, çekirdeklerini ve ince zarını ayıklayın, üzerine peyniri ekleyin ve beraberce ezerek püre yapın ![]() ![]() Köpük Elma (6 ay) 4 golden elma 400 g krem peyniri 120 g pişmiş tavuk göğsü bir çimdik tarçın bir çimdik tuz Elmaları yıkayın, soyun, orta çekirdek yataklarını temizleyin, üzerlerine tarçın ekin, buharda 10 dakika pişirin ![]() ![]() Tavuk Lokumu (6 ay) 30 g pişmiş ve kıyılmış tavuk eti 30 g pişmiş kahverengi pirinç 1 şeftali (ya da 4 böğürtlen) 1 çorba kaşığı tavuk suyu 1 çorba kaşığı süt (yarım yağlı pastörize) 1 çorba kaşığı bugday tohumu Bütün malzeme bir araya getirin püre yaparak bebeğe yedirin ![]() Pirinçli Tavuk Çorbası (6 ay) 1 tavuk kalça 2 çorba kaşığı pirinç 10 cl ![]() 1 çimdik tuz Bir kaba su, süt, tuz, pirinç ve tavuk etini koyup en az 25 dakika kaynatın ![]() ![]() Tavuk Krema (6 ay) 20 gram tavuk eti 4 marul yaprağı 30 gram havuç 30 gram şalgam 50 gram kabak 3 çorba kaşığı süt 30 ml su Sebzeleri yıkayın, soyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırında Tarhunlu Tavuk (6 ay) 30 gr ![]() Tarhun otu birkaç yaprak biraz tereyağı 1/2 limon Alüminyum folyo kağıdına tavuk etini üzerine tarhun otunu ve yarım limonun suyunu gezdirip folyoyu paketleyin ![]() ![]() ![]() Tavuklu Enginar Püre (6 ay) 150 gram enginar göbeği 1 limon 15 gram tavuk göğsü 50 ml süt 5 gram tereyağı Enginarları temizledikten sonra limon suyuna bulayın ![]() ![]() Jambonlu Püre Hindiba (6 ay) 1 hindiba 1 patates Yarım dilim jambon 50 ml süt Hindiba ve patatesi soyun ![]() Yıkayın ve eşit büyüklükte parçalar halinde kesin ![]() Biraz yuzlu kaynar suda patatesleri 10 dakika haşlayın ![]() Daha sonra kıyılmış hindiba ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() Varyasyon: jambon yerine peynir kullanın ![]() Varyasyon: hindiba yerine biraz ıspanak kullanın ![]() Peynirli Salata (6 ay) 1/2 dilim jambon 1 çorba kaşığı rendelenmiş peynir Bir düzine küçük turp 4 yaprak yeşil salata 1 çay kaşığı limon suyu Turpu ve yeşil yaprakları yıkayın, doğrayın, kıyılmış jambon ve peynirle karıştırın, en son limon döküp karıştırın ![]() Patlıcanlı Biftek (6 ay) Patlıcan 150 gram Sığır eti 20 gram 50 ml süt Patlıcanı yıkayın ve ikiye bölün ![]() ![]() ![]() ![]() Püre Balık (6 ay) 20 g fileto mezgit 5 g tereyağı 1/2 çay kaşığı limon suyu Az tuzlu ve limonlu kaynar su içinde, ayıklanmış mezgiti 5 dakika haşlayın ![]() ![]() Fırında Balıklı Fasulye (6 ay) Taze fasulye 250 gram 100 ml süt 40 gramlık mezgit 1 çay kaşığı mısır nişastası 1 yumurta sarısı 1 filiz frenk maydanozu Yeşil fasulyeyi ayıklayın ve yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peynirli Salatalık (6 ay) 1 salatalık 30 cl krem peynir 30 cl tavuk suyu 1 çorba kaşığı limon suyu çok az tuz ve biber Salatalığı soyun ve tüm tohumlarını temizleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Ayrıca küçük doğranmış domates de ekleyebilirsiniz ![]() Yumuşak Yeşil Püre (6 ay) 1 veya 2 kabak 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir 1 küçük diş ezilmiş sarımsak 1 çimdik tuz biraz kıyılmış badem Küçük bir tencere içinde, kabak ve sarımsak biraz su 10 ila 15 dakika kaynatılır ![]() ![]() ![]() Muz Çorbası (6 ay) 3 muz 1 büyük soyulmuş domates 2 küp tavuk bouillon 1 çorba kaşığı un biraz tereyağı 1 litre su 1 çimdik tuz Un ve tereyağını beraberce kavurun üzerine 1 litre sıcak suyu tavuk tableti atın kaynayınca, küçük doğranmış patatesi, biraz sonra domatesi, dilimlenmiş muzu atın, en son mikserden geçirin ![]() Pırasa Patates Püresi (6 ay) 1/2 dilimlenmiş yeşil pırasaya, buharda pişmiş 1 patatesi ekleyin ![]() ![]() Domates Çorbası (6 ay) 1 domates 1 patates 2 fesleğen yaprağı 1/2 litre su 1 çay kaşığı mısır nişastası Kabuğu soyulmuş, doğranmış, patates, domates yarım litre suda 20 dakika haşlanır ![]() ![]() Patates Çorbası (6 ay) 2 büyük patates 1/2 soğan, dörde bölün 1 çimdik erişte 1 tutam tereyağı 1 çimdik tuz Patates ve soğan yaklaşık 20 dakika tuzlu suda kaynatılır ![]() ![]() ![]() Not: Daha büyük bebeklere, karabiber, tarçın, maydanoz ve yarım limon suyu ekleyerek de servis edilebilir ![]() Etli Patates (6 ay) 20 g biftek 190 g patates 1 arpacık soğanı 3 kaşık süt 1 çimdik tuz 2 bardak su Eti, soğanı ve patatesi haşlayın, süt ve tuz ile mikserden geçirin ![]() Kıymalı Patates (6 ay) 250 g patates 1 çimdik tuz 10 cl süt 5 g tereyağı 20 g kıyma 2 kaşık süt tozu 2 bardak su Kıymayı ve sebzeleri haşlayın, süt ve süt tozu ile ezin, püre yapın ![]() Tavuklu Sebze Salatası (6 ay) 20 g tavuk (kotlet) 1 havuç 1 şalgam 5 adet taze yeşil fasulye 2 yaprak maydanoz 1 çimdik tuz 5 g tereyağı Seviye 3 su Tavuk, havuç, şalgam ve fasulyeyi pişirip diğer bütün malzemelerle karıştırın ![]() Pembe Jambon (6 ay) 250 g patates 1 çimdik tuz 10 cl süt 5 g tereyağı 2 dilim jambon Patatesi pişirin ![]() ![]() ![]() Soğuk Jambon Salatası (6 ay) 2 dilim jambon 2 yaprak maydanoz 100 g eritme peyniri (% 40 yağlı) Jambonu buharda pişirin, peynir ve maydanozla karıştırın ![]() Not: Orijinal bir varyasyonu için, yarım muz ilave edilir ![]() Çipura Salatası (6 ay) 30 g Çipura 100 g salatalık 1 patates 1 çimdik tuz 2 çorba kaşığı süt 1/4 limon 2 bardak su Balığı pişirip kılçıklarını ayıklayın ![]() ![]() Yoğurtlu Patates Çorbası (6 ay) 1 kabak 1 patates 2 çorba kaşığı yoğurt 1 çimdik tuz 1 dal dereotu 2 bardak su Bütün malzemeyi çok küçük doğrayıp haşlayın, en son yoğurdu katıp karıştırın ![]() Balıklı Pirinçli Ispanak (6 ay) Malzeme: 15 g fileto mezgit 100 g pişmiş pirinç 100 g ıspanak 5 g ayçiçek yağı 2 bardak su Pirinci ayrı haşlayın, diğer malzemeleri pişene kadar haşlayıp, pirinçle birlikte mikserden geçirerek püre haline getirin ![]() Tavuk Patates Patlıcan Püresi (6 ay) Malzeme: 15 g tavuk 100 g patates 100 g patlıcan 5 g tereyağı 2 bardak su Bütün malzemeyi pişene kadar haşlayıp, mikserden geçirerek püre haline getirin ![]() Balikli Türlü (6 ay) 85 g patates 1 domates 50 g havuç 50 g kabak 20 cl süt büyüme 15 g ayiklanmis balikfileto Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin ![]() Patates Havuç Hindi (6 ay) 60 g havuç 125 g patates 15 g hindi gögüs 5 g tereyagi Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin ![]() Etli Türlü (6 ay) 15 g tavuk 5 g kuzu ve but 20 g salgam 50 g kabak 50 g havuç 40 g domates 30 g irmik (ayri pismis olacak) 1 çimdik tuz 2 bardak su Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin ![]() Tavsanli Karnabahar (6 ay) 15 g tavsan 120 g karnabahar 65 g patates 1 çimdik tuz Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin ![]() Tavuklu Sebze Bahçesi (6 ay) 15 g tavuk gögsü 70 g havuç 70 g patates 45 g salgam 1 çimdik tuz Bütün sebzeleri ve tavuk gögüs etini az suda haslayarak tuz katin ve mikserde çekin ![]() Hindili Türlü (6 ay) 50 g yesil fasulye 20 b havuç 115 g patates 15 g hindi gögüs eti 20 cl süt sogan bir dilim Sebzeleri ve hindi etini haslayin, süt ilavesi ile mikserde çekerek püre yapin ![]() Balikli Patates (6 ay) 185 g patates sogan bir dilim 25 cl süt gibi 15 g beyaz etli balik fletosu 5 g tereyagi Sogan, soyulmus patates ve ayiklanmis baligi beraberce haslayin ![]() ![]() Bahar Sebzeleri ve Jambon (6 ay) 115 g patates, 35 g havuç sogan bir dilim 15 g yesil fasulye, 15 g salgam 15 g jambon 25 cl süt Jambonu çok ince kiyin, bütün sebzelerle birlikte az suda pisirin ![]() ![]() Dana etli Türlü (6 ay) 45 g dogranis domates 40 g kabak bir dilim sogan 10 g patlican 20 g havuç 60 g patates 15 g dana eti 10 g bebek makarnasi (ayri pismis) Bütün sebzeleri ve yagsiz dana etini az suda pisirin, ayrica pismis makarnayi da katarak sebzelerin pisme suyu ile eze eze püre yapin ![]() Pirinçli Yaz Türlüsü (6 ay) 25 g kabak 15 g domates 25 g havuç 100 g patates, sogan bir dilim 5 g patlican 30 g pirinç (ayri pismis) 20 cl süt Bütün sebzeleri buharda pisirin, ayrica pismis pirinci de katarak süt ilavesi ile eze eze püre yapin ![]() Havuç Patates Püresi (6 ay) 75 g havuç 110 g patates 15 g irmik 20 cl süt Havuç, patates ve irmigi buharda pisirin, süt ilavesi ile püre yaparak iyice karistirin ![]() TAVUK (6 ay) Tavugun gögüs eti haslanarak bebege verilebilir ![]() Ayrica, sebze çorbasi ve yemeklerine, kiyma tavugun gögüs eti çig olarak konulup birlikte pisirilebilir ![]() BALIK (6 ay) Bebege verilecek balik çok taze kilçiksiz olmalidir ![]() Izgara veya haslama yöntemiyle pismis baligin beyaz kismi verilebilir ![]() Ilk baslangiçta bir tatli kasigini geçmeyecek sekilde verilmelidir ![]() Daha sonra miktar yavas yavas arttirilir ![]() IZGARA KÖFTE (6 ay) 60 Gr yagsiz kiymaya, az miktar ekmek ufalanip yogrulur ![]() 2 küçük köfte haline getirilir ![]() Içinin iyi pismesine dikkat edilerek izgarada pisirilir ![]() Ufak parçalara ayrilarak ezilip bebege verilir ![]() Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir ![]() TARHANA ÇORBASI (6 ay) 1 Yemek kasigi tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur ![]() Kasikla karistirilarak pisirilir ![]() Pistikten sonra 1 tatli kasigi yag ilave edilir ![]() Not: Bebege verilen tarhana acisiz olmalidir ![]() SEBZE ÇORBASI (6 ay) 1 küçük patates 1 havuç 1 dal ispanak 1 tatli kasigi bulgur 1 tatli kasigi mercimek 1 tatli kasigi irmik veya pirinç Malzemeler çok iyi yikanir, soyulur, dogranir ![]() 2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta atese konur ![]() 1 tatli kasigi bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir ![]() Sebzeler ezilinceye kadar beraber pisirilir ![]() Süzgeçten geçirilir ![]() 1 tatli kasigi sivi yag konur ![]() Not: Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katilabilir ![]() ![]() YOGURTLU ÇORBA (6 ay) 1 Kepçe yogurt bir tencereye konur, az su ile sulandirilir ![]() 1 yemek kasigi pirinç ayiklanip iyice yikanarak eklenir ![]() Pistikten sonra 1 tatli kasigi sivi yag ilave edilir ![]() SÜTLÜ ÇORBA (6 ay) 1 Çay bardagi süt tencereye konur ![]() 1 silme yemek kasigi pirinç unu, yarim çay bardagi domates suyu veya ezmesi eklenip pisirilir ![]() 1 tatli kasigi sivi yag ilave edilerek bebege yedirilir ![]() Çok az ekmek içi ufalanip verilebilir ![]() INEK SÜTÜ (6 ay) Inek sütü mutlaka pastörize olmalidir ![]() Süt süzülerek atese konur ![]() Kabarincaya kadar beklenir ![]() Kabarinca 5 dakika daha karistirilarak kaynatilir ![]() Cam bir kapta sogutularak buzdolabinda saklanir ![]() Not: Anne sütü alan bebege ayrica inek sütü verilmez ![]() ![]() MUHALLEBI (6 ay) 1 Çay bardagi süt ile 1 tatli kasigi pirinç unu karistirilir ![]() Yavas ateste karistirilarak pisirilir ![]() 1 tatli kasigi pekmez veya seker, ocaktan alinirken eklenir, iyice karistirilir ![]() Biraz soguttuktan sonra bebege yedirilir ![]() MEYVE SUYU (6 ay) Mevsimine göre; elma,seftali, portakal, veya mandalina iyice yikanir ve dikkatlice soyulur ![]() Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir ![]() Havuç iyice yikandiktan sonra soyulur ve makinadan geçirilerek püre yapilir ![]() Eger bu süzülürse havuç suyu elde edilir ![]() Bebekler için kis aylarinda; elma,havuç, portakal ve mandalina Yaz aylarinda ise; seftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir ![]() YOGURT (6 ay) Yogurt günlük olarak evde yapilir ![]() Süzülen süt atese konur ![]() Süt kabin içinde kabarinca, bir kasikla karistirilarak 5 dakika daha ateste tutulur ![]() Süt elimizin dayanabilecegi sicakliga kadar ilindiktan sonra bir kasik yogurt sütün içine katilir ![]() Kabin üzeri örtülerek yaklasik 6 saat oda sicakliginda bekletilir ![]() Yogurt bir gün buzdolabinda bekletildikten sonra bebege verilir ![]() Not: YOGURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR ![]() ![]() Kabak Çorbasi (6 ay) 100 g kabak 1 patates 2 dal maydanoz 20 cl süt çok az tuz 5 g tereyagi 2 bardak su Dogranmis sebzeleri suda haslayin en son süt, tereyagi ile karistirin, kaynatin ![]() Not: Isterseniz patates yerine yarim marul veya 2 veya 3 yaprak pazi da kullanabilirsiniz ![]() Hindiba Çorbasi (6 ay) 1 güzel hindiba 1 patates 1/4 limon 1 küp seker 1 tatli kasigi krem peynir (% 40 yagli) 2 bardak su Sebzeleri dograyip suda haslayin, limon suyunu ve sekeri ekleyin en son peyniri ekleyin ![]() Not: 9 aylik bebeklere krem peyniri 1 çorba kasigina çikarabilirsiniz ![]() Pirasa Çorbasi (6 ay) 1 büyük pirasanin beyazi 1 küçük patates 3 dal Frenk maydanozu çok az tuz 25 cl süt 5 g tereyagi 2 bardak su Dogranmis sebzeleri suda haslayin en son süt ile karistirin kaynatin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik) |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)Meyveli Süt (7 ay)[COLOR="Magenta"][/COLOR] 120 ml yarim yagli süt 1/2 muz veya 1 seftali (veya baska olgun meyve) 1/2 çorba kasigi limon suyu 2 çorba kasigi portakal suyu 1 tutam sekerli vanilya Meyveleri soyun dograyin limon suyuna bulayin ![]() ![]() Elma Kompostosu (7 ay) 4 elma 3 tatli kasigi tereyagi 2 çorba kasigi toz seker Elmalari, yikayin, soyun dilimleyin ![]() ![]() ![]() Not: 1 tatli kasigi bal da ilave edebilirsiniz ![]() Muzlu Pelte (7 ay) 1 muz 1 tatli kasigi nisasta 1 bardak su Muzu soyun ve dilim dilim dograyin ![]() ![]() ![]() Tarif No: 34249 Golden Elma Kompostosu (7 ay) Tarih: 03 ![]() ![]() Golden Elma Kompostosu (7 ay) 2 golden elmasi 1 muz 2 çay kasigi bal 1 tutam toz tarçin Elmayi yikayin, soyun, parçalar halinde dograyin ![]() ![]() ![]() Not: Buzdolabinda 2 gün saklanabilir ![]() Rezene Püre (7 ay) 1 küçük patates 100 gr rezene 1/2 havuç (çok büyük degil) 20 cl süt 1 yumurta sarisi biraz tereyagi 1 tutam kimyon Tüm sebzeleri yikayin, soyun ve küçük parçalar halinde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Yumurta sarisi yerine 20 gram pismis ve ufalanmis beyaz balik kullanabilirsiniz ![]() Karnabahar Püresi (7 ay) 80 gr patates 50 ml süt 100 gr karnabahar biraz tereyagi Patates ve karnabahari ayiklayin akan su altinda yikayin ![]() ![]() ![]() ![]() Irlanda Çanagi (7 ay) 1 büyük patates 1 pirasa 1 küçük lahana 1/2 sogan biraz tereyagi 1/2 çorba kasigi kremali çorba Patates ve soganlari yikayin soyun ve küçük zar zeklinde dograyin ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzu Kuskus (7 ay) 1 su bardagi irmik 1 havuç 1 küçük kabak 1 küçük beyaz pirasa 30 g pismis kuzu veya tavuk maydanoz biraz tereyagi biraz tuz Kaynayan suda dogranmis sebzeleri atiyoruz 8 dakika kaynatiyoruz ince kiyilmis maydanozu ve irmigi ekliyoruz biraz daha pisirin, suyunu uçurun, atesi kapatin ![]() ![]() YESIL SÜT ÇORBASI (7 AY) 0,25 cl süt 1/2 litre su birkaç yaprak su teresi 1 çimdik tuz Süt ve suyu su teresi yapraklari ile birlikte 10 dakika kaynatin, tuzu ekleyip karistirin ![]() Kremali Karnabahar Çorbasi (7 ay) 200 gr karnabahar çiçegi 2 çorba kasigi krem peynir (% 40 yag) 25 ml tavuk suyu 1 tutam hindistancevizi tozu Karnabahari parçalara ayirin çok iyi yikayin ![]() ![]() ![]() ![]() Domates Çorbasi (7 ay) 1 hormonsuz olgun domates 1 patates 2 feslegen yapraklari 1 çimdik tuz 1 çorba kasigi misir nisastasi 5 g tereyagi 3 bardak su Biraz soguk su ile misir unu karistirin ![]() ![]() Not: Daha besleyici çorba için, su yerine süt kullanilabilir ![]() Kasarli Kabak Çorbasi (7 ay) 1 dolma biberi 1 domates 1 kabak 2 dal maydanoz 2 dal frenk maydanozu 1 çimdik tuz 1 çay kasigi irmik 1 çay kasigi ince bugday (yaklasik 10 g) 1 Çorba kasigi rendelenmis kasar peyniri 2 bardak su 2 bardak su ile bütün dogranmis malzeme iyice yumusayana kadar pisirilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik) |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)Meyveli Krem Peyniri (8 ay) 1/2 fincan krem peyniri bebegin sevdigi taze mevsim meyvesi 4-6 kahve kasigi portakal suyu 2 kahve kasigi seker Bütün malzemeyi blendardan geçirerek püre haline getirin, eger fazla hazirladiysaniz buzdolabinda 2 gün saklayabilirisiniz ![]() ![]() Tatli Patates ve Kayisi Pudingi (8 ay) 4 güzel olgun kayisi (veya 5 kuru kayisi) Kayisi nektari 1/2 fincan yogurt 1/2 tatli patates (orta boy ve pismis) 1 kahve kasigi seker Eger kurutulmus kayisi kullanilacaksa, bir gece boyunca suya islatin ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Eger daha civik olmasini istiyorsaniz kayisi nektarini arttirabilirsiniz ![]() Armut Kremasi (8 ay) 1/4 paket krem peynir 1/4 armut, soyulmus ve parçalara kesilmis 1 kahve kasigi su veya armut suyu 3 çorba kasigi rendelenmis Cheddar peyniri Bir karistiriciya Cheddar peyniri disinda malzemeyi koyarak iyice karistirin, krema haine getirin ![]() ![]() Muz Kremasi (8 ay) 1 muz 1 çorba kasigi krem peyniri 1 tatli kasigi pudra sekeri 1 tatli kasigi limon suyu Muzu soyduktan sonra bir çatalla ezin, krem peyniri, limon suyu ve pudra sekeri ile karistirip krema yapin ![]() ![]() Firinda Elma (8 ay) 1 elma 1 muz 1/2 çorba kasigi seker 1/2 limon 2 nane yapragi (istege bagli) Meyveleri yikayin soyun minik küpler halinde dograyin, üzerine limon suyu ve toz seker gezdirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çikolatali Muz (8 ay) 1 muz 5 kare bitter ya da sütlü çikolata Muzu soyun bir firin kabina koyun üzerine çikolata parçalarini uzunlamasina dizin ![]() ![]() ![]() Not: Firindan çiktiktan sonra biraz balla karistirarak püre yapabilirsiniz ![]() Krem Karamel (8 ay) 2 çorba kasigi toz seker, 1/4 litre süt, 1 çorba kasigi nisastayi beraberce karistirin, atese koyun koyulasincaya kadar pisirin ![]() ![]() ![]() Çikolatali Puding (8 ay) Sütü atese koyun isininca bebek tahili (yoksa pirinç unu) ve kakao ekleyin, biraz isitin, en son vanilyayi ekleyip atesten alip, kaseye bosaltin, sogutun ![]() ![]() Iki Sebze Püresi (8 ay) 3 çorba kasigi misir taneli sebze garnitürü 10 gram rendelenmis kasar peyniri 1 yumurta sarisi 1 çay kasigi krema biraz tereyagi Bir kaseye, krema, yumurta sarisi, rendelenmis kasar peynirini koyup beraberce çirpin ![]() ![]() Karisimi bir firin kabina koyu, önceden 180 derece isitilmis firinda 15 dakika pisirin ![]() ![]() Rezene Graten (8 ay) 150 gram rezene 100 ml süt 1 çay kasigi misir nisastasi 10 gram rendelenmis kasar Rezeneyi yikayin dograyin buharda 7 dakika pisirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balli Havuç Püresi (8 ay) 2 havuç 1/2 tatli kasigi zeytinyagi 1/2 tatli kasigi limon suyu 1/2 tatli kasigi bal Havucu kaziyin, yikayin, dilimleyin buharda 20 dakika pisirin ![]() ![]() Mercimek Püresi (8 ay) 30 gr ![]() 1 küçük havuç 1/2 sogan biraz tereyagi maydanoz 10 ml ![]() Havuç ile mercimegi kaynar suda yaklasik bir saat pisirin, sogan, kiyilmis maydanoz ve biraz tuz ekleyin ![]() ![]() Not: Bebeginiz severse; haslanmis kiyilmis sosis ekleyebilirsiniz ![]() Tarif No: 33914 Provensal Usulü Tavuk (8 ay) Tarih: 20 ![]() ![]() Provensal Usulü Tavuk (8 ay) 30 g tavuk gögsü 1 güzel domates 1 küçük sogan maydanoz, kekik ve feslegen 3 çorba kasigi irmik Küçük bir tencereye, su, bir dogranmis domates ve irmigi koyun, küçük sogan, tavuk gögsü, tuz, maydanoz, kekik ve kuru feslegeni de ilave edin ![]() ![]() ![]() ![]() Pirinç ve Havuçlu Tavuk (8 ay) 40 gr ![]() 30 gr ![]() 1 büyük dogranmis havuç 250 ml su 1 küçük parça tereyagi 2 çorba kasigi portakal suyu Tavugu, küçük parçalar halinde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() Hindili ve Pirinçli Sebze (8 ay) 1 küçük hindi kotlet 1 avuç bezelye 1 havuç küçük zar biçimi dogranmis 1/2 sogan, ince kiyilmis 1 domates, soyulmus 1/2 kereviz sapi, ince kesilmis 1 avuç pirinç 1 defne yapragi, 2 dal maydanoz biraz tereyagi veya margarin Hindi kotleti, küçük parçalar halinde kesip, kiyilmis soganla birlikte biraz yagda kavurun ![]() ![]() ![]() Tavuklu Kuskus (8 ay) 1 paket sebzeli kuskus pismis tavuk gögsü tavuk suyu 1 çorba kasigi irmik biraz tereyagi Bir tencere 1 litre su koyun kuskusu ilave edip 15 dakika pisirin ![]() ![]() ![]() Havuçlu Kuzu Cigeri (8 ay) 25 gram kuzu ciger 150 gram havuç biraz tereyagi çok az defne tozu 1 çimdik tuz Havuçu yikayin, soyun, tavla zari biçimi dograyin, biraz suda 20 dakika pisirin ![]() ![]() ![]() Tavsan Püresi (8 ay) 30 gram tavsan eti Limon suyu 2 yaprak adaçayi Tavsan etini çok küçük küpler halinde kesin ![]() ![]() ![]() Dana etli Kabak Patates Püresi (8 ay) 50 gr patates 150 g kabak 20 gr dana eti 50 ml süt biraz tereyagi Patatesi yikayip, soyup dograyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avokadolu Patates Püresi (8 ay) 1 küçük patates 60 ml süt yarim yagli 60 g olgun avokado 1 çay kasigi Parma'ya ait Patatesi soyun, yikayin ve küçük parçalar haline kesin ![]() ![]() Patates pisince, süt ile birlikte karistirma kasesine alin, üzerine soyulmus avokadilari da ekleyin mikserle ezerek karistirin ![]() Rezeneli Balik (8 ay) 25 gram Net çubugu 150 gram rezene feslegen Limon suyu biraz tereyagi 1 fileto füme balik Rezene ve feslegeni iyice yikayip, dograyin ve 35 dakika buharda pisirin ![]() ![]() ![]() ![]() Domates Dolmasi (8 ay) 1 güzel domates 1 yumurta sarisi 1/2 sogancik biraz zeytinyagi 25 gram ekmek kirintisi biraz süt içinde yumusatin 1 çimdik tuz 2 veya 3 dogranmis siyah zeytin Haslanmis kiyilmis yumurta karisimini hazirlayin, sütlü ekmek kirintisi, kiyilmis zeytin ve tuz beraberce iyice karistirin ![]() ![]() Küçük bir tencere içinde zeytinyagi ile pisirilir ![]() Not: DOlmaya bu iç yerine biraz pismis pilavda ya da pismis eriste kullanilabilir ![]() Havuç Turtasi (8 ay) Havuç 150 gram Sogan 15 gram 1 yumurta sarisi Tereyagi 1 tatli kasigi Havucu yikayin ve halka halinde kesin, sogani da dograyin ![]() ![]() ![]() ![]() Mimoza Püre (8 ay) 2 havuç püresi 2 çorba kasigi krem peynir 2 yumurta sarisi 160 ml yarim yagsli süt 160 ml et suyu Kaynar su içinde yumurtalari 10 dakika haslayin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kremali Ispanak Çorbasi (8 ay) 50 g ispanak yapragi 150 gram patates 1 çorba kasigi krema 1 çimdik tuz Sebzeleri çok iyi yikayin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rezeneli Sinitzel (8 ay) 20 g tavuk gögsü 1/2 tatli kasigi rezene 2 çorba kasigi besamel sosu Tavuk gögsünü az suda haslayin rezene, besemel sos ve yemek pisirme suyu ile karistirarak püre yapin ![]() Not: Besamel sosun yerine firinda patates ile de hazirlayabilirisiniz ![]() Somon Patates Kabak (8 ay) Malzeme: 20 g füme somon fileto 100 g patates 100 g kabak 5 g ayçiçek yagi 2 su bardagi su Sebzeleri ve baligi haslayin, iyice yumusayinca yag ile beraber iyice ezerek püre yapin ![]() Biftekli Havuç ve Makarna (8 ay) Malzeme: 20 g ince kiyilmis biftek 100 g havuç 100 g pismis makarna 5 g tereyagi 2 su bardagi su Havuç ve makarnayi haslayin tereyagi ile baraber ezerek püre yapin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik) |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)Irmikli Armut (9 ay) 20 gr irmik 0,25 litre süt ½ bardak toz seker ½ olgun armut Bir tencere içinde seker ile sütü isitin ![]() ![]() ![]() ![]() Muzlu Süt (9 ay) 120 ml süt 1 muz 1/2 tatli kasigi sekerli vanilya Bütün malzemeyi mikserde köpürte köpürte karistirin ![]() ![]() Pirinçli Brokoli ve Havuç Püresi (9 ay) 100 g brokoli ve 2 havuçu buharda pisirin ![]() ![]() ![]() ![]() Irmikli Muhallebi (9 ay) 500 ml su 200 ml süt tozu 30 g ince irmik 2 çorba kasigi seker 1/2 paket vanilya Suyu kaynatin, sonra 200 ml ![]() ![]() Pirinç Bulutlar (9 ay) 30 gr beyaz pirinç 1 çorba kasigi krema biraz tereyagi Kaynayan bir tencerede pirinci 20 dakika boyunca su tuzluda haslayin ![]() ![]() ![]() ![]() HAVUÇLU PIRINÇ ÇORBASI (9 ay) 100 gram havuç 1 dis sarimsak 20 gram pirinç 25 ml su 1 çimdik tuz Havucu yikayin ve soyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabak Graten (9 ay) 100 g kabak 1/2 tatli sogan 1 patates 2 çorba kasigi rendelenmis gravyer peyniri 1 çimdik tuz 1 tutam hindistancevizi (istege bagli) biraz tereyagi Sebzeleri (kabak, sogan ve patates), yikayin, soyun, parçalar halinde kesip, az tuzlu su bulunan bir tencereye koyup 20 dakika kaynatin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bezelye Havuç Püresi (9 ay) 1 büyük avuç bezelye 1 havuç biraz tereyagi Bir düdüklü tencerede az su ile bezelye ve havuç koyun (örtecek kadar çok az su) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bebeginiz isterse sicakken 50 gram krem peyniri katabilirsiniz ![]() Köpük Dolma (9 ay) Içi: 1 patates 50 gr mantar 1 arpacik sogani 1/2 limon suyu Sebzeleri yikayip küçük zar biçimi dograyin, buharda 10 dakika pisirin, limon suyunu ekleyip karistirin ![]() Disi: 1/2 kabak 1 domates Kabak ve domatesi yikayin oyun, içlerini hazirlanan içle doldurun ![]() ![]() ![]() Krem Ratatouille (9 ay) 1 küçük beyaz sogan 1/2 biber 50 g patlican 1/2 kabak 1 domates 1/4 limon suyu 1 çimdik tuz 2 çorba kasigi zeytinyagi Sebzeleri yikayip soyup, 1 litre suda haslayin, mikserde çekin ![]() ![]() Havyarli Patlican Püresi (9 ay) 1 patlican 50 gr ![]() 1/2 limon Patlicani közleyip püre yapin, havyari katip, limon suyunu ekleyin iyice karistirin ![]() Elmali Havuç Salatasi (9 ay) 60 gram havuç 15 gram elma 1 çimdik tuz yarim limonun suyu 1 tatli kasigi ayçiçek yagi Havuç ve elmayi yikayin, soyun, rendeleyin, tuz, limon suyu ve ayçiçegi yagi ile karistirarak bebege yedirin ![]() Kestaneli Hindi (9 ay) 40 gr hindi kotlet 80 gr kestane 80 gr peynir biraz tereyagi 1 çimdik tuz Hindi kotletleri pisirin (tercihen buhar) ![]() ![]() ![]() ![]() Hindi Kroket (9 ay) 30 g hindi kotlet 1/2 bardak süt 2 dilim ekmek Bütün malzemeyi iyice karistirarak köfteler yapin, sonra bir tavada kizarana kadar pisirin ![]() Pirinçli Omlet (9 ay) 1/2 bardak pismis pirinç 1 yumurta 1 çorba kasigi Dondurulmus bezelye 1/2 tavuk jambon Pismis pirince, 1 yumurta kirin, 1 çorba kasigi su, 1 çorba kasigi bezelye ve kiyilmis yarim jambon katip çok iyi karistirin ve omlet gibi pisirin ![]() ![]() Meyveli Kuzu (9 ay) 50 gr kuzu eti 1 çay kasigi badem tozu 3 veya 4 adet kuru erik 1/4 tatli sogan 1 çay kasigi kuru üzüm biraz yag Biraz yag ile bir tencere içinde parçalar halinde kesilmis eti yüksek ateste kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzeli Tavsan (9 ay) 30 g pismis tavsan eti 1 küçük havuç 30 g dondurulmus ispanak 30 g pirinç biraz tereyagi 1 çimdik tuz Havuçu kaziyip küçük parçalar halinde kesin,buharda 20 dakika pisirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebze Püresi ile Mezgit Fileto (9 ay) 30 g fileto mezgit 2 patates 60 g karnabahar 1 tutam maydanoz 1 çimdik tuz 1 küçük parça tereyagi Karnabahari ve patatesi parçalar halinde dograyin, yikayin bir suda 20 dakika pisirin ![]() Bu arada küçük bir tava içinde, ayiklanmis baligi az yada kizartin ![]() Daha sora baligi, patatesi ve karnabahari beraberce ezerek püre yapin, en son kiyilmis maydanozla süsleyip bebege yedirin ![]() Makarnali Sebze (9 ay) 1 havuç 1 patates 1 beyaz pirasa 25 cL süt 20 gr makarna 1 çimdik tuz biraz tereyagi Tüm sebzeleri yikayin, soyun ve küçük dograyin ve diced, Bir tencereye sebzeleri sütü ve tuzu koyun ve düsük isida 10 dakika kaynatin ![]() ![]() Tarif No: 33659 Kremali Mercimek Çorbasi (9 ay) Tarih: 12 ![]() ![]() Kremali Mercimek Çorbasi (9 ay) Mercimek 50 gram Maydanoz 1 dal Havuç 20 gram Kekik 1 dal tuz 1 çimdik 1 çorba kasigi krema Mercimekleri ayiklayip yikayin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biftekli Havuç (9 ay) 15 g biftek 190 g havuç 1 sogan 1 çimdik tuz Çok küçük zar halinde kesilmis sigir eti, havuç, sogan ve tuzu birlikte pisirin, iyice ezin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik) |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)Firinda Sütlü Eriste (10 ay) 40 g eriste 10 g rendelenmis kasar peyniri 25 g jambon 50 ml süt 2 çay kasigi un biraz hindistancevizi tuz biber Eristeleri 8 dakika hafifçe kaynar tuzlu suda pisirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Havuçlu Muhallebi (10 ay) 125 gram misirunu 3/4 litre süt 250 gram havuç suda haslanmis 1 tatli kasigi krema Bir tencere içinde kaynayan süte, misirununu ekleyin, kalinlasana kadar karistirarak pisirin ![]() ![]() Not: Büyükler için; artan muhallebiyi yumurta ve krem peynirle iyice katistiriarak, bu omleti tavada pisirebilirsiniz ![]() PIRINÇ CANTONI (10 ay) 4 haslanmis pirinç 3 yumurta 200 gram dondurulmus veya konserve bezelye 300 gram tavuk gögsü (haslanmis ve didilmis) Haslanmis pirinçlerin ve konserve bezelyenin üzerine yumurtayi kirip iyice çirpin, karistirin ![]() ![]() Tavuk gögsünü lif lif yaparak omletin yanina alin ![]() ![]() Sütlaç (10 ay) 40 gram Pirinç 1 tutam hindistancevizi 1 çay kasigi un 50 ml süt 1 litre tuzlu suda pirinci 20 dakika haslayin ![]() ![]() ![]() ![]() Yulaf Ezmeli Pankek (10 ay) 150 gr yulaf 2 çorba kasigi un 1/4 bardak soya sütü 2 yumurta tuz biraz hindistancevizi 3 damla tabasco (yoksa domates sosu) Seçimlik malzemeler: - Peynir: cagécou, koyun, (küçük parçalar halinde) - Sebzeler: sogan, rendelenmis havuç, dilimlenmis rezene veya pirasa - Otlar: kiyilmis maydanoz, dereotu, feslegen, nane Yulaf, un soya sütü karistirilir, kabarmasi için 10 dakika bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Seçimlik malzemelerden istediginizi pan kekikin içine katabilirsiniz ![]() Pancar Gratin (10 ay) 150 gr pancar 50 ml süt 1/2 yumurta 1 çimdik tuz 10 gr rendelenmis kasar 8 damla limon suyu Pancari soyun yikayin ve küçük parçalara dograyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Havuç ve Salgam (10 ay) 100 g havuç 80 g sari salgam biraz tereyagi biraz seker 1 çimdik tuz kiyilmis maydanoz Sebzeleri yikayin ve soyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabak Salatasi (10 ay) 80 gram kabak 1 çay kasigi kiyilmis maydanoz 1 çay kasigi kiyilmis frenk maydanozu 1 çay kasigi ayçiçek yagi 1 çimdik tuz limon suyu Kabagi yikayin kaziyin ve dograyin, çok az buharda pisirin ![]() ![]() Domatesli Krep (10 ay) 1 paket domates çorbasi 2 çorba kasigi kasar peyniri rendesi 40 gram un 50 ml yarim yagli süt 1 yumurta 2 çay kasigi yag Feslegen Tuz Bir kase içine unu dökün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabak Wander (10 ay) 150 gram Kabak biraz tereyagi 1 çimdik tuz Kiyilmis maydanoz 1 yumurta 2 çorba kasigi krem peynir Kabaklari yikayin, kaziyin çekirdeklerini çikarin ve dograyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Krem Salata (10 ay) 100 gr süzme krem peynir 1 küçük havuç (yaklasik 80 g) 4 turp dilimi 2 Yaprak marul 1 dal maydanoz 1 birkaç damla limon suyu 1 çimdik tuz Sebzeleri çok iyi yikayin, havuç ve turpu dilimler halinde küçültün ![]() ![]() Körili ve Pirinçli Tavuk (10 ay) Tavuk gögsü 40 gram 1 tatli elma 30 g pirinç 1 küçük tutam toz köri 1 çorba kasigi hindistancevizi sütü 25 cl süt yarim yagli pastörize süt 1 çorba kasigi limon suyu Biraz tereyagi Elmayi, yikayin, soyun daha sonra küçük küpler haline dograyin ve limon suyuna bulayin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jambonlu Turta (10 ay) 60 g pismis dana jambon 3 havuç 1 yumurta 1 çay kasigi misir nisastasi 1 bardak süt biraz tereyagi 1 çimdik tuz Havucu yikayin, soyun ve ince dilim halinde hesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kremali Kuzu ve Kuskonmaz (10 ay) 20 gr pismis kuzu 100 g kuskonmaz (taze veya dondurulmus) 1 büyük patates 50 ml peynir (% 40 yagli) 1 filiz frenk maydanozu Kuskonmaz ve patatesi buhar veya kaynar suda haslayin ![]() ![]() ![]() Püreli Rosto (10 ay) 500 gr bütün et 4 patates 4 çorba kasigi krem peynir, 2 çorba kasigi kiyilmis taze otlar tuz biber Eti firinda pisirin ![]() ![]() ![]() ![]() Ayni yemegi bebege ayni sekilde ama eti çatalla ezarek ve püreyle karistirarak yedirin ![]() Kabakli Bonfile (10 ay) 30 gram sigir eti bonfile 120 gram kabak biraz tereyagi biraz sebze suyu Kiyilmis frenk maydanozu 50 ml su içinde sigir bonfileyi haslayin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sandviç Püre (10 ay) 1 büyük pismis patates Biraz süt 50 gram pismis et biraz yag Süt ile patatesi ezerek püre yapin ![]() ![]() ![]() Köfteli Türlü (10 ay) 1 küçük kavanoz sebze garnitürü 80 gram dana eti 15 gram un 1 yumurta 100 ml yarim yagli süt 2 çay kasigi hafif krema 10 gram margarin Biraz hindistancevizi tuz Hazir garnitürü bir kaseye bosaltin (susuz) yumurtanin sarisi ve beyazini ayirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Püreden minik köfteler yapin az yagda tavada 3 dakika kizartin ve emici kagida çikartin ![]() ![]() Sebzeli Kizarmis Dana (10 ay) 500 g dana eti 500 g havuç 200 gr misir 30 kuru üzüm tanesi tereyagi, süt, tuz, biber Kuru üzümleri az suya islatin sissin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz tereyagi ve 2 kasik süt ile havuç ve misiri biraz karistirin, daha sonra pismis ve didilmis dana etini karisima ekleyin ![]() ![]() ![]() Kalan yemegi daha da ezerek bebege yedirin ![]() Ciger Köfteli Çorba (10 ay) 2 paket sebze çorbasi 80 g dana karaciger 1 patates 2 serit limon kabugu 1 yumurta 1 çay kasigi yag Biraz hindistancevizi Maydanoz Tuz 400 ml su Patatesi buharda pisirin, soyun, ezin püre yapin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avokadolu Uskumru (10 ay) 2 uskumru filetosu 2 olgun avokado 100 g yumusak süzme peynir, yagsiz 1 limon suyu, kekik, 1 çay kasigi kiyilmis dereotu, 1 çorba kasigi zeytinyagi tuz, biber Uskumru fletolarini buharda pisirin ![]() ![]() Rezeneli Alabalik Püresi (10 ay) 1 patatesin püresi 80 ml yarim yagli süt 80 ml su 60 gram alabalik fileto 60 gram rezene Maydanoz 10 gram Tuz Rezeneleri soyun, yikayin, buharda 20 dakika pisirin ![]() ![]() ![]() Parisien Çorbasi (10 ay) 80 gram pirasanin yesili 150 gram patates 25 ml su 2 çorba kasigi süt Patatesi soyun, yikayin ve küp biçiminde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() Sebze Çorbasi (10 ay) Yesil fasulye 30 gram Taze bezelye 30 gram 50 gram kabak Patates 60 gram 1 domates 1/2 dis sarimsak 3 feslegen yapragi Yesil fasulyeleri temizleyip küçük parçalar halinde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bezelye Çorbasi (10 ay) Birkaç küçük marul (tercihen iç yapraklari) 450 gr dondurulmus bezelye 1-2 çorba kasigi kiyilmis taze nane 1 küçük sogan, ince kiyilmis 1 litre tavuk suyu 30 gr tereyagi 30 gr un 150 ml sivi krema Büyük bir tencere içinde, tavuk suyu, bezelye, sogani kaynatin ![]() ![]() ![]() ![]() Ikinci bir tencerede, tereyagi sonra unu ekleyin düsük isida karistirarak kavurun (kahverengi olmali) Isidan alip püre ile karistirin ![]() ![]() ![]() Peynirli Misir Muhallebisi (10 ay) 2 çorba kasigi misir tanesi 2 çorba kasigi misir nisastasi tuz zeytinyagi 1/2 bardak süt 1/2 bardak su küçük bir küp peynir Bir tencere içinde, su koyup biraz tuz ekleyin, zeytinyagi, 2 kasik dolusu misir tanesini koyup ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kaseye koyup sogutun ![]() ![]() Anneanne Mamasi (10 ay) 1 su bardagi süt 2 çorba kasigi su 1 tatli kasigi seker 1,5 tatli kasigi kasigi pirinç unu Bütün malzeme bir cezveye konur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|