![]() |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
Bebeğe Yoğurt (4 ay)
Sütü küçük bir çanağa dökün, çanağın içine bir miktar ezilmiş yoğurt ekleyin, sütle birlikte karıştırın. Çanağın üzerine kapatarak sıcak bir yerde bekleyin. Portakallı Armut (4 ay) 1 olgul sarı armut ile, yarım sulu portakal mikserde karıştırılır, süzülerek suyu bebeğe içirilir. Not: Kalan posayı atmayın, kendiniz yiyin. Süt Kaymak (4 ay) 20 cl süt 10 gr şeker Sütü ve şekeri kalın dipli bir tencereye koyup, düşük ısılı ateşe oturtun. Kaynatın, suyunu uçurun, biraz kalınlaşınca ateşten alın. Bu süt kaymağına bebeğiniz bayılacak. Yeşil Püre (4 ay) 2 patates 6 marul yaprağı Su teresi 12 yaprak Limon suyu 5 g tereyağı Patatesi yıkayıp soyup, 10 dakika kaynar su içinde haşlayın. Marul yapraklarını ve su teresi yapraklarını iyice yıkayın. (akan su altında) Patatesin yanına yaprakları ekleyin ve 10 dakika beraberce pişirin. Süre sonunda; biraz tereyağı ekleyerek püre yapın. Bu püreyi tek başına yedirebildiğiniz gibi; biraz yoğurt ve meyve kompostosu ile beraber de verebilirsiniz. Tarçınlı Elma Kompostosu (4 ay) 1 veya 2 golden elma 1/2 limon 1 tutam toz tarçın 2 su bardağı su Elmaları yoyup doğrayıp, tarçınlı suda kaynatın, en son yarım limon suyu sıkın. Ballı Meyve Kompostosu (4 ay) 100 g elma 30 g kuru erik 1 elma 1 armut 1 tatlı akşığı sıvı bal 2 bardak su Kuru ye yaş meyveleri 2 bardak ballı suda haşlayın, bebeğe yedirin. Golden Elma Kompostosu (4 ay) 130 g golden elma 2 bardak su Küçük doğranmış golden elmaları 2 bardak suda haşlayın. Elmalı Ayva Kompostosu (4 ay) 70 g elma 60 g ayva 2 bardak su Küçük doğranmış elma ve ayvaları 2 bardak suda haşlayın. Ananaslı Elma Komposto (4 ay) Malzeme: 70 g elma 60 g ananas 2 bardak su Doğranmış elma ve ananasları 2 bardak suda haşlayın. Soğutun, bebeğe yedirin. Armut Kompostosu (4 ay) Malzeme: 130 g armut 2 bardak su Doğranmış armutları 2 bardak suda haşlayın. Soğutun, bebeğe yedirin Portakallı Elma Kompostosu (4 ay) Malzeme: 70 g elma 60 g portakal 2 bardak su Doğranmış meyveleri 2 bardak suda haşlayın. Soğutun, bebeğe yedirin. Elma Şeftali Kompostosu (4 ay) 1 şeftali 1 elma 2 bardak su Doğranmış meyveleri 2 bardak suda haşlayın. Soğutun yedirin. Ananaslı Şeftalili Elma Kompostosu (4 ay) 65 g elma 45 g ananas 20 g şeftali 2 bardak su Doğranmış meyveleri 2 bardak suda haşlayın. Tanesini de suyunu da ayrı ayrı yedirebilirsiniz. Kabak Çorbası (4 ay) 200 g kabak 1 dal maydanoz 1 çimdik tuz 2 bardak su Kabakları küçük doğrayın, maydanozu ince kıyın suda pişinceye kadar haşlayın. Not: Bu çorba anne sütünün yetmediği durumlarda verilir. Domates Fasulye Çorbası (4 ay) Malzeme: 40 g domates 60 g patates 50 g yeşil fasulye 2 bardak su Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın. Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir. Konsome Havuç Patates (4 ay) 150 g havuç 50 g patates 1 çimdik tuz 2 bardak berrak et suyu Sebzeleri küçük doğrayın et suyunda pişinceye kadar haşlayın. Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir. Konsome Domates Patates (4 ay) 150 g havuç 50 g patates 1 dal maydanoz 1 çimdik tuz 2 bardak berrak et suyu Sebzeleri küçük doğrayın et suyunda pişinceye kadar haşlayın. Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir. Konsome Kabak Patates (4 ay) 150 g kabak 50 g patates 1 tutam rendelenmiş Gravyer peyniri 1 çimdik tuz 2 bardak berrak et suyu Sebzeleri küçük doğrayın et suyunda pişinceye kadar haşlayın. Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir. Patates Havuç Şalgam Çorbası (4 ay) 80 g havuç 80 g patates 40 g şalgam 1 çimdik tuz Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın. Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir. Domates Patates Yeşil Fasulye Çorbası (4 ay) 40 g domates 50 g patates 40 g yeşil fasulye 1 çimdik tuz 2 bardak su Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın. Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir. Domates Patates Yeşil Fasulye Çorbası (4 ay) 40 g domates 50 g patates 40 g yeşil fasulye 1 çimdik tuz 2 bardak su Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın. Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir. Patates Pırasa Çorbası (4 ay) 30 g prasa 100 g patates 1 çimdik tuz 2 bardak su Sebzeleri küçük doğrayın suda pişinceye kadar haşlayın. Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir. |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
Vanilyalı Yumurta (5 ay)
20 cl süt 1 yumurta sarısı 1 paket şekerli vanilya Sütü ateşe koyun ısınınca (kaynamadan önce) yumurta sarısını ve vanilyayı ekleyin iyice karıştırın, biraz daha kaynayınca, ocaktan alıp soğutup, bebeğinize içirin. Muzlu Çilekli Süt (5 ay) 120 ml süt 1/2 doğranmış muz birkaç çilek veya ahududu 1 tatlı kaşığı toz şeker Bütün malzemeleri blendra koyup kaymak gibi pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Bebeğinize içirin. Meyveli Puding (5 ay) 1 küçük kutu krem peyniri 1 mevsim meyveleri Mevsimine göre hangi meyve varsa, temizleyip doğradıktan sonra krem peynirle mikserde karıştırılmalıdır. Peynirin miktarı, meyvenin su oranına göre değişmelidir. Elde edeceğiniz puding kaşıkta hafifçe akacak şekilde olmalıdır. Eğer meyvelerde ekşilik varsa çok az pekmez de katabilirsiniz. Peynirli Kiraz (5 ay) 1 avuç olgun kırmızı kiraz 1 çorba kaşığı kaşığı toz şeker 3 çorba kaşığı su 60 g yumuşak beyaz peynir Kirazın saplarını çıkarıp yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın. Kirazı şeker ve su ile birlikte bir tencere koyun. Düşük ısıda yaklaşık 15 dakika pişirin. Suyu uçup püresi kalınca ocaktan alıp soğutun, içine beyaz peyniri ekleyip ezerek karıştırın. Bebeğinize servis edin. Muz Kompostosu (5 ay) 1 veya 2 muz Limon suyu birkaç damla Muzu soyup doğrayın üzerine limon suyu döküp karıştırın. Çok az suda 5 dakika haşlayın. Bebeğinize yedirin. Kayısı Kompostosu (5 ay) 3 veya 4 tane olgun kayısı 1 çorba kaşığı toz şeker Kayısıları yıkayın, ortadan yararak çekirdeğini çıkartın. Üzerine toz şeker serpiştirin ve bıraz ıslatarak yumuşatmak için 10 dakika bekletin. Bir tencereye koyun içine 1/2 bardak su ekleyip, düşük ısıda 15 dakika kadar pişirin. Soğutup bebeğe yedirin. Kayısılı Muhallebi (5 ay) 180 ml maden suyu 250 ml süt 1 çorba kaşığı pirinç unu 2 kuru kayısı 1 tutam tarçın Bir şişe ve maden suyunu dökün. Sütü ekleyin. Karıştırın. Bir tencere içine dökün ve ısıtın. Pirinç unu ve tarçın ekleyin. 10 dakika karıştırarak kaynatın. Kuru kayısıları yıkayın küçük küçük doğrayın, tencereye ekleyin. Biraz daha karıştırdıktan sonra kaye boşaltıp soğutun. Not: Kuru üzüm, çilek ya da değişik meyveler de doğranarak katılabilir. Meyve Kreması (5 ay) 100 gr süzme yoğurt yarım muz yarım elma 1 çorba kaşığı bal Bütün malzemeyi bir miksere koyarak krema kıvamı alana kadar karıştırın. Bebeğinize servis yapın. Geleneksel Püre (5 ay) 1/2 pırasa 3 havuç 1/2 Patates (küçük) biraz tereyağı yarım bardak et suyu Sebzeleri yıkanıp soyulup, kesilip, fırında 15 dakika Pişirin. Et suyu ile karıştırın. Biraz tereyağı ekleyip ezin ve ılık olarak bebeğe yedirin. Muzlu Kabak Püresi (5 ay) 100 gramlık 1 kabak 60 gr. muz Bir kaç damla limon bir çimdik tuz Bu kabağın her iki ucunuda kesip yüzeyini kazıyın ve yıkayın parçalar halinde doğrayın, fırında ya da buharda pişirin. Sonra Blenderda muz ile kabağı pürüzsüz bir püre olana kadar çekin. Tuz ve limon ekleyin. Karıştırıp bebeğe yedirin. Pırasa Püresi (5 ay) 1 patates 1 beyaz pırasa 1 dilim balkabağı Biraz margarinde balkabağını kızartın. Balkabağı içindeyken, tavaya sıcak su, patates ve pırasanın beyazını ekleyin. Kapaklı olarak 20 dakika pişirin. Süre sonunda püre yapın bebeğe yedirin. Kabak Püresi (5 ay) (mikrodalga) 1 kabak 1 büyük patates Sebzeleri yıkayın, soyun, doğrayın. Bir kaba koyun üzerini örtün mikrodalga fırında 10 dakika (%100) pişirin. Blendere aktarın biraz zeytinyağı ile bareber püre yapın. Bebeğinize yedirin. Not: Biraz beyaz peynir ekleyebilirisiniz. Rezeneli Kabak Püresi (5 ay) Kabağı kazıyın orta çekirdeklerini çıkarın, küçük zar biçimi doğrayın. Rezeneyi yıkayıp küçük küçük kıyın. Kabak ve rezeneyi, buhar ya da suda 20 dakika pişirin, iyice yumuşasın. Daha sonra ikisini iyice karıştırın. Bebeğin yiyeceği kadarını 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ile karıştırıp, bebeğe yedirin. Kalanını buzdolabına kaldırıp yiyeceği zaman zeytinyağı ile karıştırarak yedirin. Sebzeli Tavuk Püresi (5 ay) 20 gram tavuk göğsü 1 havuç 1 şalgam 1 avuç yeşil fasulye 1 avuç bezelye 1 dal maydanoz biraz tereyağı Tuz Havuç ve şalgamı yıkayın, soyun, küçük küpler halinde doğrayın. Taze fasulyeyi yıkayın ve küçük parçalar halinde kesin. Maydanozu yıkayın. Tencereye soğuk su ve bir tutam tuz ile düşük ısıda hepsini pişirin, (tavuk etini son 10 dakika önce ekleyin). Daha sonra tencereden çıkanları biraz tereyağı ve sütle iyice karıştırarak püre yapın. Fırında Sebze ve Balık Püresi (5 ay) 80 gram patates 100 gram kıyılmış dondurulmuş ıspanak 50 ml süt 20 gram somon kotlet 5 gram tereyağı Patatesleri yıkayın, soyun doğrayın. Bir fırın kabına döşeyin. Üzerine ıspanağı da ekleyin üzerine 100 gram su döküp karıştırın, düşük ısılı fırına verin. 20 dakika sonra balığı ekleyin tekrar fırına verin, balıkta pişitikten sonra fırından alın 50 gram sütle birlikte mikserden geçirerek püre yapın. servis esnasında tereyağı ile karıştırarak bebeğe yedirin. sutereli Patates Çorbası (5 ay) 2 patates 1 havuç 2 yaprak su teresi 1 çimdik tuz çok az tereyağı Bütün sebzeleri yıkayıp doğradıktan sonra, soğuk suda 15 dakika haşlayın. Mikserden geçirip tuz ve tereyağını ekleyerek bebeğe verin. Kremalı Hindiba Çorbası (5 ay) Malzeme: Bir hindiba Bir patates 1 çorba kaşığı krem peyniri bir çimdik tuz Hindibayı ve patatesi yıkayın, patatesi soyun, küçük parçalar halinde doğrayın. Soğuk suya atarak 20 dakika kaynatın. Mikserden geçirin, tuz ve krem peyniri ekleyin. Servise hazır. Kabak Çorbası (5 ay) 1 soğan 4 kabak kabak ve soğanı yarım saat pişirin, mikserden geçirin. Varyasyon: rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz. Bahar Çorbası (5 ay) 50 gram bezelye tanesi 50 gram havuç 50 gram yeşil fasulye 1 dal maydanoz 1 tutam tereyağı Havucu küçük doğrayın, yeşil fasulyeyi ince kıyın, bezelye ile birlikte hepsini haşlayın, kıyılmış maydanozu ve tereyağını katıp mikserden geçirin. Balkabağı Çorbası (5 ay) 200 gram bal kabağı 1/3 litre süt 1 yumurta sarısı 1 tutam tereyağı Kaynar suda küçük doğranmış bal kabağı 15 dakika haşlanır. Süt ve yumurta sarısı katıldıktan sonra iyice püre yapılır. Kremalı Enginar Çorbası (5 ay) 2 konserva enginar göbeği 30 ml süt 1 çorba kaşığı un çok az tereyağı 1 çimdik tuz Tuzlu kaynar suda enginar göbeklerini 15 dakika pişirip püre yapın. Sütü, unu çorbaya katıp karıştırarak biraz fokurdatın. Kremalı Mısır Çorbası (5 ay) 1 küçük kutu konserve mısır tanesi 25 cl süt 1 tutam hindistancevizi tozu 1 tutam tereyağı Sütü mısır tanesi ile beraber kaynatıp mikserden geçirin, tereyağını ve hindistancevizini katarak iyice karıştırın. Patates Püresi (5 ay) 250 g patates 1 çimdik tuz 10 cl süt 5 g tereyağı Patatesleri haşlayın. Süt, tereyağı ve tuz ilavesi ile püre yapın. Patates Taze Fasulye Püresi (5 ay) 80 g yeşil fasulye 120 g patates 5 g tereyağı Yeşil patates ve patatesleri huharda pişirin, tereyağı ilavesi ile karıştırarak püre yapın. Ispanak Patates Püresi (5 ay) 110 g ıspanak 90 g patates 50 ml süt 5 g tereyağı Ispanak ve patatesleri buharda pişirin. Süt ve tereyağını ilave ederek püre yapın. Havuç Püresi (5 ay) 200 g Havuç 5 g tereyağı havucu ince tarafıyla rendeleyin. Buharda haşlayın, çok az tereyağı ile karıştırarak bebeğe yedirin. Domates Coulis (5 ay) Malzeme: 150 g domates 2 fesleğen yaprağı çok az tuz 1 bardak su Domates kabuklarını çekirdeklerini çıkararak çok küçük doğrayın, fesleğen yapraklarını ve tuzu da atarak 1 bardak suda pişirin. Kuşkonmaz Patates Püresi (5 ay) Malzeme: 100 g patates 100 g kuşkonmaz 50 ml süt 5 g tereyağı çok az tuz 3 bardak su Sebzeler buharda haşlanır, süt ve tereyağı ilavesi ile ezilir, biraz tuz atılır. Şalgam ve Brokoli Püresi (5 ay) 230 gr şalgam 120 gr brokoli 30 cl süt Sebzeleri buharda pişirip sütle eze eze karıştırın ve bebeğe verin. Patatesli Bezelyeli Balık (5 ay) 100 gr morina (ya da herhangi bir balık) 350 gr. patates 60 gr bezelye 30 cl. süt Patates, bezelye ve balığı haşlayın. Sütle beraberce ezerek püre haline getirin. (Mikserde de çekebilirsiniz) Not: balığın kılçığını çok iyi ayıklayın. Patatesli Kabaklı Alabalık (5 ay) 120 gr kılçığı ayıklanmış alabalık 300 gr patates 180 gr kabak 25 gr süt Kabak, patates ve alabalığı haşlayın. Sütle beraberce ezerek püre haline getirin. (Mikserde de çekebilirsiniz) Not: alabalığın kılçığını çok iyi ayıklayın. Pırasalı Tavuk (5 ay) Cilt ile 120 gr boneless tavuk göğsü (isteğe bağlı) 60 gr pırasa 300 gr patates 30 cl. süt Pırasa, patates ve tavuk göğsünü haşlayın. Sütle beraberce ezerek püre haline getirin. (Mikserde de çekebilirsiniz) Şalgamlı Tavuk (5 ay) 350 gr şalgam 120 gr tavuk göğsü 30 ci süt Şalgamı ve tavuk göğsünü haşlayın. Sütle beraberce ezerek püre haline getirin. (Mikserde de çekebilirsiniz) Hindili Havuç Patates Püresi (5 ay) 180 gr patates 180 gr havuç 120 gr haşlanmış hindi göğüs eti 30 cl. süt Sebzeleri buharda pişirin. Sebzeleri ve didiklenmiş hindi göğüs etini sütle iyice ezerek püre haline getirin. Bebeğe verin. Kırmızı Biber Kabak Kereviz ve Pirinç Püresi (5 ay) 60 gr. uzun taneli pirinç 30 cl. süt 90 gr kırmızı köz biberi 90 gr kabak 60 gr kereviz Bütün sebzeleri buharda pişirin. Biberin dış zarını temizleyin, hepsini karıştırarak sütle iyice ezerek püre haline getirin. Mercimek ve Kişnişli Havuç Püresi (5 aylık) 350 gr havuç 170 gr patates 60 gr kırmızı mercimek 1/2 tatlı kaşığı toz kişniş 30 cl süt Bütün sebzeleri buharda pişirin. İyice ezerek püre haline getirin, kişnişi ilave edin, sütle karıştırarak bebeğe yedirin. Yeşil Püre (5 aylık) 120 g havuç 175 g patates 120 gr brokoli 60 gr yeşil lahana 30 cl süt Bütün sebzeleri buharda pişirin. İyice ezerek püre haline getirin, sütle ezerek karıştırarak bebeğe yedirin. Sebze Püresi (5 aylık) 120 g havuç 120 g şalgam 120 gr kereviz 120 g patates 30 cl. süt Bütün sebzeleri buharda pişirin. İyice ezerek püre haline getirin, sütle karıştırarak bebeğe yedirin. |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
bebek mamasi - bebek mamalari - bebek yiyecekleri
Muzlu Dondurma (6 ay) 120 ml yarım yağlı süt 1/2 muz parçalara kesilmiş 1 çorba kaşığı vanilyalı dondurma 1 çorba kaşığı toz kahve kreması üzerine: çok az tarçın veya kakao Süt, muz, kahve kreması ve dondurma pürüzsüz ve homojen bir krema olana kadar mikserde karıştırın. Kremayı bir kaba boşaltın, üzerine tarçın veya kakao ile süsleyip bebeğinize servis yapın. Pankek (6 ay) 500 gr ince irmik 1/2 litre sıcak süt 15 ml su 3 yumurta sarısı 40 gr maya Hamurun hazırlanması: Tüm malzemeleri karıştırarak pürüzsüz bir hamur yapın yarım saat bekletin. Hamuru tereyağı eritilmiş bir tavaya dökerek iki taraflı olarak kızartın. Arasına birşeyler koyarak dürüm yapın büyükler yesin. Küçük parçalar koparak da bebeğinize yedirin. Meyveli Bisküvi (6 ay) 1 paket bebek bisküvisi taze meyve Soyulmuş yıkanmış mevsim meyvelerini ve bebe bisküvilerini miksere koyarak karıştırın, elinizle küçük toplar yapıp bebeğinize yedirin. Not: biraz bal da ekleyebilirsiniz. Meyve Püresi (6 ay) 1 tabak içine mevsim meyveleri koyun üzerine toz şekeri ve biraz sütü dökün çatalla iyice ezerek püre yapın. Köpük Çilek Nane (6 ay) 100 g çilek 40 g krem peynir 1 paket şekerli vanilin 1/4 limon suyu biraz taze nane yaprakları (iyi yıkanmış) Bütün malzemeyi mikserde çok iyi karıştırın, krema halini alınca bebeğinize servis edin. Köpük Armut Ananas (6 ay) 1 küçük armut, soyulmuş ve parçalara kesilmiş 1 Ananas birkaç parçaya kesilmiş 1/2 tatlı kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı toz şeker Bütün malzemeleri bir mikserde krema kıvamında karıştırın. Bebeğinize kaşıkla yedirin. Köpük Kiraz (6 ay) 1 çorba kaşığı krem peyniri, çekirdekleri alınmış 10 adet kirazla birlikte miksere koyup iyice çırpın, 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin, karıştırın, bebeğinize kaşıkla yedirin. Ballı Muz (6 ay) 1 muz 1 çay kaşığı sıvı bal Muzu soyun, doğrayın, üzerine 1 tatlı kaşığı süzme bal dökerek çatalla karıştırarak iyice ezin, bebeğinize yedirin. Muz Püresi (6 ay) Bir miksere 1 çorba kaşığı krema, 1 küçük muz ekleyip karıştırın, daha sonra şekerli vanilin ve yarım bardak su ekleyip tekrar karıştırın. Bebeğinize yedirin. Vanilyalı Armut Kompostosu (6 ay) Armutları ortadan kesin, ortadaki çekirdek yataklarını oyun. Armutları doğrayın, bir tencere içinde su ve çok az vanilya ile birlikte 10 dakika kaynatın. Bebeğinize içirin. Domates Tapyoka Çorbası (6 ay) 100 gram domates 180 ml süt 3 çay kaşığı tapyoka (bir nişasta türü) Domatesleri kaynar suya bir kaç saniye batırın, kabuklarını soyun, yarısını kesip çekirdeklerini çıkarın. Domatesi alüminyum folyoya yerleştirip 210 derecede 7 dakika pişirin. Bir tencere içinde pişmiş domatesi, sütü ve tapyokayı katın, koyulaşıncaya kadar kaynatın. Bebeğinize servis yapın. Tapyoka Muhallebi (6 ay) 25 cl süt 4 veya 5 çorba kaşığı tapyoka (ya da un) 1 tutam rendelenmiş peynir 1 tutam tuz biraz tereyağı Süt ve tapyoka (ya da unu) ateşte karıştırarak pişirin. Biraz kaynayınca, peynir tuz ve tereyağını ekleyip karıştırın. Soğumadan bir yüzeye dökün, soğuyunca dilim dilim keserek bebeğinize yedirin. Varyasyon: 1) yemek sonuna doğru yumurta sarısı ekleyin. 2) sütü 10 cl indirin, yerine 100 gram patates püresi veya 1/2 bardak sebze suyu ekleyin. Not: tapyoka bir nişasta türüdür. Polenta Havuç (6 ay) 125 gram mısırunu 3/4 litre süt 250 gram suda haşlanmış havuç Bir tencere içinde süt, mısırunu soğuk karıştırılır, daha sonra düşük ısıda karıştırılarak pişirilir. Bebek için: Bir karıştırma kasesine havuç püresi ve mısırunlu püreden koyup mikserle iyice çırpın, bebeğinize yedirin. Not: Ailenin geri kalanı için: mısırunlu püre, tuz ve biber ve yumurta karıştırılır, kaba dökülür, üzerine kaşar rendesi sererek fırınlanabilir. Pirinç Krem (6 ay) 1 ölçü pirinç unu 1 ölçü süt 3/4 ölçü şeker 1 ölçü su 1/2 ölçü portakal suyu Portakal suyu hariç diğer herşeyi tencerede sürekli karıştırarak düşük ısılı ateşe koyun. Kaynadığı zaman portakal suyunu ekleyin, koyulaşınca ateşten alıp kaelere boşaltın. Tarçınla dekore edin. Bebeğiniz sevecek Yeşil Bebek Ekmeği (6 ay) Kaynamakta olan az suya ince kıyılmış 6 yaprak marul ve irmik eklenir, en son tuz katılır, biraz koyulaşana kadar kaynatılır. Bebek Ekmeği (6 ay) 150 ml su 3 çorba kaşığı irmik kimyon köri tereyağı ya da zeytinyağı Kaynamakta olan suya irmik atın, biraz kimyon ve köri ekerek irmikleri pişirin. Suyu azalıp biraz kalınlaşınca, zeytinyağı veya tereyağı ile karıştırarak bebeğe yedirin. Yeşil Püre (6 ay) 2 patatesi buharda pişirip soyun, kıyılmış, pişmiş 1 avuç su teresi ya da ıspanağı püreye katın, 1 tatlı kaşığı tereyağı ile iyice karıştırın. Krem Bezelye (6 ay) 20 gr ve marul 40 ml süt 80 gr bezelye Marul yapraklarını yıkayın. Bezelyeleri 15 dakika kaynar suda pişirin. Marulları ekleyin 5 dakika daha pişirin. Bir mikserde mütün malzemeyi homojen bir krema olana kadar çırpın. Bebeğe yedirin. Hindiba Püre (6 ay) 100 gr hindiba 80 gr patates Süt 50 ml 5 gr tereyağı Hindiba ve patatesi soyun. Yıkayıp eşit büyüklükte parçalar halinde kesin. Biraz tuz atılmış kaynar suda patatesleri 10 dakika pişirin. Kıyılmış hindiba ekleyin. 10 dakika daha pişirin. Miksere alın süt ile homojen krem oana kadar karıştırın. Servis yaparken tereyağı ekleyin karıştırın Not: Peynir veya jambon eklenebilir. Provensal Usulü Püre (6 ay) 1 patates 1 havuç 1 domates Patates ve havucu yıkayın soyun doğrayın. Domateslerin kabuğu soyulup, çekirdekleri çıkartılır. Bütün sebzeleri 15 dakika buharda pişirin. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin, beraberce püre yapın. Yumurtalı Kabak Püresi (6 ay) Kabak 150 gram 1 yumurta sarısı 50 ml süt Kabağı kazıyıp yıkayın tüm tohumları temizleyip doğrayın. Biraz su içeren tencerede 10 dakika pişirin. Miksere koyup sütle brilikte homojen bir püre yapın. Haşlanmış yumurtanın sarısını ekleyin. Püreyi bebeğe yedirin. Sindirella (6 ay) 1 patatesi küçük zar halinde doğrayın, 100 g balkabağı doğrayın. Beraberce fırında 30 dakika pişirin. Sebzelerin üzerine süt döküp çatalla ezin, üzerine hindistancevizi ekleyip karıştırın, püre yapın. Yeşil Fasulye Püresi (6 ay) 1 patates 1 avuç taze fasulye biraz süt 1 yumurta sarısı (sert) biraz tereyağı maydanoz Patates ve fasulyeleri tuzlu suda ya da buharda pişirin. Piştikten sonra bütün malzemeyi miksere aktarın püre yapın, en son tereyağı ile karıştırın. Rezeneli Patates Püresi (6 ay) 1 büyük patates 1/4 rezene biraz süt 1 çimdik tuz Buhar veya mikrodalgada dilimlenmiş patates ve rezeneleri pişirin. Piştikten sonra çatalla; süt ilavesi ile eze eze püre yapın. Not: Bir yumurta sarısı veya beyaz peynir ekleyebilirsiniz. Greyfurtlu Tavuk (6 ay) 20 g tavuk göğsü pişmiş ve kıyılmış 1/2 pembe greyfurt 120 gr beyaz peynir 1 dal frenk maydanozu Greyfurtu yıkayın, soyun, beyaz damarlarını, çekirdeklerini ve ince zarını ayıklayın, üzerine peyniri ekleyin ve beraberce ezerek püre yapın. Pişmiş didiklenmiş tavuk etini ve kıyılmış frenk maydanozunu da ekleyip karıştırın, bebeğe yedirin. Köpük Elma (6 ay) 4 golden elma 400 g krem peyniri 120 g pişmiş tavuk göğsü bir çimdik tarçın bir çimdik tuz Elmaları yıkayın, soyun, orta çekirdek yataklarını temizleyin, üzerlerine tarçın ekin, buharda 10 dakika pişirin. Elma ve peyniri beraberce blanderden geçirin, iyice karışınca haşlanmış didiklenmiş tavuk göğsünü ekleyin, bir tutam tuz ekin ve bebeğe yedirin. Tavuk Lokumu (6 ay) 30 g pişmiş ve kıyılmış tavuk eti 30 g pişmiş kahverengi pirinç 1 şeftali (ya da 4 böğürtlen) 1 çorba kaşığı tavuk suyu 1 çorba kaşığı süt (yarım yağlı pastörize) 1 çorba kaşığı bugday tohumu Bütün malzeme bir araya getirin püre yaparak bebeğe yedirin. Pirinçli Tavuk Çorbası (6 ay) 1 tavuk kalça 2 çorba kaşığı pirinç 10 cl. süt 1 çimdik tuz Bir kaba su, süt, tuz, pirinç ve tavuk etini koyup en az 25 dakika kaynatın. Soğutup bebeğe içirin. Tavuk Krema (6 ay) 20 gram tavuk eti 4 marul yaprağı 30 gram havuç 30 gram şalgam 50 gram kabak 3 çorba kaşığı süt 30 ml su Sebzeleri yıkayın, soyun. Havuç, kabak ve şalgamı doğrayın. Marul kesmeyin elle koparın. Bir bardak suda düşük ısıda 35 dakika pişirmeye koyun. Süre ortasında, üzerine küçük parçalar halinde kesilmiş tavuk etini ekleyin. Piştikten sonra süt ile karıştırın püre yapın. Fırında Tarhunlu Tavuk (6 ay) 30 gr. beyaz tavuk Tarhun otu birkaç yaprak biraz tereyağı 1/2 limon Alüminyum folyo kağıdına tavuk etini üzerine tarhun otunu ve yarım limonun suyunu gezdirip folyoyu paketleyin. 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Çıkınca biraz tereyağı sürerek bebeğe yedirin. Tavuklu Enginar Püre (6 ay) 150 gram enginar göbeği 1 limon 15 gram tavuk göğsü 50 ml süt 5 gram tereyağı Enginarları temizledikten sonra limon suyuna bulayın. Bir fırın kabının dibine biraz su koyun, üzerine enginarı ve tavuk parçasını koyup üzerini alüminyum folyo ile örtüp, fırına verin, pişince blendre vererek püre haline getirin, servisten önce biraz tereyağı ekleyin ve bebeğe yedirin. Jambonlu Püre Hindiba (6 ay) 1 hindiba 1 patates Yarım dilim jambon 50 ml süt Hindiba ve patatesi soyun. Yıkayın ve eşit büyüklükte parçalar halinde kesin. Biraz yuzlu kaynar suda patatesleri 10 dakika haşlayın. Daha sonra kıyılmış hindiba ekleyin. Jambon ve sütü ekleyip 10 dakika daha pişirin. Homojen bir krema olana kadar iyice karıştırın. Servis yaparken tereyağı ile karıştırın. Varyasyon: jambon yerine peynir kullanın. Varyasyon: hindiba yerine biraz ıspanak kullanın. Peynirli Salata (6 ay) 1/2 dilim jambon 1 çorba kaşığı rendelenmiş peynir Bir düzine küçük turp 4 yaprak yeşil salata 1 çay kaşığı limon suyu Turpu ve yeşil yaprakları yıkayın, doğrayın, kıyılmış jambon ve peynirle karıştırın, en son limon döküp karıştırın. Patlıcanlı Biftek (6 ay) Patlıcan 150 gram Sığır eti 20 gram 50 ml süt Patlıcanı yıkayın ve ikiye bölün. Bir fırına yerleştirin közleyin. İyice pişince patlıcanın içini kaşıkla oyarak bu içi bir tabağa alın. Haşlanmış didiklenmiş et, patlıcan püresi ve sütü iyice karıştırarak macun kıvamında püre yapın ve bebeğe yedirin. Püre Balık (6 ay) 20 g fileto mezgit 5 g tereyağı 1/2 çay kaşığı limon suyu Az tuzlu ve limonlu kaynar su içinde, ayıklanmış mezgiti 5 dakika haşlayın. Sonra pişmiş balığı tereyağı ile ezerek püre yapın. Fırında Balıklı Fasulye (6 ay) Taze fasulye 250 gram 100 ml süt 40 gramlık mezgit 1 çay kaşığı mısır nişastası 1 yumurta sarısı 1 filiz frenk maydanozu Yeşil fasulyeyi ayıklayın ve yıkayın. Biraz kaynar suda 15 dakika pişirin. Balığı ekleyin ve yemeği 4 dakika daha pişirin. Balık ve fasulye ve karışımı küçük bir fırın kabında ezerek iyice karıştırın. Daha sonra süt, yumurta sarısı, mısır unu ve frenk maydanozunu ekleyin. Her şeyi karıtırdıktan sonra 180 derece ısıtılmış fırında çok az pişirin. Peynirli Salatalık (6 ay) 1 salatalık 30 cl krem peynir 30 cl tavuk suyu 1 çorba kaşığı limon suyu çok az tuz ve biber Salatalığı soyun ve tüm tohumlarını temizleyin. En kolayı yarısından kesin ve bir çay kaşığı ile içini çıkarın. İnce dilimlenmiş bir şekilde kenara koyun ve limon suyu ile karıştırın. Üzerine peyniri dökün. İsterseniz biraz dereotu da ekleyebilirsiniz. Buzdolabında biraz beklesin. Nane yaprakları ile süsleyin. Bu yemeği tükettirin, ertesi güne artmasın. Not: Ayrıca küçük doğranmış domates de ekleyebilirsiniz. Yumuşak Yeşil Püre (6 ay) 1 veya 2 kabak 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir 1 küçük diş ezilmiş sarımsak 1 çimdik tuz biraz kıyılmış badem Küçük bir tencere içinde, kabak ve sarımsak biraz su 10 ila 15 dakika kaynatılır. Peynir katılır mikserden geçirilir. biraz tuz ve badem ilave edilir. Muz Çorbası (6 ay) 3 muz 1 büyük soyulmuş domates 2 küp tavuk bouillon 1 çorba kaşığı un biraz tereyağı 1 litre su 1 çimdik tuz Un ve tereyağını beraberce kavurun üzerine 1 litre sıcak suyu tavuk tableti atın kaynayınca, küçük doğranmış patatesi, biraz sonra domatesi, dilimlenmiş muzu atın, en son mikserden geçirin. Pırasa Patates Püresi (6 ay) 1/2 dilimlenmiş yeşil pırasaya, buharda pişmiş 1 patatesi ekleyin. Mikserle 10 cl süt ile çırpın. Domates Çorbası (6 ay) 1 domates 1 patates 2 fesleğen yaprağı 1/2 litre su 1 çay kaşığı mısır nişastası Kabuğu soyulmuş, doğranmış, patates, domates yarım litre suda 20 dakika haşlanır. Mikserden geçirerek fesleğen yaprağı ve mısır nişastası ekleyerek biraz daha kaynatılır ve bebeğe yedirilir. Patates Çorbası (6 ay) 2 büyük patates 1/2 soğan, dörde bölün 1 çimdik erişte 1 tutam tereyağı 1 çimdik tuz Patates ve soğan yaklaşık 20 dakika tuzlu suda kaynatılır. Mikserden geçirilir, erişte, tereyağı, tuz atılıp biraz daha pişirilir. Bebeğe servis edilir. Not: Daha büyük bebeklere, karabiber, tarçın, maydanoz ve yarım limon suyu ekleyerek de servis edilebilir. Etli Patates (6 ay) 20 g biftek 190 g patates 1 arpacık soğanı 3 kaşık süt 1 çimdik tuz 2 bardak su Eti, soğanı ve patatesi haşlayın, süt ve tuz ile mikserden geçirin. Kıymalı Patates (6 ay) 250 g patates 1 çimdik tuz 10 cl süt 5 g tereyağı 20 g kıyma 2 kaşık süt tozu 2 bardak su Kıymayı ve sebzeleri haşlayın, süt ve süt tozu ile ezin, püre yapın. Tavuklu Sebze Salatası (6 ay) 20 g tavuk (kotlet) 1 havuç 1 şalgam 5 adet taze yeşil fasulye 2 yaprak maydanoz 1 çimdik tuz 5 g tereyağı Seviye 3 su Tavuk, havuç, şalgam ve fasulyeyi pişirip diğer bütün malzemelerle karıştırın. Pembe Jambon (6 ay) 250 g patates 1 çimdik tuz 10 cl süt 5 g tereyağı 2 dilim jambon Patatesi pişirin. Daha sonra, tereyağı ve süt jambon, tuz ekleyin. Pişirme suyu ile çıkarın. Soğuk Jambon Salatası (6 ay) 2 dilim jambon 2 yaprak maydanoz 100 g eritme peyniri (% 40 yağlı) Jambonu buharda pişirin, peynir ve maydanozla karıştırın. Not: Orijinal bir varyasyonu için, yarım muz ilave edilir. Çipura Salatası (6 ay) 30 g Çipura 100 g salatalık 1 patates 1 çimdik tuz 2 çorba kaşığı süt 1/4 limon 2 bardak su Balığı pişirip kılçıklarını ayıklayın. Patatesi haşlayıp püre yapın, salatalığı iyice yıkayıp çok küçük doğrayın, kalan bütün malzemeyle karıştırarak soğuk olarak verin. Yoğurtlu Patates Çorbası (6 ay) 1 kabak 1 patates 2 çorba kaşığı yoğurt 1 çimdik tuz 1 dal dereotu 2 bardak su Bütün malzemeyi çok küçük doğrayıp haşlayın, en son yoğurdu katıp karıştırın. Balıklı Pirinçli Ispanak (6 ay) Malzeme: 15 g fileto mezgit 100 g pişmiş pirinç 100 g ıspanak 5 g ayçiçek yağı 2 bardak su Pirinci ayrı haşlayın, diğer malzemeleri pişene kadar haşlayıp, pirinçle birlikte mikserden geçirerek püre haline getirin. Tavuk Patates Patlıcan Püresi (6 ay) Malzeme: 15 g tavuk 100 g patates 100 g patlıcan 5 g tereyağı 2 bardak su Bütün malzemeyi pişene kadar haşlayıp, mikserden geçirerek püre haline getirin. Balikli Türlü (6 ay) 85 g patates 1 domates 50 g havuç 50 g kabak 20 cl süt büyüme 15 g ayiklanmis balikfileto Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin. Patates Havuç Hindi (6 ay) 60 g havuç 125 g patates 15 g hindi gögüs 5 g tereyagi Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin. Etli Türlü (6 ay) 15 g tavuk 5 g kuzu ve but 20 g salgam 50 g kabak 50 g havuç 40 g domates 30 g irmik (ayri pismis olacak) 1 çimdik tuz 2 bardak su Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin. Tavsanli Karnabahar (6 ay) 15 g tavsan 120 g karnabahar 65 g patates 1 çimdik tuz Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin. Tavuklu Sebze Bahçesi (6 ay) 15 g tavuk gögsü 70 g havuç 70 g patates 45 g salgam 1 çimdik tuz Bütün sebzeleri ve tavuk gögüs etini az suda haslayarak tuz katin ve mikserde çekin. Hindili Türlü (6 ay) 50 g yesil fasulye 20 b havuç 115 g patates 15 g hindi gögüs eti 20 cl süt sogan bir dilim Sebzeleri ve hindi etini haslayin, süt ilavesi ile mikserde çekerek püre yapin. Balikli Patates (6 ay) 185 g patates sogan bir dilim 25 cl süt gibi 15 g beyaz etli balik fletosu 5 g tereyagi Sogan, soyulmus patates ve ayiklanmis baligi beraberce haslayin. Süt ve tereyagi ilavesi ile mikserde çekerek püre yapin. Bahar Sebzeleri ve Jambon (6 ay) 115 g patates, 35 g havuç sogan bir dilim 15 g yesil fasulye, 15 g salgam 15 g jambon 25 cl süt Jambonu çok ince kiyin, bütün sebzelerle birlikte az suda pisirin. Kendi suyu ve süt ilavesi ile püre yapin. Dana etli Türlü (6 ay) 45 g dogranis domates 40 g kabak bir dilim sogan 10 g patlican 20 g havuç 60 g patates 15 g dana eti 10 g bebek makarnasi (ayri pismis) Bütün sebzeleri ve yagsiz dana etini az suda pisirin, ayrica pismis makarnayi da katarak sebzelerin pisme suyu ile eze eze püre yapin. Pirinçli Yaz Türlüsü (6 ay) 25 g kabak 15 g domates 25 g havuç 100 g patates, sogan bir dilim 5 g patlican 30 g pirinç (ayri pismis) 20 cl süt Bütün sebzeleri buharda pisirin, ayrica pismis pirinci de katarak süt ilavesi ile eze eze püre yapin. Havuç Patates Püresi (6 ay) 75 g havuç 110 g patates 15 g irmik 20 cl süt Havuç, patates ve irmigi buharda pisirin, süt ilavesi ile püre yaparak iyice karistirin. TAVUK (6 ay) Tavugun gögüs eti haslanarak bebege verilebilir. Ayrica, sebze çorbasi ve yemeklerine, kiyma tavugun gögüs eti çig olarak konulup birlikte pisirilebilir. BALIK (6 ay) Bebege verilecek balik çok taze kilçiksiz olmalidir. Izgara veya haslama yöntemiyle pismis baligin beyaz kismi verilebilir. Ilk baslangiçta bir tatli kasigini geçmeyecek sekilde verilmelidir. Daha sonra miktar yavas yavas arttirilir. IZGARA KÖFTE (6 ay) 60 Gr yagsiz kiymaya, az miktar ekmek ufalanip yogrulur. 2 küçük köfte haline getirilir. Içinin iyi pismesine dikkat edilerek izgarada pisirilir. Ufak parçalara ayrilarak ezilip bebege verilir. Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir. TARHANA ÇORBASI (6 ay) 1 Yemek kasigi tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur. Kasikla karistirilarak pisirilir. Pistikten sonra 1 tatli kasigi yag ilave edilir. Not: Bebege verilen tarhana acisiz olmalidir. SEBZE ÇORBASI (6 ay) 1 küçük patates 1 havuç 1 dal ispanak 1 tatli kasigi bulgur 1 tatli kasigi mercimek 1 tatli kasigi irmik veya pirinç Malzemeler çok iyi yikanir, soyulur, dogranir. 2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta atese konur. 1 tatli kasigi bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir. Sebzeler ezilinceye kadar beraber pisirilir. Süzgeçten geçirilir. 1 tatli kasigi sivi yag konur. Not: Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katilabilir. Örnegin ; domates, kabak gibi. YOGURTLU ÇORBA (6 ay) 1 Kepçe yogurt bir tencereye konur, az su ile sulandirilir. 1 yemek kasigi pirinç ayiklanip iyice yikanarak eklenir. Pistikten sonra 1 tatli kasigi sivi yag ilave edilir. SÜTLÜ ÇORBA (6 ay) 1 Çay bardagi süt tencereye konur. 1 silme yemek kasigi pirinç unu, yarim çay bardagi domates suyu veya ezmesi eklenip pisirilir. 1 tatli kasigi sivi yag ilave edilerek bebege yedirilir. Çok az ekmek içi ufalanip verilebilir. INEK SÜTÜ (6 ay) Inek sütü mutlaka pastörize olmalidir. Eger pastörize süt bulunamiyorsa; Süt süzülerek atese konur. Kabarincaya kadar beklenir. Kabarinca 5 dakika daha karistirilarak kaynatilir. Cam bir kapta sogutularak buzdolabinda saklanir. Not: Anne sütü alan bebege ayrica inek sütü verilmez. Inek sütü; kahvalti, muhallebi, ve sütlü çorbalar gibi ek gidalarin hazirlanmasinda kullanilir. MUHALLEBI (6 ay) 1 Çay bardagi süt ile 1 tatli kasigi pirinç unu karistirilir. Yavas ateste karistirilarak pisirilir. 1 tatli kasigi pekmez veya seker, ocaktan alinirken eklenir, iyice karistirilir. Biraz soguttuktan sonra bebege yedirilir. MEYVE SUYU (6 ay) Mevsimine göre; elma,seftali, portakal, veya mandalina iyice yikanir ve dikkatlice soyulur. Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir. Havuç iyice yikandiktan sonra soyulur ve makinadan geçirilerek püre yapilir. Eger bu süzülürse havuç suyu elde edilir. Bebekler için kis aylarinda; elma,havuç, portakal ve mandalina Yaz aylarinda ise; seftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir. YOGURT (6 ay) Yogurt günlük olarak evde yapilir. Süzülen süt atese konur. Süt kabin içinde kabarinca, bir kasikla karistirilarak 5 dakika daha ateste tutulur. Süt elimizin dayanabilecegi sicakliga kadar ilindiktan sonra bir kasik yogurt sütün içine katilir. Kabin üzeri örtülerek yaklasik 6 saat oda sicakliginda bekletilir. Yogurt bir gün buzdolabinda bekletildikten sonra bebege verilir. Not: YOGURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR. PIYASADA SATILAN HAZIR YOGURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEGE VERILMEZ. Kabak Çorbasi (6 ay) 100 g kabak 1 patates 2 dal maydanoz 20 cl süt çok az tuz 5 g tereyagi 2 bardak su Dogranmis sebzeleri suda haslayin en son süt, tereyagi ile karistirin, kaynatin. Not: Isterseniz patates yerine yarim marul veya 2 veya 3 yaprak pazi da kullanabilirsiniz. Hindiba Çorbasi (6 ay) 1 güzel hindiba 1 patates 1/4 limon 1 küp seker 1 tatli kasigi krem peynir (% 40 yagli) 2 bardak su Sebzeleri dograyip suda haslayin, limon suyunu ve sekeri ekleyin en son peyniri ekleyin. Not: 9 aylik bebeklere krem peyniri 1 çorba kasigina çikarabilirsiniz. Pirasa Çorbasi (6 ay) 1 büyük pirasanin beyazi 1 küçük patates 3 dal Frenk maydanozu çok az tuz 25 cl süt 5 g tereyagi 2 bardak su Dogranmis sebzeleri suda haslayin en son süt ile karistirin kaynatin. |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
Meyveli Süt (7 ay)[COLOR="Magenta"][/COLOR]
120 ml yarim yagli süt 1/2 muz veya 1 seftali (veya baska olgun meyve) 1/2 çorba kasigi limon suyu 2 çorba kasigi portakal suyu 1 tutam sekerli vanilya Meyveleri soyun dograyin limon suyuna bulayin. Üzerine süt, vanilya, portakal suyu ekleyin, mikserde krema olana kadar karistirin. Elma Kompostosu (7 ay) 4 elma 3 tatli kasigi tereyagi 2 çorba kasigi toz seker Elmalari, yikayin, soyun dilimleyin. Bir tencereye seker, su ve elmayi koyun kaynatin tereyagini ilave edin 10 dakika daha kaynatin. Soguttuktan sonra bebege yedirin. Not: 1 tatli kasigi bal da ilave edebilirsiniz. Muzlu Pelte (7 ay) 1 muz 1 tatli kasigi nisasta 1 bardak su Muzu soyun ve dilim dilim dograyin. Bir tencerede muz dilimlerini, su ve nisasta ile 10 dakika pisirin. Bebeginize yedirin. Tarif No: 34249 Golden Elma Kompostosu (7 ay) Tarih: 03.Mar.2009 Golden Elma Kompostosu (7 ay) 2 golden elmasi 1 muz 2 çay kasigi bal 1 tutam toz tarçin Elmayi yikayin, soyun, parçalar halinde dograyin. Elma dilimlerini 15 dakika, suda pisirin. Sogumus kompostoya, küçük dogranmis muz, 2 çay kasigi bal, biraz tarçin ekleyin, karistirin, bebegenizi yedirin. Not: Buzdolabinda 2 gün saklanabilir. Rezene Püre (7 ay) 1 küçük patates 100 gr rezene 1/2 havuç (çok büyük degil) 20 cl süt 1 yumurta sarisi biraz tereyagi 1 tutam kimyon Tüm sebzeleri yikayin, soyun ve küçük parçalar halinde kesin. Küçük bir tencereye su ve bütün sebzeleri ekleyin. Ardindan kimyon ve tuzu ekleyip düsük isida 15 dakika pisirin. Karistirici ile karistirarak biraz püre yapin pismeye devam etsin. Sonra yumurta sarisini, tereyagi, sicak sütü ekleyip birlikte iyice karistirip püre yapin. Not: Yumurta sarisi yerine 20 gram pismis ve ufalanmis beyaz balik kullanabilirsiniz. Karnabahar Püresi (7 ay) 80 gr patates 50 ml süt 100 gr karnabahar biraz tereyagi Patates ve karnabahari ayiklayin akan su altinda yikayin. Buhar sepetine koyarak 7 dakika pisirin. Bir robota süt ilavesi ile sütü koyup iyice çirpin. En son tereyagi ile karisrirarak macunumsu bir hal lana kadar karistirin. Irlanda Çanagi (7 ay) 1 büyük patates 1 pirasa 1 küçük lahana 1/2 sogan biraz tereyagi 1/2 çorba kasigi kremali çorba Patates ve soganlari yikayin soyun ve küçük zar zeklinde dograyin. Lahanin dis yapraklarini ayiklayin. Biraz su ile sebzeleri haslayin. Blenderde iyice kiyin, tereyagi ve çorba tozu ile karistirarak püre yapin. Kuzu Kuskus (7 ay) 1 su bardagi irmik 1 havuç 1 küçük kabak 1 küçük beyaz pirasa 30 g pismis kuzu veya tavuk maydanoz biraz tereyagi biraz tuz Kaynayan suda dogranmis sebzeleri atiyoruz 8 dakika kaynatiyoruz ince kiyilmis maydanozu ve irmigi ekliyoruz biraz daha pisirin, suyunu uçurun, atesi kapatin. Bulamaça tuzu, tereyagini ve pismis ve didiklenmis eti ekliyoruz. YESIL SÜT ÇORBASI (7 AY) 0,25 cl süt 1/2 litre su birkaç yaprak su teresi 1 çimdik tuz Süt ve suyu su teresi yapraklari ile birlikte 10 dakika kaynatin, tuzu ekleyip karistirin. Kremali Karnabahar Çorbasi (7 ay) 200 gr karnabahar çiçegi 2 çorba kasigi krem peynir (% 40 yag) 25 ml tavuk suyu 1 tutam hindistancevizi tozu Karnabahari parçalara ayirin çok iyi yikayin. Bir tencereye suyu karnabaharlari, ardindan, tavuk suyunu ekleyin, kapagi kapatin ve düsük isida bir saat kaynatin. Bu süre sonunda krem peyniri ve hindistancevizini katip atesi kapatin. Çorba hazir. Domates Çorbasi (7 ay) 1 hormonsuz olgun domates 1 patates 2 feslegen yapraklari 1 çimdik tuz 1 çorba kasigi misir nisastasi 5 g tereyagi 3 bardak su Biraz soguk su ile misir unu karistirin. Dogranmis sebzeleri 3 bardak suda haslayip ezin, tuzu yagi ve nisastali suyu katin kaynatin. Not: Daha besleyici çorba için, su yerine süt kullanilabilir. Kasarli Kabak Çorbasi (7 ay) 1 dolma biberi 1 domates 1 kabak 2 dal maydanoz 2 dal frenk maydanozu 1 çimdik tuz 1 çay kasigi irmik 1 çay kasigi ince bugday (yaklasik 10 g) 1 Çorba kasigi rendelenmis kasar peyniri 2 bardak su 2 bardak su ile bütün dogranmis malzeme iyice yumusayana kadar pisirilir. |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
Meyveli Krem Peyniri (8 ay)
1/2 fincan krem peyniri bebegin sevdigi taze mevsim meyvesi 4-6 kahve kasigi portakal suyu 2 kahve kasigi seker Bütün malzemeyi blendardan geçirerek püre haline getirin, eger fazla hazirladiysaniz buzdolabinda 2 gün saklayabilirisiniz. Bebeginiz bu kremaya bayilacak. Tatli Patates ve Kayisi Pudingi (8 ay) 4 güzel olgun kayisi (veya 5 kuru kayisi) Kayisi nektari 1/2 fincan yogurt 1/2 tatli patates (orta boy ve pismis) 1 kahve kasigi seker Eger kurutulmus kayisi kullanilacaksa, bir gece boyunca suya islatin. Ertesi günü kayisilari, yogurdu ve kayisi suyunu bir blendarde püre haline getirin. Tam krema olduktan sonra sekeri ve haslanmis soyulmus patatesleri ekleyin, iyice karistirin. Bebeginize yedirin. Not: Eger daha civik olmasini istiyorsaniz kayisi nektarini arttirabilirsiniz. Armut Kremasi (8 ay) 1/4 paket krem peynir 1/4 armut, soyulmus ve parçalara kesilmis 1 kahve kasigi su veya armut suyu 3 çorba kasigi rendelenmis Cheddar peyniri Bir karistiriciya Cheddar peyniri disinda malzemeyi koyarak iyice karistirin, krema haine getirin. Garnitür olarak Cheddar peyniri ile birlikte bebeginize servis yapin. Muz Kremasi (8 ay) 1 muz 1 çorba kasigi krem peyniri 1 tatli kasigi pudra sekeri 1 tatli kasigi limon suyu Muzu soyduktan sonra bir çatalla ezin, krem peyniri, limon suyu ve pudra sekeri ile karistirip krema yapin. Bebeginize yedirin. Firinda Elma (8 ay) 1 elma 1 muz 1/2 çorba kasigi seker 1/2 limon 2 nane yapragi (istege bagli) Meyveleri yikayin soyun minik küpler halinde dograyin, üzerine limon suyu ve toz seker gezdirin. Alüminyum folyoyu yayin nane yapraklarini, üzerine de meyveleri koyun. Alüminyumu paketleyin. 220 C derece firinda yaklasik 15 dakika pisirin. Paketleri açin, nane yapraklarini atin, meyveleri sogutun, bebeginize kasikla yedirin. Çikolatali Muz (8 ay) 1 muz 5 kare bitter ya da sütlü çikolata Muzu soyun bir firin kabina koyun üzerine çikolata parçalarini uzunlamasina dizin. Orta isili firinda çikolatalar eriyip akana kadar firinlayip. Firindan alip bebeginize yedirin. Not: Firindan çiktiktan sonra biraz balla karistirarak püre yapabilirsiniz. Krem Karamel (8 ay) 2 çorba kasigi toz seker, 1/4 litre süt, 1 çorba kasigi nisastayi beraberce karistirin, atese koyun koyulasincaya kadar pisirin. Agirlasinca atesten alin ve sogutun. Soguduktan sonra bebeginize yedirin. Çikolatali Puding (8 ay) Sütü atese koyun isininca bebek tahili (yoksa pirinç unu) ve kakao ekleyin, biraz isitin, en son vanilyayi ekleyip atesten alip, kaseye bosaltin, sogutun. 2 saat buzdolabinda soguttuktan sonra bebege yedirin. Iki Sebze Püresi (8 ay) 3 çorba kasigi misir taneli sebze garnitürü 10 gram rendelenmis kasar peyniri 1 yumurta sarisi 1 çay kasigi krema biraz tereyagi Bir kaseye, krema, yumurta sarisi, rendelenmis kasar peynirini koyup beraberce çirpin. Bu karisima sebze garnitürü ilave edip iyice karistirin. Karisimi bir firin kabina koyu, önceden 180 derece isitilmis firinda 15 dakika pisirin. Süre sonunda firindan alip tereyagi ile ezerek bebege yedirin. Rezene Graten (8 ay) 150 gram rezene 100 ml süt 1 çay kasigi misir nisastasi 10 gram rendelenmis kasar Rezeneyi yikayin dograyin buharda 7 dakika pisirin. Bu arada beyaz sosu hazirlayin; bir tencereyi atese koymadan süt ile misir nisastasini ezin. Biraz koyulasinca atese koyun ve rendelenmis kasari ekleyin. Bir firin kabina pismis rezeneyi dökün yayin, üzerine beyaz sosu dökün. 210 derece firinda 15 dakika gretine edin. Balli Havuç Püresi (8 ay) 2 havuç 1/2 tatli kasigi zeytinyagi 1/2 tatli kasigi limon suyu 1/2 tatli kasigi bal Havucu kaziyin, yikayin, dilimleyin buharda 20 dakika pisirin. Havucu ve diger büyün malzemeyi ezerek, karistirarak püre yapin. Mercimek Püresi (8 ay) 30 gr. mercimek 1 küçük havuç 1/2 sogan biraz tereyagi maydanoz 10 ml. yagsiz süt Havuç ile mercimegi kaynar suda yaklasik bir saat pisirin, sogan, kiyilmis maydanoz ve biraz tuz ekleyin. Daha sonra süt ve tereyagi ekleyerek püre yapin. Not: Bebeginiz severse; haslanmis kiyilmis sosis ekleyebilirsiniz. Tarif No: 33914 Provensal Usulü Tavuk (8 ay) Tarih: 20.Sub.2009 Provensal Usulü Tavuk (8 ay) 30 g tavuk gögsü 1 güzel domates 1 küçük sogan maydanoz, kekik ve feslegen 3 çorba kasigi irmik Küçük bir tencereye, su, bir dogranmis domates ve irmigi koyun, küçük sogan, tavuk gögsü, tuz, maydanoz, kekik ve kuru feslegeni de ilave edin. Kapagini kapatin ve 15 dakika pisirin. Süre sonunda tencereyi açin, 3 dakika açik kapakta karistiararak pisirin. Bebege ilik servis yapin. Pirinç ve Havuçlu Tavuk (8 ay) 40 gr. tavuk gögsü 30 gr. pirinç 1 büyük dogranmis havuç 250 ml su 1 küçük parça tereyagi 2 çorba kasigi portakal suyu Tavugu, küçük parçalar halinde kesin. Bir tencereye su, dogranmis tavuk parçalari, pirinç ve dogranmis havuçu ekleyin, 20 dakika kaynatin. Pistikten sonra portakal suyunu ekleyin, tereyagini da ekleyip iyice karistirin, püre yapin. Bebeginize yedirin. Hindili ve Pirinçli Sebze (8 ay) 1 küçük hindi kotlet 1 avuç bezelye 1 havuç küçük zar biçimi dogranmis 1/2 sogan, ince kiyilmis 1 domates, soyulmus 1/2 kereviz sapi, ince kesilmis 1 avuç pirinç 1 defne yapragi, 2 dal maydanoz biraz tereyagi veya margarin Hindi kotleti, küçük parçalar halinde kesip, kiyilmis soganla birlikte biraz yagda kavurun. Biraz sonra bütün sebzeleri ekleyin, ardindan defne yapragi ve maydanozu ekleyin. Et ve sebze pistigi zaman ise, pirinç ekleyin ve pirinçde pistikten sonra servis edin. Tavuklu Kuskus (8 ay) 1 paket sebzeli kuskus pismis tavuk gögsü tavuk suyu 1 çorba kasigi irmik biraz tereyagi Bir tencere 1 litre su koyun kuskusu ilave edip 15 dakika pisirin. Bir kase içinde irmik ve sicak tavuk suyunu karistirin. Üzerine pismis didiklenmis tavuk gögsünü ve pismis kuskustan birkaç çorba kasigi alin, mikserde iyice çirpin ve püreyi bebege yedirin. Havuçlu Kuzu Cigeri (8 ay) 25 gram kuzu ciger 150 gram havuç biraz tereyagi çok az defne tozu 1 çimdik tuz Havuçu yikayin, soyun, tavla zari biçimi dograyin, biraz suda 20 dakika pisirin. Defne yapragi tozu, biraz tereyagi ekleyin bir çatalla ezin. Küçük dogranmis çigeri buharda pisirin, havuç püresi ile servis yapin. Tavsan Püresi (8 ay) 30 gram tavsan eti Limon suyu 2 yaprak adaçayi Tavsan etini çok küçük küpler halinde kesin. Alüminyum folyoya tavsan etini koyun içinde adaçayi yapragi ve limonla karistirin. Sicak firinda 10 dakika pisirin, ilik olarak bebege servis yapin. Dana etli Kabak Patates Püresi (8 ay) 50 gr patates 150 g kabak 20 gr dana eti 50 ml süt biraz tereyagi Patatesi yikayip, soyup dograyin. Kabagi kaziyip dograyin. Kesilmis sebzeleri ve dana etini de sepete koyarak fritözde kizartin. (en fazla 6 dakika). Sicakken süt ve tereyagi ile karistirarak püre yapin. Bebege yedirin. Avokadolu Patates Püresi (8 ay) 1 küçük patates 60 ml süt yarim yagli 60 g olgun avokado 1 çay kasigi Parma'ya ait Patatesi soyun, yikayin ve küçük parçalar haline kesin. Küçük bir tencerede su ile kapakli olarak orta isida 15 dakika pisirin. Patates pisince, süt ile birlikte karistirma kasesine alin, üzerine soyulmus avokadilari da ekleyin mikserle ezerek karistirin. Rezeneli Balik (8 ay) 25 gram Net çubugu 150 gram rezene feslegen Limon suyu biraz tereyagi 1 fileto füme balik Rezene ve feslegeni iyice yikayip, dograyin ve 35 dakika buharda pisirin. Rezene ve feslegeni tereyagi ile karistirarak püre yapin. Baligi 5 dakika buharda pisirin, limon suyu serpin ezerek püre yapin. Rezene püresi ile balik püresini beraber bebege yedirin. Domates Dolmasi (8 ay) 1 güzel domates 1 yumurta sarisi 1/2 sogancik biraz zeytinyagi 25 gram ekmek kirintisi biraz süt içinde yumusatin 1 çimdik tuz 2 veya 3 dogranmis siyah zeytin Haslanmis kiyilmis yumurta karisimini hazirlayin, sütlü ekmek kirintisi, kiyilmis zeytin ve tuz beraberce iyice karistirin. Bu iç domateslerin içine doldurulur. Küçük bir tencere içinde zeytinyagi ile pisirilir. Not: DOlmaya bu iç yerine biraz pismis pilavda ya da pismis eriste kullanilabilir. Havuç Turtasi (8 ay) Havuç 150 gram Sogan 15 gram 1 yumurta sarisi Tereyagi 1 tatli kasigi Havucu yikayin ve halka halinde kesin, sogani da dograyin. Buharda 20 dakika pisirin. Yumurta sarisi ve tereyagini karistirin. Soganli, havucu da katarak iyice karistirin bebege yedirin. Mimoza Püre (8 ay) 2 havuç püresi 2 çorba kasigi krem peynir 2 yumurta sarisi 160 ml yarim yagsli süt 160 ml et suyu Kaynar su içinde yumurtalari 10 dakika haslayin. Yumurta ve yumurta sarisini (sert pismis) ayiklayin. Sarilari bir çatal ile ezin. Havuç ile püre hazirlayin. Peyniri ve ezilmis yumurta sarisini ekleyin. Kremali Ispanak Çorbasi (8 ay) 50 g ispanak yapragi 150 gram patates 1 çorba kasigi krema 1 çimdik tuz Sebzeleri çok iyi yikayin. Ispanak yapraklarini kesin. Patatesi soyun dilimlere kesin. 30 ml suyu bir tencere koyun, sebzeleri de katin. Kapali kapakta 35 dakika kaynatin. Sebzeleri mikserden geçirin. Teb-ncereye krema ve tuz ekleyin. Rezeneli Sinitzel (8 ay) 20 g tavuk gögsü 1/2 tatli kasigi rezene 2 çorba kasigi besamel sosu Tavuk gögsünü az suda haslayin rezene, besemel sos ve yemek pisirme suyu ile karistirarak püre yapin. Not: Besamel sosun yerine firinda patates ile de hazirlayabilirisiniz. Somon Patates Kabak (8 ay) Malzeme: 20 g füme somon fileto 100 g patates 100 g kabak 5 g ayçiçek yagi 2 su bardagi su Sebzeleri ve baligi haslayin, iyice yumusayinca yag ile beraber iyice ezerek püre yapin. Biftekli Havuç ve Makarna (8 ay) Malzeme: 20 g ince kiyilmis biftek 100 g havuç 100 g pismis makarna 5 g tereyagi 2 su bardagi su Havuç ve makarnayi haslayin tereyagi ile baraber ezerek püre yapin. |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
Irmikli Armut (9 ay)
20 gr irmik 0,25 litre süt ½ bardak toz seker ½ olgun armut Bir tencere içinde seker ile sütü isitin. Irmik katip düsük isida 20 dakika kapagi kapali olarak kaynatin. Sonra armudu yikayin, soyun ve ezin. Armut püresini tencereye katin, 5 dakika daha pisirin, ilik ya da soguk olarak bebege yedirin. Muzlu Süt (9 ay) 120 ml süt 1 muz 1/2 tatli kasigi sekerli vanilya Bütün malzemeyi mikserde köpürte köpürte karistirin. Bebaginize içirin. Pirinçli Brokoli ve Havuç Püresi (9 ay) 100 g brokoli ve 2 havuçu buharda pisirin. Biraz sütün içinde 3 çorba kasigi pirinci haslayin. Hepsini mikserde çekip püre yapin, en son 1 çorba kasigi yumusak tereyagini püreye ekleyerek iyice katistirin. Bebeginize yedirin. Irmikli Muhallebi (9 ay) 500 ml su 200 ml süt tozu 30 g ince irmik 2 çorba kasigi seker 1/2 paket vanilya Suyu kaynatin, sonra 200 ml. süt tozu, seker ve vanilya, ekleyin ve 10 dakika pisirin. Biraz sogutup, bebege yedirin Pirinç Bulutlar (9 ay) 30 gr beyaz pirinç 1 çorba kasigi krema biraz tereyagi Kaynayan bir tencerede pirinci 20 dakika boyunca su tuzluda haslayin. Sonra mikserde krema ile birlikte püre haline getirin. Daha sonra tereyagini ve karisima ekleyin karistirin. Degil bebek, siz bile çok seveceksiniz. HAVUÇLU PIRINÇ ÇORBASI (9 ay) 100 gram havuç 1 dis sarimsak 20 gram pirinç 25 ml su 1 çimdik tuz Havucu yikayin ve soyun. Rendenin ince tarafi ile rendeleyin. Sarimsagi soyun, ezin. Yüksek isili bir tencere içinde su, havuç ve pirinci ekleyin. Bir tutam tuz ekleyin. Kapali kapakta 40 dakika kaynatin. Bebege yedirin. Kabak Graten (9 ay) 100 g kabak 1/2 tatli sogan 1 patates 2 çorba kasigi rendelenmis gravyer peyniri 1 çimdik tuz 1 tutam hindistancevizi (istege bagli) biraz tereyagi Sebzeleri (kabak, sogan ve patates), yikayin, soyun, parçalar halinde kesip, az tuzlu su bulunan bir tencereye koyup 20 dakika kaynatin. (buharda 30 dakika) Daha sonra pismis sebzeleri, hindistancevizini ve tuzu mikserde beraberce püre yapin. en son tereyagini katip elle karistirin. Püreyi küçük bir güvece koyun, üzerine gravyer rendesi serpin, peynirler eriyene kadar firinda gratine edin. Biraz sogutup bebeginize yedirin. Bezelye Havuç Püresi (9 ay) 1 büyük avuç bezelye 1 havuç biraz tereyagi Bir düdüklü tencerede az su ile bezelye ve havuç koyun (örtecek kadar çok az su). Kapagini kapatin yüksek isiya koyun. Düdüklü tencere fisildayinca, isiyi düsürün ve 20 dakika pisirin. Düdüklü tenceredeki sebzeleri kendi suyunda püre yapin çok az tereyagi katip karistirin. Bebeginize yedirin. Not: Bebeginiz isterse sicakken 50 gram krem peyniri katabilirsiniz. Köpük Dolma (9 ay) Içi: 1 patates 50 gr mantar 1 arpacik sogani 1/2 limon suyu Sebzeleri yikayip küçük zar biçimi dograyin, buharda 10 dakika pisirin, limon suyunu ekleyip karistirin. Disi: 1/2 kabak 1 domates Kabak ve domatesi yikayin oyun, içlerini hazirlanan içle doldurun. Bir tencerede dolmalari 15 - 20 dakika kisik ateste pisirin. Dolmayi eze eze bebeginize yedirin. Krem Ratatouille (9 ay) 1 küçük beyaz sogan 1/2 biber 50 g patlican 1/2 kabak 1 domates 1/4 limon suyu 1 çimdik tuz 2 çorba kasigi zeytinyagi Sebzeleri yikayip soyup, 1 litre suda haslayin, mikserde çekin. limon suyu, tuz ve zeytinyagi ile karistirip krem haline getirip, bebege yedirin. Havyarli Patlican Püresi (9 ay) 1 patlican 50 gr. havyar 1/2 limon Patlicani közleyip püre yapin, havyari katip, limon suyunu ekleyin iyice karistirin. Elmali Havuç Salatasi (9 ay) 60 gram havuç 15 gram elma 1 çimdik tuz yarim limonun suyu 1 tatli kasigi ayçiçek yagi Havuç ve elmayi yikayin, soyun, rendeleyin, tuz, limon suyu ve ayçiçegi yagi ile karistirarak bebege yedirin. Kestaneli Hindi (9 ay) 40 gr hindi kotlet 80 gr kestane 80 gr peynir biraz tereyagi 1 çimdik tuz Hindi kotletleri pisirin (tercihen buhar). Kestaneleri yikayin, soyun, haslayin. Bir karistirici içinde hindi, kestane, beyaz peynir ve tuzu pürüzsüz bir krema olana kadar karistirin. Püreyi tavaya alin tereyagi ile birlikte düsük isida çok az çevirin. Hindi Kroket (9 ay) 30 g hindi kotlet 1/2 bardak süt 2 dilim ekmek Bütün malzemeyi iyice karistirarak köfteler yapin, sonra bir tavada kizarana kadar pisirin. Pirinçli Omlet (9 ay) 1/2 bardak pismis pirinç 1 yumurta 1 çorba kasigi Dondurulmus bezelye 1/2 tavuk jambon Pismis pirince, 1 yumurta kirin, 1 çorba kasigi su, 1 çorba kasigi bezelye ve kiyilmis yarim jambon katip çok iyi karistirin ve omlet gibi pisirin. Bebeginiz bayilacak. Meyveli Kuzu (9 ay) 50 gr kuzu eti 1 çay kasigi badem tozu 3 veya 4 adet kuru erik 1/4 tatli sogan 1 çay kasigi kuru üzüm biraz yag Biraz yag ile bir tencere içinde parçalar halinde kesilmis eti yüksek ateste kavurun. Daha sonra isiyi düsürün, kiyilmis sogani ekleyin. 10 dakika beraber çevirin, sonra da badem tozunu, karisima ekleyin kisik ateste pisirin. En son suda islatilarak sisirilmis kuru erigi ve kuru üzümü ekleyin. Sebzeli Tavsan (9 ay) 30 g pismis tavsan eti 1 küçük havuç 30 g dondurulmus ispanak 30 g pirinç biraz tereyagi 1 çimdik tuz Havuçu kaziyip küçük parçalar halinde kesin,buharda 20 dakika pisirin. Küçük bir kapta pirinci kaynar tuzlu suda pisirin. Baska bir tencerede kiyilmis ispanagi az suda pisirin. Sonra, ispanak, pirinç ve tereyagi ile püre yapin. Pismis tavsan etini; pismis havuç ve hazirladiginiz püre ile birlikte bebege yedirin. Sebze Püresi ile Mezgit Fileto (9 ay) 30 g fileto mezgit 2 patates 60 g karnabahar 1 tutam maydanoz 1 çimdik tuz 1 küçük parça tereyagi Karnabahari ve patatesi parçalar halinde dograyin, yikayin bir suda 20 dakika pisirin. Bu arada küçük bir tava içinde, ayiklanmis baligi az yada kizartin. Daha sora baligi, patatesi ve karnabahari beraberce ezerek püre yapin, en son kiyilmis maydanozla süsleyip bebege yedirin. Makarnali Sebze (9 ay) 1 havuç 1 patates 1 beyaz pirasa 25 cL süt 20 gr makarna 1 çimdik tuz biraz tereyagi Tüm sebzeleri yikayin, soyun ve küçük dograyin ve diced, Bir tencereye sebzeleri sütü ve tuzu koyun ve düsük isida 10 dakika kaynatin. Mikserden geçirin ve pismis makarna ile servis yapin. Tarif No: 33659 Kremali Mercimek Çorbasi (9 ay) Tarih: 12.Sub.2009 Kremali Mercimek Çorbasi (9 ay) Mercimek 50 gram Maydanoz 1 dal Havuç 20 gram Kekik 1 dal tuz 1 çimdik 1 çorba kasigi krema Mercimekleri ayiklayip yikayin. havucu yikayip küçük dilimler halinde kesin. Maydanozy yikayin. Bir tencere içinde krema hariç tüm malzemeyi ve 1/2 litre su koyun. Atesi yüksek ayara getirin, kaynayinca, düsük isiya getirip 1 saat pisirin. Tuz ekleyin. Kekik dalini çikarip atin. Sonra kremayi yavas yavas çorbaya ilave edin. Biftekli Havuç (9 ay) 15 g biftek 190 g havuç 1 sogan 1 çimdik tuz Çok küçük zar halinde kesilmis sigir eti, havuç, sogan ve tuzu birlikte pisirin, iyice ezin. |
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
Firinda Sütlü Eriste (10 ay)
40 g eriste 10 g rendelenmis kasar peyniri 25 g jambon 50 ml süt 2 çay kasigi un biraz hindistancevizi tuz biber Eristeleri 8 dakika hafifçe kaynar tuzlu suda pisirin. Sütü, unu, hindistancevizini ve biraz biberi karistirin. Karisimi atese oturtun, isinca, seritler halinde kesilmis jambonu ilave edin. Biraz pisince pismis eristeleri ekleyin, ocagi kapatarak, pisirdiklerinizi küçük bir firin kabina dökün, üzerine rendelenmis kasar peynirini serin, sicak firinda bir kaç dakika pisirin. Bebeginize yedirin. Havuçlu Muhallebi (10 ay) 125 gram misirunu 3/4 litre süt 250 gram havuç suda haslanmis 1 tatli kasigi krema Bir tencere içinde kaynayan süte, misirununu ekleyin, kalinlasana kadar karistirarak pisirin. Elde edilen misirunlu muhallebiyi, haslanmis havuçla ve kremayla karistirarak bebege yedirin. Not: Büyükler için; artan muhallebiyi yumurta ve krem peynirle iyice katistiriarak, bu omleti tavada pisirebilirsiniz. PIRINÇ CANTONI (10 ay) 4 haslanmis pirinç 3 yumurta 200 gram dondurulmus veya konserve bezelye 300 gram tavuk gögsü (haslanmis ve didilmis) Haslanmis pirinçlerin ve konserve bezelyenin üzerine yumurtayi kirip iyice çirpin, karistirin. Elde ettiginiz omleti tavada iki tarafli yakmadan pisirin. Tavuk gögsünü lif lif yaparak omletin yanina alin. Bebek de siz de ayni yemekten yiyin. Sütlaç (10 ay) 40 gram Pirinç 1 tutam hindistancevizi 1 çay kasigi un 50 ml süt 1 litre tuzlu suda pirinci 20 dakika haslayin. Haslanmis pirinci süte ekleyin. Düsük isida beraberce pisirin, içine; un ve hindistancevzini ekleyin, biraz koyulastirin, sütlaciniz hazir. Sogutup bebeginize yedirin. Yulaf Ezmeli Pankek (10 ay) 150 gr yulaf 2 çorba kasigi un 1/4 bardak soya sütü 2 yumurta tuz biraz hindistancevizi 3 damla tabasco (yoksa domates sosu) Seçimlik malzemeler: - Peynir: cagécou, koyun, (küçük parçalar halinde) - Sebzeler: sogan, rendelenmis havuç, dilimlenmis rezene veya pirasa - Otlar: kiyilmis maydanoz, dereotu, feslegen, nane Yulaf, un soya sütü karistirilir, kabarmasi için 10 dakika bekletilir. Yumurtalar kirilir çatalla iyice dövülür. Bütün malzemeler iyice karistirilir, düsük isili bir tavaya dökülür 10 ar dakika iki tarafi da pisirilir, olur size bir pankek. Bu pankeki sogutup bebeginize yedirebilirsiniz. Not: Seçimlik malzemelerden istediginizi pan kekikin içine katabilirsiniz. Pancar Gratin (10 ay) 150 gr pancar 50 ml süt 1/2 yumurta 1 çimdik tuz 10 gr rendelenmis kasar 8 damla limon suyu Pancari soyun yikayin ve küçük parçalara dograyin. Parçalari tuzlu limonlu suda 15 dakika bekletin. Bir yumurtayi kirin sütle beraber çirpin. Bir küçük firin kabina dogranmis pancarlari döseyin, üstüne sütlü yumurta dökün. onun da üstüne rende kasar serpin. 200 derece firinda 15 dakika pisirin. Havuç ve Salgam (10 ay) 100 g havuç 80 g sari salgam biraz tereyagi biraz seker 1 çimdik tuz kiyilmis maydanoz Sebzeleri yikayin ve soyun. Dilimleyerek kesin. 25 dakika boyunca sebzeleri buharda pisirin. Düsük isili bir tencere, içinde tereyagini eritip, tuz ve seker ve buharda pismis sebzeleri ekleyin 4 dakika kadar kisik ateste pisirin. Kiyilmis maydanoz serpistirin. Bebege yedirin. Kabak Salatasi (10 ay) 80 gram kabak 1 çay kasigi kiyilmis maydanoz 1 çay kasigi kiyilmis frenk maydanozu 1 çay kasigi ayçiçek yagi 1 çimdik tuz limon suyu Kabagi yikayin kaziyin ve dograyin, çok az buharda pisirin. Bir salata kasesi içinde bütün malzemeleri karistirarak bebege yedirin. Domatesli Krep (10 ay) 1 paket domates çorbasi 2 çorba kasigi kasar peyniri rendesi 40 gram un 50 ml yarim yagli süt 1 yumurta 2 çay kasigi yag Feslegen Tuz Bir kase içine unu dökün. Tuz, yumurta, süt ve domates çorbasini ekleyin. Karistirin hamur yapin ve 1 saat bekletin. Süre sonunda yagi ekleyip karistirin. Çapi 10 cm olan bir tavada iki tarafli pisirin. Tavdan sicak çikan krepe, peynir rendesini serin, feslegen yapraklari ile süsleyip, bebeginize yedirin. Kabak Wander (10 ay) 150 gram Kabak biraz tereyagi 1 çimdik tuz Kiyilmis maydanoz 1 yumurta 2 çorba kasigi krem peynir Kabaklari yikayin, kaziyin çekirdeklerini çikarin ve dograyin. Buharda 10 dakika pisirin. Kabaklari çatalla ezerek püre haline getirin. Püreye; peyniri, kiyilmis maydanozu ve yumurtayi katin, hafif tuz ekin. Püreyi tereyagi ile karistirip, düsük isili firinda 20 dakika pisirin. Firindan çiktiktan sonra bebeginize yedirin. Krem Salata (10 ay) 100 gr süzme krem peynir 1 küçük havuç (yaklasik 80 g) 4 turp dilimi 2 Yaprak marul 1 dal maydanoz 1 birkaç damla limon suyu 1 çimdik tuz Sebzeleri çok iyi yikayin, havuç ve turpu dilimler halinde küçültün. Blenderda sebzeleri (turp, havuç, marul ve maydanoz) kiyin, krem peyniri ve tuzu ekleyin, iyice karistirin en son limon suyu katarak, bebeginize yedirin. Körili ve Pirinçli Tavuk (10 ay) Tavuk gögsü 40 gram 1 tatli elma 30 g pirinç 1 küçük tutam toz köri 1 çorba kasigi hindistancevizi sütü 25 cl süt yarim yagli pastörize süt 1 çorba kasigi limon suyu Biraz tereyagi Elmayi, yikayin, soyun daha sonra küçük küpler haline dograyin ve limon suyuna bulayin. Tavuk gögsünü küçük tavla zari halinde kesin. Bir tencere süt, tavuk, elma koyun ve 20 dakika kaynatin. Daha sonra hindistancevizi sütü ve findik yagi, katip bir 10 dakika daha kaynatin. Ayrica baska bir tencerede 20 dakika tuzlu suda pirinci kaynatin. Tavuga köri serperek biraz pirinçle birlikte bir tavuktan, bir pirinçten bebege yedirin. Jambonlu Turta (10 ay) 60 g pismis dana jambon 3 havuç 1 yumurta 1 çay kasigi misir nisastasi 1 bardak süt biraz tereyagi 1 çimdik tuz Havucu yikayin, soyun ve ince dilim halinde hesin. Buharda 10 dakika pisirin. Jambonun yaglarini atip kesin. Bir kase içinde bir tutam tuzla yumurtayi çatalla iyice çirpin. Misir nisastasi ekleyin, ardindan süt ve kiyilmis jambonu ekleyin, bütün malzeme çok iyi karissin. Bir tavayi düsük isili ocaga yerlestirin, karisimi içine dökün biraz pisince kapak yardimiyla ters çevirin diger tarafi da pissin, isiyi kapatin. Omletin her tarafina biraz tereyagi sürdükten sonra, orta isili firinda 10 dakika daha pisirin. Bebege servis edin. Kremali Kuzu ve Kuskonmaz (10 ay) 20 gr pismis kuzu 100 g kuskonmaz (taze veya dondurulmus) 1 büyük patates 50 ml peynir (% 40 yagli) 1 filiz frenk maydanozu Kuskonmaz ve patatesi buhar veya kaynar suda haslayin. Bir miksere; et, frenk maydanozu, beyaz peynir, krema ve haslanmis sebzeleri ilave ederek pürüzsüz olana kadar karistirin. Hazirladigiz püreden çok küçük toplar yapin bebege yedirin. Püreli Rosto (10 ay) 500 gr bütün et 4 patates 4 çorba kasigi krem peynir, 2 çorba kasigi kiyilmis taze otlar tuz biber Eti firinda pisirin. Patatesi yikayin, sonra 12 dakika düdüklü tencerede, 10 dakika mikrodalga firinda veya firinda 45 dakika pisirin. Patatesleri soyarak püre yapin ve kiyilmis otlar ile peyniri püreye ekleyin, tuz ve biberi de katarak iyice karistirin. Patates püresi ile rostoyu beraber büyüklere servis yapin. Ayni yemegi bebege ayni sekilde ama eti çatalla ezarek ve püreyle karistirarak yedirin. Kabakli Bonfile (10 ay) 30 gram sigir eti bonfile 120 gram kabak biraz tereyagi biraz sebze suyu Kiyilmis frenk maydanozu 50 ml su içinde sigir bonfileyi haslayin. Kabagi yikayin, kaziyin, daha sonra küçük yuvarlaklar kesin. Bir tencere koyun. Kapagi kapali olarak 20 dakika kaynatin. Etin üzerine kabak, frenk maydanozu ve tereyagini ekleyin. Bebege servis yapin. Sandviç Püre (10 ay) 1 büyük pismis patates Biraz süt 50 gram pismis et biraz yag Süt ile patatesi ezerek püre yapin. Sonra püreyi ikiye bölün birinci parçayi tabak gibi genis açin üzerini pismis eti yayin, onun üzerine ikinci püreyi yayin. Bir tava içinde etli püre parçasini yakmadan kizartin. Köfteli Türlü (10 ay) 1 küçük kavanoz sebze garnitürü 80 gram dana eti 15 gram un 1 yumurta 100 ml yarim yagli süt 2 çay kasigi hafif krema 10 gram margarin Biraz hindistancevizi tuz Hazir garnitürü bir kaseye bosaltin (susuz) yumurtanin sarisi ve beyazini ayirin. Düsük isili ateste bir tencere içinde margarini eritin. Sonra yavas yavas sicak süt ile unu ekleyin. Biraz Hindistancevizi ekleyin ve 5 dakika pisirin, topaklari önlemek için sürekli karistirin. Hazirlana béchamel sosa dana eti ve yumurta sarisini ekleyin ve tuz ekleyin. Yumurta beyazini az tuzla kar gibi çirpin ekleyin. Bütün malzemeyi mikserden geçirip püre yapin. Püreden minik köfteler yapin az yagda tavada 3 dakika kizartin ve emici kagida çikartin. Köfteleri garnitürle karistirarak bebege yedirin. Sebzeli Kizarmis Dana (10 ay) 500 g dana eti 500 g havuç 200 gr misir 30 kuru üzüm tanesi tereyagi, süt, tuz, biber Kuru üzümleri az suya islatin sissin. Dana etini firinda 30 dakika pisirin. Havuçlari yikayin dilimler halinde dograyin. Buharda (30 dakika) veya mikrodalgada (10 dakika) pisirin. Misiri taneleyip kaynar suda 2 dakika haslayin. Biraz tereyagi ve 2 kasik süt ile havuç ve misiri biraz karistirin, daha sonra pismis ve didilmis dana etini karisima ekleyin. Diger bütün malzemeyi de ekleyin, karistirarak pisirin. Bebek için birazini ayirin, kalanina tuz ve biber ekleyin aile fertlerine yemegi servis edin. Kalan yemegi daha da ezerek bebege yedirin. Ciger Köfteli Çorba (10 ay) 2 paket sebze çorbasi 80 g dana karaciger 1 patates 2 serit limon kabugu 1 yumurta 1 çay kasigi yag Biraz hindistancevizi Maydanoz Tuz 400 ml su Patatesi buharda pisirin, soyun, ezin püre yapin. Cigeri küçük dograyin, maydanozu kiyin. Limonu yikayin ve kabugunda 2 serit dograyin. Bir kase içinde karaciger, patates ve kirilmis yumurta ekleyin homojen bir sekilde karistirin. Kiyilmis maydanoz, kiyilmis limon kabugu ve hindistancevizini ekleyin. Beraberce yogurun. El arasinda küçük findik gibi köfteler olusturun. 5 dakika boyunca küçük tavada kizartin. Çorbayi paketteki tarife göre pisirin, köfteleri içine atin kiyilmis maydanoz serperek bebege servis yapin. Avokadolu Uskumru (10 ay) 2 uskumru filetosu 2 olgun avokado 100 g yumusak süzme peynir, yagsiz 1 limon suyu, kekik, 1 çay kasigi kiyilmis dereotu, 1 çorba kasigi zeytinyagi tuz, biber Uskumru fletolarini buharda pisirin. Avokado, peynir, limon suyu ve dereotunu pismis uskumru ile karistirarak püre yapin. Rezeneli Alabalik Püresi (10 ay) 1 patatesin püresi 80 ml yarim yagli süt 80 ml su 60 gram alabalik fileto 60 gram rezene Maydanoz 10 gram Tuz Rezeneleri soyun, yikayin, buharda 20 dakika pisirin. Alabalik fletolarini kaynar su içinde 8 dakika haslayin. Maydanozu ince kiyin, bütün malzemeyi ve patates püresini süt ve suyla birlikte ezerek püre yapin. Parisien Çorbasi (10 ay) 80 gram pirasanin yesili 150 gram patates 25 ml su 2 çorba kasigi süt Patatesi soyun, yikayin ve küp biçiminde kesin. Pirasayi ayiklayin çok iyi yikayin, ince seritler halinde dograyin. Soguk suyu ve sebzeleri bir tencerede kapagi kapali olarak 50 dakika kadar kisik ateste pisirin. Servis yaparken süt ekleyin. Sebze Çorbasi (10 ay) Yesil fasulye 30 gram Taze bezelye 30 gram 50 gram kabak Patates 60 gram 1 domates 1/2 dis sarimsak 3 feslegen yapragi Yesil fasulyeleri temizleyip küçük parçalar halinde kesin. Kabagi yuvarlak küpler halinde kesin, Patatesi soyun ve küçük dograyin. Bir tencere 2 bardak su koyun tüm sebze ekleyin. Kaynadiktan sonra 1 saat pisirin. Bu arada, bir çatal ile domatesi ezin. Ezilmis sarimsak ve kiyilmis feslegen ile domatesi karistirin. Çorbaya ekleyin beraber pisirin. Bezelye Çorbasi (10 ay) Birkaç küçük marul (tercihen iç yapraklari) 450 gr dondurulmus bezelye 1-2 çorba kasigi kiyilmis taze nane 1 küçük sogan, ince kiyilmis 1 litre tavuk suyu 30 gr tereyagi 30 gr un 150 ml sivi krema Büyük bir tencere içinde, tavuk suyu, bezelye, sogani kaynatin. Nane ve marul yapraklarini ekle. Isiyi azaltarak 25 dakika kaynatin. Bundan sonra, tüm sebzeleri bir karistirici ile püre haline getirin. Ikinci bir tencerede, tereyagi sonra unu ekleyin düsük isida karistirarak kavurun (kahverengi olmali) Isidan alip püre ile karistirin. Sonra orta isi üzerinde, sürekli karistirarak koyustirin. Kremi biraz tuz ekip servis edin. Peynirli Misir Muhallebisi (10 ay) 2 çorba kasigi misir tanesi 2 çorba kasigi misir nisastasi tuz zeytinyagi 1/2 bardak süt 1/2 bardak su küçük bir küp peynir Bir tencere içinde, su koyup biraz tuz ekleyin, zeytinyagi, 2 kasik dolusu misir tanesini koyup. Bu karisimi kalinlastirmak için, yavas yavas 1/2 bardak süt ekleyin ve nisastayi katin, küp peyniri ekleyin. Çok iyi karistirin. Karisim kalin krema kivaminda olmalidir. Bir kaseye koyup sogutun. Bebege vermeden önce üst katmani kaldirin. Anneanne Mamasi (10 ay) 1 su bardagi süt 2 çorba kasigi su 1 tatli kasigi seker 1,5 tatli kasigi kasigi pirinç unu Bütün malzeme bir cezveye konur. Sürekli karistirarak bir tasim pisirilir. Ilidiktan sonra biberona doldurulur. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.