Tavuklu Mantar Dolması |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tavuklu Mantar DolmasıTavuklu Mantar Dolması =malzemeler= 250 g tavuk göğüs eti (haşlanıp süzdürülmüş) 35 cl (1 1/2 su bardağı tavuk suyu) 1 limonun suyu 36 iri mantar (yaklaşık 1 250 g yıkanıp kurulandıktan sonra sapları ayıklanarak doğranmış; baş bölümleri bütün olarak saklanmış) 2 çorba kaşığı arpacık soğanı (ince doğranmış) 1/2 tatlı kaşığı kekik 15 g (1 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı 15 g (2 çorba kaşığı un 175 cl süt (tercihen yarım yağlı) bir tutam tuz bir tutam hintcevizi rendesi bir tutam beyazbiber 60 g kaşar (ya da Parmesan) peyniri bir tutam fesleğen (kıyılmış) 2 çorba kaşığı şamfıstığı (kıyılmış) =hazırlanışı= Tavuk suyunun 25 cl'si (1 su bardağı) ile limon suyunu bir tavaya koyup tavayı orta ateşe oturtarak ısıtın Isınınca mantarların baş bölümlerini koyup hafifçe altüst ederek karışıma iyice bulanmalarını sağladıktan sonra tavanın üstünü örtün ve mantarları ara sıra karıştırarak (6 - 7 dakika) pişirin Delikli kaşıkla mantarları kâğıt havlu serilmiş bir tabağa çıkarıp tavaya kıyılmış mantar sapları arpacık soğanları ve kekiği koyarak bir taşım kaynatın Kaynayınca ateşi kısıp ara sıra karıştırarak karışımı buharlaşıp 2 çorba kaşığı kalıncaya kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirin Tavayı ateşten alıp bir kenara bırakın Tereyağını küçük bir tencereye koyup tencereyi orta ateşe oturtarak yağı eritin Eriyince unu ekleyip 3 dakika kadar sürekli çırparak hamur haline getirin Küçük topaklar oluşmasını önlemek için sürekli karıştırarak önce sütü sonra kalan tavuk suyunu katıp tuzu hintcevizi rendesini ve beyazbiberi ekleyin Sonra sosu kalınlaşıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirip sürekli karıştırarak kaşar (ya da Parmesan) peyniri ile fesleğeni ekleyin ve tıkırdamaya başlayınca tencereyi ateşten alıp bir kenara bırakın Fırınınızın ızgarasını yakın Tavuk etlerini ve tavadaki mantar saplı karışımı bir salata kâsesinde iyice karıştırın Tenceredeki sosu azar azar ve ağır ağır karıştırarak ekledikten sonra mantarların baş bölümlerinin her biri içine bu harçtan 3/4 çorba kaşığı kadar doldurun Doldurulmuş mantarları bir tepsiye dizip tepsiyi fırın ızgarasının 75 cm altına vererek mantar dolmalarını içlerindeki tavuk etleri esmerleşmeye başlayıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) ızgara edin Tepsiyi fırından alıp mantar dolmalarını bir servis tabağına çıkarın ve üstlerine şamfıstığını serpip bekletmeden servis yapın |
|