ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Tavuklu Mantar Dolması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=169339)

Prof. Dr. Sinsi 06-26-2012 12:40 AM

Tavuklu Mantar Dolması
 
Tavuklu Mantar Dolması


=malzemeler=


250 g tavuk göğüs eti (haşlanıp süzdürülmüş)

35 cl (1 1/2 su bardağı tavuk suyu)

1 limonun suyu

36 iri mantar (yaklaşık 1 250 g yıkanıp kurulandıktan sonra sapları ayıklanarak doğranmış; baş bölümleri bütün olarak saklanmış)

2 çorba kaşığı arpacık soğanı (ince doğranmış)

1/2 tatlı kaşığı kekik

15 g (1 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı

15 g (2 çorba kaşığı un

175 cl süt (tercihen yarım yağlı)

bir tutam tuz

bir tutam hintcevizi rendesi

bir tutam beyazbiber

60 g kaşar (ya da Parmesan) peyniri

bir tutam fesleğen (kıyılmış)

2 çorba kaşığı şamfıstığı (kıyılmış)


=hazırlanışı=


Tavuk suyunun 25 cl'si (1 su bardağı) ile limon suyunu bir tavaya koyup tavayı orta ateşe oturtarak ısıtın. Isınınca mantarların baş bölümlerini koyup hafifçe altüst ederek karışıma iyice bulanmalarını sağladıktan sonra tavanın üstünü örtün ve mantarları ara sıra karıştırarak (6 - 7 dakika) pişirin.

Delikli kaşıkla mantarları kâğıt havlu serilmiş bir tabağa çıkarıp tavaya kıyılmış mantar sapları arpacık soğanları ve kekiği koyarak bir taşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kısıp ara sıra karıştırarak karışımı buharlaşıp 2 çorba kaşığı kalıncaya kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirin. Tavayı ateşten alıp bir kenara bırakın.

Tereyağını küçük bir tencereye koyup tencereyi orta ateşe oturtarak yağı eritin. Eriyince unu ekleyip 3 dakika kadar sürekli çırparak hamur haline getirin. Küçük topaklar oluşmasını önlemek için sürekli karıştırarak önce sütü sonra kalan tavuk suyunu katıp tuzu hintcevizi rendesini ve beyazbiberi ekleyin. Sonra sosu kalınlaşıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirip sürekli karıştırarak kaşar (ya da Parmesan) peyniri ile fesleğeni ekleyin ve tıkırdamaya başlayınca tencereyi ateşten alıp bir kenara bırakın.

Fırınınızın ızgarasını yakın. Tavuk etlerini ve tavadaki mantar saplı karışımı bir salata kâsesinde iyice karıştırın. Tenceredeki sosu azar azar ve ağır ağır karıştırarak ekledikten sonra mantarların baş bölümlerinin her biri içine bu harçtan 3/4 çorba kaşığı kadar doldurun. Doldurulmuş mantarları bir tepsiye dizip tepsiyi fırın ızgarasının 75 cm altına vererek mantar dolmalarını içlerindeki tavuk etleri esmerleşmeye başlayıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) ızgara edin. Tepsiyi fırından alıp mantar dolmalarını bir servis tabağına çıkarın ve üstlerine şamfıstığını serpip bekletmeden servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.