Aşotlu Yoğurt Çorbası |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşotlu Yoğurt Çorbası1 baş soğan(yemeklik doğranacak) 1 su bardağı yarma(aşurelik buğday) 250 gr kıyma bir miktar un(köfteler yuvarlamak için) aşotu(bulamazsanız nane) 4-5 bardak yoğurt 1 kaşık tepeleme un 1 yumurta tuz,karabiber buğdayları bir gece önceden ıslatıyorsunuzeğer ıslatmayı unutmuşsanız düdüklüde 1 saat kadar pişirirseniz daha sonra işleme devam edebilirsiniz kıymanın içine tuz ve karabiber ekleyin ve iyice yoğurunfındık büyüklüğünde parçalar koparıp bir tepsinin içine yaydığınız una atın yuvarlayın(köfteler birbirine yapışmasın diye)yaptığınız köfteleri bir miktar kaynattığınız suyun içine bırakın haşlansın diğer tarafta yemeklik doğradığınız (küçük küp küp) soğanları yağda kavurun (asla yanmasın,iyice ölmesi yeterli)altını kapamaya yakın içine aşotu yahut naneyi koyunyaklaşık 1 dk kadarda beraber kavurunsonra altını kapatın yoğurdu bir karıştırma kabına alıniçine bir miktar su koyun(hafif sulansın)yumurta sarısı ve unu ekleyiniyice karıştırınmümkünse el blenderi ile karıştırın ki topak olmasınve bu karıştırdığınız yoğurdu tencereye alınsürekli karıştırarak pişiriniçine haşlanmış yarma ve haşlanmış köfteleri de ekleyin(haşlama sularını da ekleyebilirsinizama dikkat edin çok lömbür lömbür olmasıngerci içindeki un toparlıyacak ama yinede dikkatbu çorba biraz kıvamlı bir çorbadır çünkü) sürekli karıştırarak kaynamaya yakın soğanlı,naneli,yağlı karışımı da ekleyinkarıştırmaya devam edintuz,karabibire ekleyinfokurdamaya başladıktan 2-3 dk sonra altını kapatın not : bu çorba pişirildiğinin ertesi günü daha bir lezzetli olur çorba cok akışkan olmayacak biraz kıvamlı olacak unutmayın bu çorba eve yemeğe gelen misafirlere erzurumlular tarafından mutlaka pişiriliryani yörenin vazgeçilmez çorbasıdır |
|