![]() |
katkı maddeleri / katkı maddeleri hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() katkı maddeleri / katkı maddeleri hakkında1 ![]() besın katkı maddelerının en buyuk ve en önemlı gurubunu olustururlar ![]() ![]() 2 ![]() besınlere işlenmesi sırasında kaybolan besın degerını telafı ıcın veya yeter derecede bulunmayan dogal besın elementleri içeriğini tamamlamak için besın elementlerı katılır ![]() 3 ![]() dopolama ve dagıtma sırasında tat renk yapı iştah çekıcılıkte istenmeyen degısmeler olur ![]() 4 ![]() havanın oksijenı bozuk renkve ıstenmeyen tada neden olabılır ornegın elme ve muz dılımlerını kahverengılesmesı ve yagın acılasması gıbı antıoksıdanlar boyle etkılerı gecıktırırler ![]() 5 ![]() besın maddelerı uzerınde bozuklukların bır kısmı kuf ,bakterı ve mayalardan ılerı gelır ![]() 6 ![]() bircok besınde ıstenen kıvamı bulmak veya sürdürmek için emulsiyonlastırıcı katılması zorunludur aktif maddelerın sudakı yağ veya yagdakı su dispersıyonunu kolaylastırırlar ![]() 7 ![]() bakır veye demır gıbı bu iz elementlerı besınlerın renk berraklık tat veya dayanıklılıgı uzerınde olumsuz etkı gösterebılır ![]() 8 ![]() nemlendırıcıler besıler içinde nem saglayıcı ve tutucudurlar 9 ![]() meyve suları sırke vs ![]() 10 ![]() islenen besınlerde sıklık yapmak veye yapıyı ıyılestırmek için kullanılır 11 ![]() sakarın ve sülfamat gibi beslayici olmayan tatlandırıcılar besınlere kalorı katmaksızın tatlılık verırler 12 ![]() besın işleyenler ya kopuklerı dayanıklı kılmak ıcın yada kopuk olusumunu engellemek için kullanırlar 13 ![]() ekmekcıler ekmegın duz ve hızlı mayalanmasını ısterler bunu sağlamak için maya besınlerı ve condıtıonersler kullanılır 14 ![]() karbonatlı mesrubat tat cekıcılıklerı ıçın kullanılır 15 ![]() paketlemede kullanılır ıyı tadın kaybolmaması için 16 ![]() işlenmiş besılerde ph dengesını ayarlamak ve stabılıze etmek ıçın kullanılır 17 ![]() görevleri proteinler karbonhıdratlar ve hemısellulozlar gibi besin bilesıklerının hıdrolızını yapmak 18 ![]() kollaidal sıstemının, besınlerın kıvamlılıgını artırmak ve dayanıklılıgını surdurmek ıçın kullanılır 19 ![]() bunlar asıtlık aşılama yada asıtlığı artırmak (ph ı düsürmek) ve bu sekıldede en yuksek tat sıddetını saglamak ıçın kullanılır 20 ![]() mayalanmıs unlu ürünleri kabartmak ıcın kullanılır 21 ![]() besınlerı cekıcı kılmak için çoklu boyar maddeler kullanılır 22 ![]() unun sarı rengı yaşlandırma ıle yükseltgenme sonucu derece derece kaybolur ,bu olgunlasma unu pişirmek için daha uygun kılar 23 ![]() toz halındekı besınler depolanma sırasında topaklanma yasayabılır bunu engellemek ıçın kullanılır 24 ![]() mesrubata bulanıklık verenler ,çikolata sekercılıkte örtme aracları, servıs esnsında kullanılanlar ,besın ögeleının bölünmesıne etkı edenler ,buyume özlendiriciler fenılarsenık asıt ,işleme maddeleri ,olgunlastırma aracları meyveler için kullanılır , un ağartma, et kurutma ve koyulastırıcılar ![]() ![]() yanı besın katkı maddeleri hayatımızı parsellemıs konumda acilen hazır gıdaları en aza indirmemizin gereklılıgı için paylasmak istedim sizlerle ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|