![]() |
katkı maddeleri / katkı maddeleri hakkında
1.tat verıcı maddeler
besın katkı maddelerının en buyuk ve en önemlı gurubunu olustururlar.Bunlardan en alıskın olduklarımızdan birçogu dagal baharat ve karanfıl ,zencefılve turunçgiller yagları ve vanılya gıbı esans yagları özütleridir. 2.besın elementlerı besınlere işlenmesi sırasında kaybolan besın degerını telafı ıcın veya yeter derecede bulunmayan dogal besın elementleri içeriğini tamamlamak için besın elementlerı katılır. iyotlanmıs sofra tuzu gıbı 3.koruyucular dopolama ve dagıtma sırasında tat renk yapı iştah çekıcılıkte istenmeyen degısmeler olur.işte bu degısmelerı gecıktırmek için kullanılır 4.antioksıdanlar havanın oksijenı bozuk renkve ıstenmeyen tada neden olabılır ornegın elme ve muz dılımlerını kahverengılesmesı ve yagın acılasması gıbı antıoksıdanlar boyle etkılerı gecıktırırler. 5.antimikrobıkler besın maddelerı uzerınde bozuklukların bır kısmı kuf ,bakterı ve mayalardan ılerı gelır.gelısmıs besın işletmelerı bunu en aza ındırmek için antımıkrobık katkı maddelerını kullanır 6.emülsiyonlastırıcılar bircok besınde ıstenen kıvamı bulmak veya sürdürmek için emulsiyonlastırıcı katılması zorunludur aktif maddelerın sudakı yağ veya yagdakı su dispersıyonunu kolaylastırırlar. 7.ayırıcılar bakır veye demır gıbı bu iz elementlerı besınlerın renk berraklık tat veya dayanıklılıgı uzerınde olumsuz etkı gösterebılır.ayırıcılar bunun için kullanılır 8.nemlendırıcıler nemlendırıcıler besıler içinde nem saglayıcı ve tutucudurlar 9.berraklastırıcılar meyve suları sırke vs. gibi besınlerin bulanık görünmmesını saglar 10.sıkılastırma aracları islenen besınlerde sıklık yapmak veye yapıyı ıyılestırmek için kullanılır 11.yapay tatlandırma maddeleri sakarın ve sülfamat gibi beslayici olmayan tatlandırıcılar besınlere kalorı katmaksızın tatlılık verırler 12.köpük düzenleyiciler besın işleyenler ya kopuklerı dayanıklı kılmak ıcın yada kopuk olusumunu engellemek için kullanırlar 13.condıtıoners(uygun hale getırenler) ekmekcıler ekmegın duz ve hızlı mayalanmasını ısterler bunu sağlamak için maya besınlerı ve condıtıonersler kullanılır 14.havalandırma aracları karbonatlı mesrubat tat cekıcılıklerı ıçın kullanılır 15.etkısız(inert)gazlar paketlemede kullanılır ıyı tadın kaybolmaması için 16.tamponlama aracları işlenmiş besılerde ph dengesını ayarlamak ve stabılıze etmek ıçın kullanılır 17.enzımler görevleri proteinler karbonhıdratlar ve hemısellulozlar gibi besin bilesıklerının hıdrolızını yapmak 18.kıvamlastırıcılar va dayanıklastırıcılar kollaidal sıstemının, besınlerın kıvamlılıgını artırmak ve dayanıklılıgını surdurmek ıçın kullanılır 19.asıtlestırıcıler bunlar asıtlık aşılama yada asıtlığı artırmak (ph ı düsürmek) ve bu sekıldede en yuksek tat sıddetını saglamak ıçın kullanılır 20.kabartma aracları mayalanmıs unlu ürünleri kabartmak ıcın kullanılır 21.boyar maddeler besınlerı cekıcı kılmak için çoklu boyar maddeler kullanılır 22.ağartma vasıtaları unun sarı rengı yaşlandırma ıle yükseltgenme sonucu derece derece kaybolur ,bu olgunlasma unu pişirmek için daha uygun kılar 23.topaklanma önleyiciler toz halındekı besınler depolanma sırasında topaklanma yasayabılır bunu engellemek ıçın kullanılır 24.diğer katkılar mesrubata bulanıklık verenler ,çikolata sekercılıkte örtme aracları, servıs esnsında kullanılanlar ,besın ögeleının bölünmesıne etkı edenler ,buyume özlendiriciler fenılarsenık asıt ,işleme maddeleri ,olgunlastırma aracları meyveler için kullanılır , un ağartma, et kurutma ve koyulastırıcılar.. yanı besın katkı maddeleri hayatımızı parsellemıs konumda acilen hazır gıdaları en aza indirmemizin gereklılıgı için paylasmak istedim sizlerle... |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.