Kondurango Kondurango Hakkında Bilgi |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kondurango Kondurango Hakkında BilgiKondurango, Kondurango, Marsdenia cudurango Familyası: İpekotugillerden, Seidenpflanzengewaechse, Asclepiadaceae Drugları: Kondurango kabuğu: condurango cortex Kondurango kabuğu çay, tntür ve natürel ilaç yapımında kulanılır Giriş: İpekotugillerden, bir alt grubuna ait olan marsdeniagillerin takriben 250 alt türü mevcuttur, fakat bunlardan sadece marsdenia cundurango ismi ile anlılan bu tür şifa maksadiyla kulanılır Asıl vatanı Ekvator, Peru ve Kolombiya olan bitki önce doğu Arika sonra diğer tropik ülkelerde kültür bitkisi olarak yetiştirilmeye başanmıştır Botanik: Boyu yetiştiği yöreye, toprağa ve iklime bağlı olarak 10-30 metre olabilen bir sarmaşıktır Gövdenin çapı 10 cm’i bulabilir Yaprakalrı 8-12 cm uzunluğunda, 5-9 cm eninde, kalp veya yumurta şeklinde, üzeri sık tüylü, uzun saplı ve çapraz şekilde dört yaprak sapı gövdeye bağlıdır Çiçeklerin beş adet taç yaprakları vardır ve çan veya koni şeklinde, kısa saplı, yeşilimsi renkte ve çiçekleri topluca birarada şemsiye görünümü veririler Yetiştirilmesi: Kondurango tropik ve subtropik iklimde yetişen bir bitki olması nedeniyle Türkiyede anacak seralarda yetiştirilebilir Hasat zamanı: Yılın hemen her mevsiminde dal ve sürgünlerin kabukları soyularak güneşli ve havalı bir yerde kurutulur Kondurango kabukları 10-20 cm uzunluğunda 1-3 cm eninde ve 4-8 mm kalınlığında oluk veya boru şeklinde, dışı grimsi esmer içi açık grimsi esmer renklidir Birleşiminde: Tesirşeki: Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Kondurango yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin iştahsızlığa karşı Çentiyankökü-, Acıyonca-, Kantaron preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir b-) Komisyon E’ye göre 15101987 tarihli ve 193 nolu monografi bildirisine göre kondurango başta iştahsızlığa karşı kulanılır c-) Halkarasında mide asidini arırarak sindirimi kolaylaştırıcı olarak kulanılmıştır Eskiden mide kanseri ve frengiye karşıda kulanılmıştır, fakat klinik arştırmalarına göre etkisi ispatlanamamıştır Çay: Bir tatlı kaşığı kondurango demliğe konur ve üzerine 300-500 ml soğuksu konur ve bir taşımlık kaynatıldıktan sonra 4-5 saat beklemeye bırakılır sonra süzülerek içilir Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur, şayet tarife uyulursa Alıntıdır |
|