ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Kondurango Kondurango Hakkında Bilgi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=153076)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 01:39 AM

Kondurango Kondurango Hakkında Bilgi
 


Kondurango, Kondurango, Marsdenia cudurango

Familyası: İpekotugillerden, Seidenpflanzengewaechse, Asclepiadaceae
Drugları: Kondurango kabuğu: condurango cortex
Kondurango kabuğu çay, tntür ve natürel ilaç yapımında kulanılır.

Giriş: İpekotugillerden, bir alt grubuna ait olan marsdeniagillerin takriben 250 alt türü mevcuttur, fakat bunlardan sadece marsdenia cundurango ismi ile anlılan bu tür şifa maksadiyla kulanılır. Asıl vatanı Ekvator, Peru ve Kolombiya olan bitki önce doğu Arika sonra diğer tropik ülkelerde kültür bitkisi olarak yetiştirilmeye başanmıştır.

Botanik: Boyu yetiştiği yöreye, toprağa ve iklime bağlı olarak 10-30 metre olabilen bir sarmaşıktır. Gövdenin çapı 10 cm’i bulabilir. Yaprakalrı 8-12 cm uzunluğunda, 5-9 cm eninde, kalp veya yumurta şeklinde, üzeri sık tüylü, uzun saplı ve çapraz şekilde dört yaprak sapı gövdeye bağlıdır. Çiçeklerin beş adet taç yaprakları vardır ve çan veya koni şeklinde, kısa saplı, yeşilimsi renkte ve çiçekleri topluca birarada şemsiye görünümü veririler.

Yetiştirilmesi: Kondurango tropik ve subtropik iklimde yetişen bir bitki olması nedeniyle Türkiyede anacak seralarda yetiştirilebilir.

Hasat zamanı: Yılın hemen her mevsiminde dal ve sürgünlerin kabukları soyularak güneşli ve havalı bir yerde kurutulur. Kondurango kabukları 10-20 cm uzunluğunda 1-3 cm eninde ve 4-8 mm kalınlığında oluk veya boru şeklinde, dışı grimsi esmer içi açık grimsi esmer renklidir.

Birleşiminde:...

Tesirşeki:...

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Kondurango yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin iştahsızlığa karşı Çentiyankökü-, Acıyonca-, Kantaron preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.

b-) Komisyon E’ye göre 15.10.1987 tarihli ve 193 nolu monografi bildirisine göre kondurango başta iştahsızlığa karşı kulanılır.

c-) Halkarasında mide asidini arırarak sindirimi kolaylaştırıcı olarak kulanılmıştır. Eskiden mide kanseri ve frengiye karşıda kulanılmıştır, fakat klinik arştırmalarına göre etkisi ispatlanamamıştır.

Çay: Bir tatlı kaşığı kondurango demliğe konur ve üzerine 300-500 ml soğuksu konur ve bir taşımlık kaynatıldıktan sonra 4-5 saat beklemeye bırakılır sonra süzülerek içilir.

Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur, şayet tarife uyulursa.

Alıntıdır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.