Guarana Guarana Hakkında Bilgi |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Guarana Guarana Hakkında BilgiGuarana, Guarana, Pauilina capana Familyası: Sabunağacıgillerden, Seifenbaumgewächse, Sapindaceae Drugları: Guaranatohumu: Guaranae semen Guaranatohumları bir takım işlemlerden sonra tozu veya pastası eldeediler ve bunlar kulanılır Botanik: Berezilyanın kuzeybatı Amazonabölgesinde yabani olarak yetişen bitki, zamanla Berezilyanın tamamına, Kolombiya, Kostarika vede Panama gibi ülkelerde yetiştirilmeye başlanmiştir Guaranın günümüzde bilinen 200 alttürü bulunmaktadır Bunlardan en çok kulanılanı Paulina cupana olup, diğerleri sadece yetiştikleri yörelerde bölgesel olarak kulanılırlar Guarana birleşiminde en yüksek oranda koffein içeren bir türdür, diğer türlerde yoktur veya çok azdır Yaprakları oval, uclara doğru sivri, kenarları kertikli, derimsi sertlikte, yeşilrenkli ve uzunca bir sap üzerinde üçlü bir şekilde bulunurlar Çiçekleri 20-30sm uzunluğunda bir salkıma dizilmiş 60-90 küçük çiçeklerden oluşur Çiçekleri küçük sarımsı beyaz dört taçyapraktan meydana gelir Meyveleri olğunlaşıca içinden genelikle 1 nadiren 2 veya 3 adet nohut büyüklüğünde esmer, kahverengimsi kızıl tohumlardan oluşur Tohumlar olgunlasınca kapsülleri çatlayarak tohumları saçılır Yetiştirilmesi: Türkiyenin Akdeniz bölgesinde bahçelerde, diğer bölgelerde ise seralarda yetiştirilebilir Hasatzamanı: Guarana tohumları olğunlaştıktan sonra kapsülü açılır ve tohumları dökülmeye başladığı an, bütün tohumları toplanır ve kapsüllerden ayrılr Guarana tohumları Kızılderililer tarafından balıkdişi ile ezilir Amazonada yetişen ve Kemikkiran diye anIlan balığın cenesinde yüzlerce küçük diş bulunur Bu çene ile tohumlar havanda içine biraz su katılarak hamur gibi yoğrulur ve çeşitli şekiller genelikle kangal sucuğu veya sosis formu verilir Form verilmiş olan bu maddeye “Guarana Pastası” denir Bu pasta 40-50 gün kükürtlü ateşte kurutulur En kaliteli guarana pastasi Berezilyanın kuzeybatı Maura şehri ve civarında imaledilir Birleşiminde; Guarana Pastasının birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralıyabiliriz a-) Purintürevleri %3-8 arasında olup, bunun %2,5-7 Guaranin, %0,03-0,2 Theobromin ve %0,02-0,06 Theophyllin içerir b-) Tanintürevleri %6-12 arasında olup bununda %6 (+)- Catechin, %4 (-)- Epicatechin ve geri kalanını hidrolize (çözülmeyen) olmayan Taninlerden oluşurur c-) Ayrıca Karbonhidratlar, Mineraller ve Vitaminler içerir Tesirşekli: Tonik (vücudu dinçleştirici) vücuda calılık, tazelik ve dinclik vericidir Kulanilması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Guarana yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin konsentrasyon zafiyetine karşı Limon-, Yulaf-, Çemen-, Alıç-, Ginseng-, Ginkgo-, Kuşburnu-, ZYE preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir b-) Halkarasında guaranatozu, patası veya tentürü aynı kahve gibi genelikle yorgunluk, halsizlik, dermansızlık ve isteksizliğe karşı kulanılırsada bu bitkiden çok daha faydalı bitkiler vardır Açıklama: Guaranaın birleşimindeki guaranin, koffein ve taninlerden oluşur ve bu nedenlede kahve veya çayın birleşimindeki koffeinden farklı şekilde etkieder Oysa guaranadeki koffeinin taninden ayrılması zaman alır ve etkiside uzun sürer Çay: Guarana pastasından 1-2g rendelenerek tozhaline getirilir veya varsa tozundan 1-2g alınarak 150-200ml kaynarsu içinde eritildikten sonra içilir Yantesirleri; Fazla içilmesi halinde birleşimindeki taninler midesi hasas olanlarda miderahatsızlığına sebep olabilir Bana göre bir çok güzel etkisi olan çörek, elma, limon, veya kuşburnuçayı içerdiği mineraller ve vitaminler vede tadı nedeniyle isminden başka bir özeliği olmayan guaranaya tercih edilir Alıntıdır |
|