06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
tam tahıl ürünlerinin besleme yönünden önemi
tam tahıl ürünlerinin besleme yönünden önemi
Tahıl tanesi öz (ruşeym), kepek ve endospermden oluşmuştur Öz ve kepek bölümleri B-12 dışındaki B grubu vitaminler ve mineraller açısından endosperm oluşmuştur Yağ, tanenin daha çok öz kısmında bulunur Bu yağ daha çok çoklu doymamış omega-6 ve omaga-3 elzem yağ asitlerinden oluşur Öz ve kepekte diyet posası ve lifini oluşturan öğeler, fenoller, fitatlar, sapininler, selenyum, çinko ve tokotrienoller savunma sistemi için gerekli öğelerdir Diyet posası kalın bağırsağın çalışmasında etkindir Diyet posası, magnezyum ve krom; kan şekeri ve kolesterolün denetiminde yardımcıdır Böylece öz kepeği ayrılmadan hazırlanan tahıl ürünleri kanser, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların risklerinin azaltılmasında yardımcı olur Tahıl tanesinin ürünlerinde bu üç bölümün bileşimi farklı olduğundan tane öğütülürken kolayca ayrılabilir Bu nedenle aşırı saflaştırılmış tahıl ürünlerinin besleyici değerleri azaldığı gibi kronik hastalıklardan koruyucu nitelikleri de ortadan kalkar Tam tahıl ürünlerine dayalı geleneksel beslenme biçiminin terk edilerek saflaştırılmış tahıl ürünleri, şekerli ve yağlı besinleri daha çok tüketmeye başlayan toplumlarda şişmanlık ve kronik hastalıkların riskleri artmaktadır Bu tür beslenme biçiminde saflaştırılmış tahıl ürünlerinde B grubu vitaminlerin yetersizliklerine bağlı olan hastalıklar da ortaya çıkabilmektedir
|
|
|