ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   tam tahıl ürünlerinin besleme yönünden önemi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=151110)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 01:56 AM

tam tahıl ürünlerinin besleme yönünden önemi
 
tam tahıl ürünlerinin besleme yönünden önemi


Tahıl tanesi öz (ruşeym), kepek ve endospermden oluşmuştur. Öz ve kepek bölümleri B-12 dışındaki B grubu vitaminler ve mineraller açısından endosperm oluşmuştur. Yağ, tanenin daha çok öz kısmında bulunur. Bu yağ daha çok çoklu doymamış omega-6 ve omaga-3 elzem yağ asitlerinden oluşur. Öz ve kepekte diyet posası ve lifini oluşturan öğeler, fenoller, fitatlar, sapininler, selenyum, çinko ve tokotrienoller savunma sistemi için gerekli öğelerdir. Diyet posası kalın bağırsağın çalışmasında etkindir. Diyet posası, magnezyum ve krom; kan şekeri ve kolesterolün denetiminde yardımcıdır. Böylece öz kepeği ayrılmadan hazırlanan tahıl ürünleri kanser, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların risklerinin azaltılmasında yardımcı olur. Tahıl tanesinin ürünlerinde bu üç bölümün bileşimi farklı olduğundan tane öğütülürken kolayca ayrılabilir. Bu nedenle aşırı saflaştırılmış tahıl ürünlerinin besleyici değerleri azaldığı gibi kronik hastalıklardan koruyucu nitelikleri de ortadan kalkar. Tam tahıl ürünlerine dayalı geleneksel beslenme biçiminin terk edilerek saflaştırılmış tahıl ürünleri, şekerli ve yağlı besinleri daha çok tüketmeye başlayan toplumlarda şişmanlık ve kronik hastalıkların riskleri artmaktadır. Bu tür beslenme biçiminde saflaştırılmış tahıl ürünlerinde B grubu vitaminlerin yetersizliklerine bağlı olan hastalıklar da ortaya çıkabilmektedir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.