![]() |
73 No'lu Mahkum |
![]() |
![]() |
#1 |
*KeDi KeSeN*
|
![]() 73 No'lu MahkumPEK te uzak olmayan bir zamanda, Çinde, Mareşal EulChann-Ming'in özel doktoru olarak bulunuyordum ![]() ![]() yabancı olduğum halde bana, karargâh içinde istediğim yere girme izni verilmişti ![]() elimden geldiği kadar uzak kalmağa uğraşmama rağmen, şehir baskınlarına, esir katliamlarına ve kitle halindeki idamlara defalarca şahit oldum ![]() zaman içinde, bana çok tesir eden en canlı hatıra, şu olmuştur: Han-Cheou şehrindeydik ![]() ![]() Doktor olduğum için sabahın erken saatinde alana gittim ![]() emrini verecek olan genç bir subay da, takımıyla gelmiş bekliyordu ![]() on iki tüfek birden ateş etmeğe başladı ve her ateş emrinden sonra, bir çizgi halinde uzanan mahkûmlardan biri eksiliyordu ![]() Bu kargaşalık arasında, sondan ikinci, yani 73 üncü mahkûma gözüm ilişince, hayretimden dona kalmıştım ![]() rahat rahat ve kendini unutmuş bir halde bir kitap okuyordu ![]() Evet bir kitap okuyordu ![]() aldırmaksızın, çevresini saran ve kendine yaklaşan faciayı bilmiyormuş gibi kitap okuyordu ![]() ![]() barutun genzi yakan, kanın mideyi bulandıran kokusu, onu rahatsız etmiyordu ![]() çekebilen kitabı çok merak etmiştim ![]() konuşmaktan kendimi alamadım ![]() "En son dakikalarınızda sizi teselli edecek, böyle bir kitap olabilir mi?" Gözlerini okuduğu kitaptan ayırmadan, çok güzel bir İngilizce ile cevap verdi: "Bütün ömür boyunca edinilmiş olan tecrübelerin, bir dakika içinde boş olduğu anlaşılabilir ![]() bile ![]() ![]() ![]() Bu cevaba söylenecek hiç bir şey bulamamıştım ![]() Et ve kandan örülmüş böyle bir duvar karşısında, nasıl bu kadar sakin olabiliyordu? Çinlinin yanından ayrılamıyordum, ama o benim yanı başında durduğumun farkında bile değildi ![]() subayın kılıcı, her iniş kalkışta, yeni bir mahkûmun vücudu delik deşik oluyor ve korkunç bir şekilde yıkılıyordu ![]() bunlara rağmen bu esrar dolu insan kılını kıpırdatmaksızın okuyor ve başka bir âlem içinde yaşıyordu ![]() gözüken bu genç adamın, yüzü parlak, sıhhatli ve renkliydi ![]() sessizlikle elindeki kitabın sahifelerini çevirirken kendimi tutamadım: "Sizin için bir şey yapabilir miyim? Acaba son bir dileğimiz var mı? diye sordum ![]() bekliyordum ![]() ![]() süzdü ![]() ![]() sâkin bir sesle: "Hepimizin ölüm saati önceden tespit edilmiştir ![]() kılıcıyla ölüme emir verdiğini sanıyor ![]() doktorcuğum ![]() çağırılabilirsiniz ![]() bunlara kim vermiş ![]() ![]() ![]() elinde kitabına çevirerek okumaya devam etti ![]() Henüz 46 mahkûm öldürülmüştü ![]() ![]() sendelediğini gördüm ![]() ![]() ![]() kıvrıldı ve olduğu yere yıkıldı ![]() koştum ![]() ![]() çalışmıyordu ![]() belirsizdi ![]() ezildiğimi duyuyordum ![]() aynı kayıtsızlıkla kitabını okumaya devam ediyordu ![]() ![]() bulunan başka bir subay yere düşen kılıcı eline alarak, yarıda kalan işe devam etti ![]() ben soğuk soğuk terlediğimi seziyordum ![]() ![]() Çinlinin ilk söylediği gerçek olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() bir ilim adamına hiç de yakışmayan, bir duyu ile dehşet içinde kalmıştım ![]() inanmıştım ![]() ![]() sırada, hükmün infaz edilişini kontrol etmek üzere beyaz Rus köklü bir Çin albayının atıyla yaklaşığını gördüm ![]() bakınmaksızın, koşarak ona yaklaştım ![]() sarılarak kendisini durdurdum ![]() ![]() toplayarak sakin bir sesle: "Sayın albay, beni sevindirmek istemez misiniz?" diyebildim ![]() "Memnuniyetle doktor! ![]() ![]() ![]() ![]() söylüyordu, çünkü kısa bir zaman önce, mühim ve derin bir yarasını tedavi etmiştim ![]() "73 ![]() ![]() ![]() ![]() kadar genç ki" diyebildim ![]() Albay şaşırmıştı: "Çok üzgünüm, ama olmayacak bir şey istiyorsunuz aziz doktor," diye cevap verdi ![]() titiz olduğunu, benim kadar siz de bilirsiniz ![]() Hakkı vardı ![]() ![]() Ortadan silinmek bütün olanları unutmak istiyordum ![]() Ama o hâlâ kitabından gözlerini ayırmıyor, böylece kendine yaklaşan ölüme meydan okuduğuna inanıyordu ![]() gelmesi için, ancak dört mahkûm kalmıştı ![]() ![]() çarpıyor, gözlerim ondan ayrılmıyordu ![]() sesi ile ateşkes işareti veren bir emir atlısı dörtnala, alana girdi ![]() ki hayvan arka ayakları üzerinde şaha kalktı ![]() ![]() asker albaya bir zarf uzattı ![]() cesetler arasında, sıralarını bekleyen sadece iki mahkûm kalmıştı ![]() kitabını okuyordu ![]() attıktan sonra elini kaldırarak ateş kes emrini verdi ![]() Ne olduğunu anlayamamıştım ![]() ![]() Sonunda albayın bana işaret ettiğini gördüm, yanına gidince: "Koruduğunuz adamın şansı varmış Doktor, gelen emir ona ait ![]() ![]() ![]() ![]() heyecanla ona doğru ilerledim ![]() ![]() müstesna insan, sarsılmaksızın, dimdik duruyor, kitabı elinden sarkarken, gözleriyle uzaklara, pek uzaklara bakıyordu ![]() topraklardan ötesini görmek istiyordu ![]() ne korku, ne de sevinç izleri seziliyordu ![]() dönüyordu, sonunda gözlerimin önünden o da silindi ![]() ![]() şey hatırlayamıyorum ![]() ![]() Kendisini tanımayı çok istediğim halde onu, hiç bir zaman göremedim ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
mlk
|
![]() nerde ne zaman ne olacagını ALLAHTAN başka kimse bilemez paylaşım için teşk ![]() |
![]() |
![]() |
|