![]() |
Ozanlarımız - Umut Yurdusar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ozanlarımız - Umut YurdusarUmut Yurdusar Umut Yurdusar Bile, bile bataklığa Yürüyende suç yokmudur Elin açıp başına şal Bürüyende suç yokmudur Yurdusar’ım olma sefil Herkes kendisine kefil Karıncayı ezende fil Koruyanda suç yokmudur Umut Yurdusar, Türk Halk Ozanlığının, usta-çırak ilişkisinden yetişmeyen, bu deryanın sevdalılarındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göksümün gururu azmimin feri Umudumun cephanesi neferi O Alidir ben aşkından kamberi Yurdusar’ın sahibidir MAHZUNİ diyerek kendi dünyasındaki O güzel insanın yerini açıklamıştır ![]() ![]() Yurdusar tutarım safın cengini Bir Pir Sultan bir Mahzuni dengini Seçemedim çiçeklerin rengini Say ki benim gözlerimi aldı oy diyerek acısını ifade etmiştir ![]() Biz Haktan bir şey ummayız, Varlığıdır temelimiz ![]() Yüceliğinde hay, hayız, Ona ermek emelimiz ![]() Cehennem narını bırak, Ademdir en yüce durak, Hak ararsan insana bak, Şanındandır cemalimiz ![]() Bir boşlukta dolaşan ay, Yüz bin gözlü kubbe saray, Varı elde tutmak kolay, Yoktan var eder elimiz ![]() İnsan ki hoş can yermeye, Ey hak deyip hak yemeye, Hiç kimseden bir kimseye, Ne kuluz, nede kulumuz ![]() Yurdusar'ım etme tıraş, Kuru hayal bitmez telaş, Eba Müslim, Hacı Bektaş, Ali’ dendir kemalimiz ![]() İnsan sevgisinin yüceliğini tatmıştır ![]() Olmayan verir bolundan, Gelin anlar mı dulundan ![]() Hakta olsa kulluğundan, İnsanım çekemem bıkarım İnsanın ne efendisi ne de kulu olamayacağını söyleyenlere yürekten katılmıştır ![]() ![]() ![]() Tek odalı evim benim, Saray dersin gör bakalım ![]() Sende hani hamamlarda, Dur bakalım, dur bakalım, Çalışanda olmaz mı kir, Hey suratsız bu ne kibir, İki buçuk metre kabir, Gir bakalım, gir bakalım ![]() Hasan Harmancı Eserlerinden bazıları: Güzel Bu beni bende koymayan Esen sevda yeli güzel Sen bir selvi uzun boylu Ben gölgende çalı güzel Felekten bir hal olmaya Vakit olursa kalmaya Şu seni benden almaya Yetmez dünya malı güzel Herkes bir sevdayı güder Sevdasız baş canı nider Telinden cayacak kadar Değil aklım deli güzel Düşme Yurdusar hışıma Yarsız yarayı taşıma Azrail ol geç karşıma Saram ince beli güzel 02/07/2003 Var Can bedende kazma yere değmeden Dünyamız cehennem vebalimiz var Kurulmuş mahkeme bizi yargılar Bizim ol hakime sualimiz var Dünyanın malının soyhalığından Çaresiz binlerin marbalığından Suçlu ve güzlünün zorbalığndan Göğsümüz hiddetli celalimiz var Ellerimiz çatlak göğsümüz diken Beden yorgun düşer erken mi erken Şu güzelim dünya bir cennet iken Çekilmez bir yaşam ne halimiz var Yurdusar’ım yok öyle bir Arasat Hangi bir rezili kesmiş ol Sırat Divanı alemde sorguyu başlat Hakkı da yakacak zevalimiz var 03 ![]() ![]() Kadın Gelip de dünyaya gözüm açınca Gördüm yüce varlık anamdır kadın Yaşamın anlamı hemi de tadı Cennetten bir bahçe sunamdır kadın Yüreğim bedenim inancım başım Sevinçte yoldaşım dertte sırdaşım Alın terim helalim ekmeğim aşım Kızım bacım yarim ninemdir kadın Evde emekçidir pek de bilinmez Onsuz şu dünyaya asla gelinmez Her cefayı çeker bağrı delinmez Bendeki kanayan sinemdir kadın İnsan ki bilmeli doğuranını Ayırmadan yüceltmeli sanını Doğumdan ölüme ağlayanını İşte bu değişmez önemdir kadın İnsan derim hepsine ben tek kalem Maria Sonya’ya Vanda’ya selam Yurdusar kadınsız yerde dert bulam Leyla Aslı Şirin Senem’dir kadın 09/03/2004 Reziller İşte bizim yıllar yılı çağımız Çalışmaz yan gelip yatar reziller ![]() Dürzülere dayanmadı dağımız Çayırı çimeni yutar reziller ![]() Kimi iş bitirdi görev başında Kadeh vurdu çaresizin yaşında Var mı alın teri bir tek taşında Alıp geri vermez batar reziller ![]() Bu mu sizin bayrak millet kavramı Gavur sardı gavur balkonu damı Neden bitmez bu milletin dramı Bir gün tepenizde biter reziller ![]() Binini bir aldı coştu doymadı Benim dedi gayrısını saymadı Bizim millet uyur gezer aymadı Fırsatı fırsata katar reziller ![]() Hemi Atatürkçü hemi de soycu Hemi tarikatçı hemi futbolcu Hemi ehl-i namus hemi o yolcu Anasını bile satar reziller ![]() Eli hırsız bir elinden çalıyor Gözü açık kaz olanı yoluyor Yurdusar’ım hepisini suluyor Beni zindanlara atar reziller ![]() 28 ![]() ![]() Böyle açacına varsam Tok kendinden utanmaz mı Beni kula muhtaç eden Hak kendinden utanmaz mı Ömür bir anlık bin telaş Hayat bize tam bir savaş Hal bilmezi yavaş yavaş Yak kendinden utanmaz mı Bir de kırılmazı kırsa Onu da ben gibi yorsa Azın bir sebebi varsa Çok kendinden utanmaz mı Yurdusar ne hep bu yana Acırım bunu kurana Zincir vur zincir vurana Bak kendinden utanmaz mi 10 ![]() ![]() Bilenlere Her bir insan bir alemdir Gezmesini bilenlere Dost dili bitmez kalemdir Yazmasını bilenlere Dostta çirkin dil kesilir Öter bülbül gül kesilir Çiğdem çiçek bal kesilir Süzmesini bilenlere Yurdusar erlere erdir Kendini kendine yerdir Sevgi büyük mücevherdir Düzmesini bilenlere 19/08/2003 Öğretmenim Bütün kötülüğün özü anası Cehalet ki sevgi yer öğretmenim Karıncayı görse pireyi vursa Sensiz gören gözler kör öğretmenim Bizimle silinsin nefret kin hile Bir dünya kuralım verip el ele Bilim ile donat sevgiye bele Bizi yarınlara sür öğretmenim Fikirde babasın vicdan da ana Yürek nasıl ılır sana kıyana Öz vatanın Edirne’den Tatvan’a Karış karış gezip dur öğretmenim Şartlar ki yıldırsa dünyanı eğse Fikirler çatlasa sabrına değse Kanuna uymayan her kimse neyse Bizler seninleyiz kır öğretmenim Yurdusar’ım sana muhtaç bu eller Öğretmensiz millet adı sefiller Bilmese de emeğini cahiller Var insan olandan sor öğretmenim 24/11/2003 |
![]() |
![]() |
|