|  | Zamir |  | 
|  06-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   ZamirZaMiR İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir  Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir  A)KiÅŸi (Åžahıs) Zamirleri: Sadece insan isimlerinin yerini alan zamirlerdir  *Ben, sen, o;biz, siz, onlar  *Görüyorum beni okÅŸayan gözlerindeki geceyi  *Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? * “Bana kucaklarında seni getiriyorlar; Ben de sonra o seni getiriyorum sana  ” *Mavi denizlerin ötesinde bulacağım seni  *Bizim buralarda her yıldız kaydığında biri ölür  *Sizler bu ülkenin geleceÄŸisiniz  * Ben senin en çok bana yansımanı sevdim  *Biz her gece uÄŸultularını dinlerdik rüzgarların  *GüneÅŸ,sadece onun gözlerinde doÄŸardı  *Onun yüreÄŸinde sevgi çiçekleri açardı  *O,bu davaya yüreÄŸini koymuÅŸtu  *Zor durumda kaldığında onlar yardım ediyordu  UYARI: “O” ve “onlar” zamirleri bir insanı anlatıyorsa kiÅŸi zamiri,insan dışındaki bir varlığı anlatıyorsa iÅŸaret zamiri olur  *Onu çöpe atan ondan baÅŸkası olamaz  *Onu bu yörede sadece onlar dokur  NOT:Åžahıs zamirleri ile isim tamlaması kurulabilir  Bu durumda ÅŸahıs zamiri sadece tamlayan olabilir  *Benim denizlerim senin gözlerindir  *AkÅŸamı seyredeyim senin bakışlarında  *Bizim atalarımız bu topraklarda bir tarih yazdı  UYARI:Åžahıs zamirleri kesinlikle iyelik eki almaz  *Dönüşlülük Zamiri: “Kendi” zamiridir  Bu zamir,cümlede asıl ÅŸahıs zamirinin yerine kullanıldığı gibi,yerine kullanıldığı ÅŸahıs zamiriyle de yan yana olabilir  Bu durumda anlatım pekiÅŸtirilmiÅŸ olur  *Bu evi ben temizledim  *Bu evi kendim temizledim  *Bu evi ben kendim temizledim  (pekiÅŸtirilmiÅŸ) *Yol aldım sevdalarda kendimi bulmak için  *Kendini bir de arkadaşının yerine koy  *Åžu dünyada ne yaparsak kendimize yaparız  *Beni çağırmadınız,kalkıp ben kendim geldim  B)İşaret (Gösterme) Zamirleri: İsimlerin yerini iÅŸaret yoluyla alan zamirlerdir  *Bu, ÅŸu, o;bunlar, ÅŸunlar, onlar;öteki, beriki, şöyle;böyleleri, öylesi  *O,bu yörenin en meÅŸhur yemeÄŸidir  *Duvardaki yazıları bu yazdı  *Bu,bir büyük ÅŸanlı mazinin hatırasıdır  *Bunlar her sabah aynı otobüse binerler  *Ötekini bilmiyorum ama beriki iÅŸin farkında deÄŸil  *Åžunları kimsenin görmeyeceÄŸi bir yere koy  NOT: “Böylesi-böyleleri”, “şöylesi-şöyleleri” biçimindeki zamirlere “tarz anlamlı zamirler” de denir  *Böyleleriyle fazla samimi olmayacaksın  *Ömrümde böylesini görmedim  *Şöyleleri ham karpuzdur  C)Belgisiz Zamirler: İsimlerin yerini belirsiz ÅŸekilde (kiÅŸi,iÅŸaret) karşılayan zamirlerdir  *Bazıları,kimileri,hiç kimse,kimse;herkes,birkaçı,biri,hepsi;tümü,baÅ Ÿkala rı,hiçbiri,birçoÄŸu  *Bazıları futbol,bazıları basketbol oynar  *Hiçbirimiz ondan bu davranışı beklemiyorduk  *Kimseye haber vermeden evden ayrıldı  *Hiç kimse senin nazını çekmeye mecbur deÄŸil  *Bu ailede herkes kendi dünyasında yaşıyor  *BaÅŸkalarının ne dediÄŸi beni ilgilendirmez  *Biri yer,biri bakar kıyamet ondan kopar  *Meclisin aldığı karara birçoÄŸu tepki gösterdi  D)Soru Zamirleri: İsimlerin yerini soru yoluyla alan zamirlerdir  *Ne?, kim?;nereye?, kime?;hangisi?, kaçı? *Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? *Kimdir bana gülen yeÅŸillik balkonundan? *Nereye baksam hep seni hatırlıyorum  *Åžu dünyada insan kime güvenebilir ki? *Bunca zamandır ne konuÅŸtunuz? *Elindeki makası nereye koyduÄŸunu bilmiyor  *Elindeki kitaplardan hangisini aldın? E)İlgi Zamiri (-ki): Ek halinde olup kendinden önceki bir sözcüğün yerini tutar  *Senin ki can da bizim ki patlıcan mı? *Tencerenin dibi kara senin ki benden kara  UYARI:İlgi zamiri olan –ki’yi baÄŸlaç olan ve sıfat yapan –ki ile karıştırılmamalıdır  *Evdeki hesap çarşıya uymaz  *Åžemsiyen yoksa benimkini alabilirsin  *Ben ki o gri karmaÅŸadan aldım yaÄŸmurlu yüzümü  F)İyelik Zamiri: Ek halinde olup üzerine geldiÄŸi varlığın hangi ÅŸahsa ait olduÄŸunu bildirir  Bunlar aynı zamanda iyelik ekleridir  *Sana gül getirdim gönlümün bahçesinden  *Ölüm siyah bir tütsü yakıyor gözlerimde  *Yüzün bir kır çiçeÄŸi gibi usulca söner  *Bir gül yaprağıyla örtüldü üstümüz  *Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede  *Mutluluk başınızı bir dost omzuna dayamaktır | 
|   | 
|  | 
|  |