![]() |
Bağlaçlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() BağlaçlarBAĞLAÇLAR Cümleleri veya aynı görevdeki sözcükleri birbirine bağlayarak aralarında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir ![]() ?İLE? - ?VE? BAĞLAÇLARI Aynı görevdeki sözcükleri birbirine bağlar ![]() ---Evin ve bahçenin kapısı açıktı ![]() ---Bu radyo Adana?da ve Mersin?de yayın yapıyor ![]() ![]() ---Akşam arkadaşıma gideceğim ve her şeyi anlatacağım ![]() ---Cehennemle cenneti bu dünyada yaşadık ![]() ---Evle okul arasında mekik dokuyor ![]() ---Annesiyle babası yarın bize gelecek ![]() Uyarı:Biri bağlaç diğeri edat olan iki çeşit ?ile? vardır ![]() ![]() ---?Bazen yandık bazen menekşelerle söyleştik ![]() ---?Kazaklarla ceketi parayla aldım ![]() ?DE? BAĞLACI *Eşitlik, gibilik anlamı katar ![]() ---O filmi ben de seyrettim ![]() ---Bence Aslı da bu işten anlamıyor ![]() *Abartma anlamı katar ![]() ---Çocuğun okuduğu şiir de şiirdi hani ![]() ---Aldıkları araba da araba yani ![]() *Küçümseme anlamı katar ![]() ---Sen sınavı kazanacaksın da ben göreceğim ![]() ---Sanki bu işten anlıyorsun da konuşuyorsun ![]() ---Büyüyecek de adam olacak da bize bakacak ![]() *Sitem anlamı katar ![]() ---Okula kadar geldin de bir selam vermedin ![]() ---İzmir?e kadar geldin de yanıma uğramadın ![]() *Şaşma,inat,sebep, korkutma anlamı katar ![]() ---Kardeşin de mi bizimle gelecek?(Şaşma) ---Ufaklık, kalemi vermem de vermem,diyor ![]() ---Ailesiyle kavga etti de evi terk etti ![]() ---Dışarı çık da göreyim ![]() *Ama, fakat anlamında kullanılır ![]() ---Pansiyona kaydını yaptı da yerleşmedi ![]() ---Bize gelmiş de fazla kalmamış ![]() Uyarı:Türkçede biri bağlaç diğeri hal eki olan iki çeşit ?de? vardır ![]() ![]() ---Bakkalda sebze de satılıyormuş ![]() ---Ayşe de okulda kalmış ![]() ?AMA? , ?FAKAT? BAĞLACI *Karşıt anlamlı iki cümleyi birbirine bağlar ![]() ---Sınava çok iyi hazırlandı ama üniversiteyi kazanamadı ![]() ---Her sabah spor yapıyor ama zayıflayamıyordu ![]() *Koşul, pekiştirme anlamı katar ![]() ---Dışarı çıkabilirsin ama eve erken döneceksin ![]() ---Seninle sinemaya gelirim ama işim olmazsa ![]() ---Bu kitabı sana alacağım ama okuyacaksın ![]() ---Dışarıda soğuk ama çok soğuk bir hava var ![]() ---Büyük ama çok büyük bir bahçesi vardı ![]() ?ANCAK? ,?YALNIZ? BAĞLACI *Ama, fakat anlamında kullanılıyorsa bağlaç, * Bir tek,sadece anlamında kullanılıyorsa edat, * Önündeki ismi niteliyorsa sıfat, * Fiili niteliyorsa zarftır ![]() ---Geziye yalnız bizim sınıf katıldı ![]() ---Bu adam evde yalnız yaşıyor ![]() ---Yalnız insanlar hayata karamsar bakarlar ![]() ---Onunla konuşurum yalnız fikrim yine de değişmez ![]() ---Bu işin üstesinden ancak sen gelirsin ![]() ---Yoğun trafikte işe ancak yetişebildim ![]() ---Bütün gün evde yalnızdım ![]() ---Filmi seyredebilirsin ancak yarın erken kalkmalısın ![]() ![]() ?Kİ? BAĞLACI *Özneyi pekiştirir ![]() ---Ben ki yedi iklimin padişahıyım ![]() ---Sen ki Fransa eyaletinin valisisin ![]() *Neden-sonuç vardır ![]() ---Günü kötü geçmiş ki çok kızgın görünüyor ![]() ---Sana değer veriyorum ki seninle konuşuyorum ![]() *Kuşku,yakınma,şaşma,amaç-sonuç, tahmin ---Beni tanımıyorsun ki?(Yakınma) ---Kafamı bir kaldırdım ki onu karşımda gördüm ![]() ---Arabayı o çizmiş olabilir mi ki?(Kuşku) ---Sana iş buldum ki kimseye muhtaç olmayasın ![]() ---Geç saatlere kadar çalışmış olmalı ki sabah uyanamamış ![]() ?HEM?HEM? BAĞLACI Karşılaştırılan iki unsurun hepsi anlamını vermektedir ![]() ![]() ---Hem arabayı hem evi üzerine alacakmış ![]() ---Hem ucuz hem kaliteli ayakkabı satıyor ![]() ---Hem çalışıyor hem üniversite okuyor ![]() NE?NE BAĞLACI Cümleyi anlamca olumsuz yapar ![]() ![]() *Sallanmaz o kalkışta ne bir mendil ne bir kol ![]() *Adam kızını ne arıyor ne soruyor ![]() *Ne kızı veriyor ne dünürü küstürüyor ![]() *Bu konu ne seni ne beni ilgilendirir ![]() NOT: İki karşıt sıfatı birbirine bağlarsa ?ikisinin arası, ortası? anlamı verir ![]() · Kız ne zayıf ne şişman biriydi ![]() · Konuşan adam ne uzun ne kısaydı ![]() ya? ya bağlacı: Karşılaştırılan unsurlardan birini ifade etmek için kullanılır ![]() · Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin ![]() · Aynayı ya Ayşe ya Özlem kırmıştır ![]() · Ya salonun ya mutfağın penceresi kırıldı ![]() · Takıma ya beni ya onu alacaksın (nesneyi) DİĞER BAĞLAÇLAR ---Ogün okula gelemedim çünkü çok hastaydım ![]() ---Bu maçı kazanacağız hatta şampiyon olacağız ![]() ---Mademki söz verdin, sözünü tutacaksın ![]() ---Bu mağazada elbiseler çok güzel üstelik çok ucuz ![]() ---Sanki dağları sen yarattın ![]() ---Meğer bütün evi o dağıtmış ![]() ---Eğer kardeşine uğrarsan selamımı söyle ![]() ---Çok geç kaldılar; yoksa kaza yaptılar ![]() ---Ders çalışmıyor; üstelik yaramazlık yapıyor ![]() ---Önce bunlardan yani çok iyi bildiğiniz sorulardan başlayın ![]() ---Bizde yahut sizde çalışabiliriz ![]() ---İster yazarsın ister yazmazsın ![]() |
![]() |
![]() |
|