|  | Harpagophytum |  | 
|  08-29-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   HarpagophytumHarpagophytum procumbens a  (yun  harpaks, -agos çengel, ve phyton,  bitki'den)   Güney Afrika'da yetişen, çengelli meyveleri koyunların yününe takılan ve köklerinde iltihap önleyici bir madde bulunan bitki —ANSİKL  Bot  Harpagophytum procumbens (pedaliaceae familyası) derin,  kumlu topraklarda yetişir Yaprakların koltuğundan çıkan çiçekleri  parlak kırmızı renktedir Meyveleri, Güney Afrika'dan ithal edilen koyun  yünlerine karışarak Avrupa'ya gelir  Yalnızca yan kökleri etkili  maddece zengindir (°/o 1,2 ila % 2,5)  —Eczc  Harpagophytumun kökü, yatıştırıcı, yara iyi edici ve müshil  etkileri nedeniyle yerliler tarafından kullanılır  1978 yılında,  antienflamatuar etkinliği  ortaya çıkarıldı  Würzburg Üniversitesi'nden Tunman ve Lux, acı  lezzetli bir etken madde olan har-pagozit adlı glikozidi elde ettiler  Harpagophytumun başlıca kullanıldığı yer kronik romatizma hastalığıdır   Elde edilen sonuçlar fenilbutazonun ve steroit yapılı antiemf-lamatuarların etkisine yakın olup bunların yan etkilerini göstermez  Ağrı kesici ve antienflamatuar etkinliği  yanında, kolesterole-mi azaltıcı, idrar söktürücü ve kan şekerini  düşürücü etkileri vardır  Yan kökleri infus-yon ve anatentür halinde,  özütü kapsül ya da şırıngalık ampul şeklinde kullanılır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |