ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Harpagophytum (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=110664)

Şengül Şirin 08-29-2010 02:41 PM

Harpagophytum
 

Harpagophytum procumbens a. (yun. harpaks, -agos çengel, ve phyton, bitki'den)..

Güney Afrika'da yetişen, çengelli meyveleri koyunların yününe takılan ve köklerinde iltihap önleyici bir madde bulunan bitki


—ANSİKL. Bot. Harpagophytum procumbens (pedaliaceae familyası) derin, kumlu topraklarda yetişir Yaprakların koltuğundan çıkan çiçekleri parlak kırmızı renktedir Meyveleri, Güney Afrika'dan ithal edilen koyun yünlerine karışarak Avrupa'ya gelir. Yalnızca yan kökleri etkili maddece zengindir (°/o 1,2 ila % 2,5).

—Eczc. Harpagophytumun kökü, yatıştırıcı, yara iyi edici ve müshil etkileri nedeniyle yerliler tarafından kullanılır. 1978 yılında, antienflamatuar etkinliği ortaya çıkarıldı. Würzburg Üniversitesi'nden Tunman ve Lux, acı lezzetli bir etken madde olan har-pagozit adlı glikozidi elde ettiler. Harpagophytumun başlıca kullanıldığı yer kronik romatizma hastalığıdır.

Elde edilen sonuçlar fenilbutazonun ve steroit yapılı antiemf-lamatuarların etkisine yakın olup bunların yan etkilerini göstermez. Ağrı kesici ve antienflamatuar etkinliği yanında, kolesterole-mi azaltıcı, idrar söktürücü ve kan şekerini düşürücü etkileri vardır. Yan kökleri infus-yon ve anatentür halinde, özütü kapsül ya da şırıngalık ampul şeklinde kullanılır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.