![]() |
Guyana-Tarihi-Ekonomisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Guyana-Tarihi-EkonomisiGuyana-Tarihi-Ekonomisi Guyanabir Güney Amerika ülkesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyıya yakın bölgelerin çoğu deniz düzeyinin altında kalır ![]() ![]() ![]() Kıyı şeridi ülkenin küçük bir bölümüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Guyana'nın başlıca ürünleri şeker, pirinç ve hindistancevizidir ![]() Şeker ve özellikle rom gibi şeker içeren ürünler, çeşitli mineraller, pirinç ve kereste dış ülkelere satılan en önemli ürünlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkede turistlerin ilgisini çeken doğa güzelliklerinin en önemlilerinden biri Potaro Irmağı üzerindeki Kaieteur Çağlayanı'dır ![]() ![]() Ülkenin başkenti Georgetown sevimli ahşap yapılarıyla güzel bir kenttir ![]() ![]() ![]() ![]() Guyana son yıllarda ödenmemiş dış borçlarını temizleme çabası içindeydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seçim sisteminde reform taleplerinin arttığı ülkede cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri 1990'da ve 1991'de ertelendi ![]() ![]() ![]() Guyana'ya ilişkin bilgiler RESMİ ADI: Guyana Kooperatif Cumhuriyeti ![]() YÖNETİM BİÇİMİ: İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi, tek meclisli, çok partili cumhuriyet ![]() YÜZÖLÇÜMÜ: 215 ![]() ![]() NÜFUS (1992): 748 ![]() ![]() BAŞKENT: Georgetown ![]() BAŞLICA KENTLER VE NÜFUSLARI (1985): Georgetown (150 ![]() ![]() New Amsterdam (25 ![]() ![]() ![]() DOĞAL YAPI: Düz alçak bir kıyı şeridinden sonra iç kesimlerde yükselen dağlık bölge; sık tropik ormanlar ve yer yer savanlar vardır ![]() DIŞARIYA SATILAN BAŞLICA ÜRÜNLER: Şeker, boksit, elmas, rom, kereste, orman ürünleri, pirinç, karides ![]() EĞİTİM: 614 yaşları arasındaki çocuklar için eğitim zorunludur ![]() Tarih 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiden İngiliz Guyanası adıyla bilinen bir sömürge olan Guyana 1966'da bağımsızlığına kavuştu ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Guyana-Tarihi-Ekonomisi |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Guyana-Tarihi-EkonomisiGUYANA, esk İngiliz Guyanası, Güney Amerika'da devlet; 215 000 km2; 900 000 nüf ![]() ![]() ![]() COĞRAFYA Guyana, Guyana doğal bölgesinin bir bölümünde, 1° 30' K ile 8° 25' K ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Guyana sağlık açısından birçok sakınca taşır; bu nedenle ancak ikinci Dünya savaşı'ndan sonra ve tropikal hastalıklara karşı başarı kazanılması sayesinde ülkede yıllık ölüm oranı düştü ve doğal nüfus artışı çok hızlanabildi (1950-1965 arasında yılda % 3,5, 1965'ten bu yana % 2,5) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sömürge döneminden geçmesi nedeniyle Guyana halkı birçok farklı etnik öbekten oluşur: daha çok kırsal kesimde yaşayan yerliler (°/o 50), kentlerde toplanan zenciler (% 30) ve melezler (% 12), iç kesimdeki küçük köylere dağılan Kızılderililer (% 5), beyazlar (% 2), Çinliler (% 0,5) ![]() ![]() Ülke ekonomisi tarıma ve boksit üretimine (dışsatımların % 30 ile 50'si) dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyıya 100 km kadar uzaklıktaki Deme-rara ve Berbice havzalarındaki boksit yataklarından yılda 3-4 M t boksit çıkarılır ![]() ![]() ![]() Küçük tüketim malları sanayileri (Georgetown sanayi bölgesi), yerel gereteinim-ler için (besin, tekstil, evde kullanılmak için çeşitli ürünler) kurulmuştur; bu sanayiler, bir çeşit ortak pazar halinde birleşmiş, ingilizce konuşan Karayib ülkelerinde devlet ve dışsatım kolaylıklarından yararlanır ![]() Dış ticaret, boksit ve türevlerinin, şekerin, melasın, pirincin dışsatımına, tüketim mallarının ve gereçlerinin dışalımına dayanır ![]() TARİH Hollandalılar, burada daha sonraları Georgetown adını alan Stabrock'u kurdular (1596) ![]() ![]() ![]() ![]() Sömürge ekonomisi şekerkamışı tarımına dayalıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1962-63'te çok sayıda karışıklık, son iki grubun, 1961-1964 arasında başbakan olan Jagan ile çatışmasına ve bağımsızlığın gecikmesine yol açtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekim 1980'de Forbes Burnham, Guyana devlet başkanı seçilirken başbakanlık görevini de korudu ![]() Uluslararası kamuoyu kasım 1978'de, Halkın tapınağı adlı bir amerikan tarikatı üyelerinin toplu intiharı (900'den fazla ölü) nedeniyle Guyana'nın varlığından haberdar oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Ve-nezuela'nın, maden kaynakları bakımından zengin Essequibo arazisi üzerinde (155 000 km2) hak iddia etmesiyle başlayan sorun, anlaşmazlığı bir süre için donduran bir anlaşmaya karşın çözümlenemedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|