Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dillerinin, gelişimi, tarihsel, türk

Türk Dillerinin Tarihsel Gelişimi

Eski 12-31-2009   #1
Şengül Şirin

Türk diliyle uğraşan bilim adamları Türk dillerinin ve lehçelerinin tarihsel gelişimini yedi döneme ayırmaktadırlar: 1 Altay dönemi; 2 En Eski Türkçe dönemi; 3 İlk Türkçe dönemi; 4 Eski Türkçe dönemi; 5 Orta Türkçe dönemi; 6 Yeni Türkçe dönemi; 7 Çağdaş Türkçe dönemi

Bu sınıflamanın ilk üç dönemiyle ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir belge bulunamamıştır
Eski Türkçe dönemi (6-10 yüzyıllar arası) Göktürkçe'nin ve Uygurca'nın kullanıldığı dönemi kapsar Orhun ve Yenisey yazıtları ilk yazılı belgeler olması bakımından büyük önem taşır

Orta Türkçe dönemi (11-15 yüzyıllar arası): İslam dini ve kültürüyle ilişki kurulduğu, Türk boylarının İslam dinini benimsediği dönemi içine alır Bu dönemde özellikle yazı dili Arap ve Fars dillerinin büyük ölçüde etkisinde kalmış, yapay bir dil oluşmuştur Bu dönem de kendi içinde iki evreye ayrılır: A) Ortak Orta Asya Türkçe'si, B) Çağatay, Kıpçak ve Oğuz lehçelerine dayalı Türk yazı dillerinin oluştuğu dönem
Yeni Türkçe dönemi (13-20 yüzyıllar arası): Orta Asya Türk lehçelerinin oluşumlarını tamamladıkları (Özbekçe, Kıpçakça), batıda da Türkmence ve Azerice ile Anadolu'da Türkçe, Arapça ve Farsça'nın karışımı yapay bir dil olan Osmanlıca'nın egemen olduğu dönemi kapsar (bak OSMANLİCA)

Çağdaş Türkçe: 20 yüzyılda dünyanın çeşitli yörelerinde konuşulmakta ve yazılmakta olan bütün Türk dillerini ve lehçelerini kapsamına alır (bak TÜRKÇE) Türkler'in kullandıkları alfabeler konusunda ALFABE maddesine bakınız

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com