|  | Şarap Türleri |  | 
|  11-28-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Şarap TürleriŞarap Türleri Aperitif denen bazı şarap türleri iştah artırmak için yemeklerden önce içilir  İspanya'da üretilen sherry bunların en ünlüsüdür  Adını Güney İspanya'daki Jerez de la Frontera kentinden alan sherry, tatlı ya da sek olabilir  Sek sherry yapmak için, şarap öbür şaraplardan daha uzun bir süre açık havada tutularak içinde flor adlı bir mayanın üremesi sağlanır  Mayalanması bittikten sonra içine bir miktar brandy eklendiği için sherry "katkılı" şaraplar arasında sayılır  Tatlı sherry yapmak için, özel bir şarap sıradan bir şarapla harmanlanır  Bu özel şarap, olağanüstü tatlı şırası olan değişik üzümlerden elde edilir  Çok çeşitli renklerde sherry' ler vardır  Genellikle tatlı sherry koyu renk, sek sherry saman rengidir  En iyi sherry olan fino az harmanlama gerektirir  Amontillado, fino'dan daha yumuşak, koyu renkli ve yıllanmış bir sherry'dir  Oloroso tatlı sherry yapmak için kullanılan bir şaraptır  Manzanilla ve Montilla, farklı yerlerde üretilen, sherry'yç, benzer şaraplardır  Yemeklerden sonra içilen tatlı şarapların en tanınmışı Porto şarabıdır  Portekiz'de Do-uro Irmağı boyunca üretilen Porto, adını aldığı Porto limanından dünyanın her yerine gönderilir  Mayalanma sırasında Porto'ya brandy eklenir  Fıçılarda saklanan Porto, fıçı Porto' su olarak bilinir; çeşitli yıllarda üretilmiş Por-to'lar birlikte harmanlanır  Çok iyi Porto'lar başkalarıyla karıştırılmadan korunur ve iyi ürün Porto'su adını alır  Uzun yıllar boyunca tahta fıçılarda saklanan Esmer Porto koyu kırmızı rengini kaybeder ve kahverengi olur  Daha az yıllandırılan yakut Porto parlak kırmızı renktedir  Beyaz üzümlerden yapılan beyaz Porto, kırmızı Porto'ya göre sektir  Kuzeybatı Afrika kıyılarının açığında bir Portekiz adası olan Madeira, başka bir tatlı şarapla ünlüdür  Bu şarabı yapmak için, üzümler ezildikten sonra elde edilen şıra, keçi derisinden tulumlar içinde Funchal limanına getirilerek orada mayalanı r  Sonra brandy eklenerek estufa adı verilen özel odalarda ısıtilanMadeira şarabı koyu kahverengi ve tatlıdır  Bozulmadan 150 yıldan fazla saklarıabilir  Bu şarap Fransız mutfağında soslara zenginlik vermek için kullanılır  Brandy, damıtma {bak  DAMITMA) yoluyla yapılan alkollü bir içkidir  Kökeni üzüme dayanan brandy'nin en güzeli de, en iyi şaraplar gibi belirli bölgelerde üretilir  Bu bölgelerin en iyisi Güneybatı Fransa'daki Cognac kasabası çevresidir  Buranın kireçli toprağında yetişen üzümlerden oldukça ekşi bir şarap elde edilir  Ama, bu şarap damıtılarak dünyanın en güzel brandy'si olan Cognac (konyak) yapılır  İspanya sının yakınındaki Armagnac'ın brandy''si de çok iyidir  Kuzey Fransa'da yapılan elma brandy'si Calvados, elma şarabının damıtılmasıyla elde edilir  Brandy damıtıldıktan sonra fıçılarda depolanır  En iyi sonucu elde etmek için fıçılar meşeden yapılmalıdır  Önceleri renksiz olan brandy, fıçılarda beklerken zamanla soluk kahverengi olur  Bazen büyük teknelere aktarılan brandy'ye renklendirici ve tatlarıdırıcı eklenir  En iyi brandyler renklendirilmez, soluk renklidir  Çok sert bir içki olan brandy bayılarıinsanları ayıltmakta da kullanılır  Fransa'da eau de vie (yaşam suyu) denen brandy, kiraz, şeftali, böğürtlen ve erik gibi meyvelerin sularının damıtılmasıyla da yapılabilir  Şaraptan yapılan başka bir aperitif de vermut''tur  Fransız vermutu soluk renkli ve sektir  İtalyan vermutu ise koyu renkli ve daha tatlıdır  En ünlü vermutlar arasında Fransız-lar'ın Noilly Prat, İtalyanlar'ın Martini ve Cin-zano vermutları sayılabilir  Her vermut üreticisinin, baharat karışımından oluşan ve içkiye özel tadını veren gizli bir formülü vardır  Elma suyundan yapılan elma şarabı özellikle Avrupa'da sevilen ve çok üretilen bir içkidir  Elma suyunun mayalanmasıyla yapılan bu içki özellikle bu amaçla yetiştirilen az asitli, çok tatlı elmalardan yapılır  İngiltere'de Somerset, Devon ve Hereford'da, Fransa'da Normandiya ve Bretanya'da yetiştirilen elmalar elma şarabı yapımına çok uygundur  Eskiden elma şarabı yapmak için, variller içinde sopayla ezilen elmalar ahşap raflara gerilmiş kumaşların üzerine yayılır, sonra bu kumaşlar sıkılarak elma suyu çıkarılırdı  Günümüzde elma şarabı fabrikalarda yapılır  Elmalar yıkandıktan sonra elektrikle çalışan preslerde sıkılır  Büyük fıçılarda mayalanan elma suyu, içindeki katışkıların ayrılması için süzgeçlerden geçirildikten sonra şişelenir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |