![]() |
Şarap Türleri
2 Eklenti(ler)
Şarap Türleri
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1259435507 Aperitif denen bazı şarap türleri iştah artırmak için yemeklerden önce içilir. İspanya'da üretilen sherry bunların en ünlüsüdür. Adını Güney İspanya'daki Jerez de la Frontera kentinden alan sherry, tatlı ya da sek olabilir. Sek sherry yapmak için, şarap öbür şaraplardan daha uzun bir süre açık havada tutularak içinde flor adlı bir mayanın üremesi sağlanır. Mayalanması bittikten sonra içine bir miktar brandy eklendiği için sherry "katkılı" şaraplar arasında sayılır. Tatlı sherry yapmak için, özel bir şarap sıradan bir şarapla harmanlanır. Bu özel şarap, olağanüstü tatlı şırası olan değişik üzümlerden elde edilir. Çok çeşitli renklerde sherry' ler vardır. Genellikle tatlı sherry koyu renk, sek sherry saman rengidir. En iyi sherry olan fino az harmanlama gerektirir. Amontillado, fino'dan daha yumuşak, koyu renkli ve yıllanmış bir sherry'dir. Oloroso tatlı sherry yapmak için kullanılan bir şaraptır. Manzanilla ve Montilla, farklı yerlerde üretilen, sherry'yç, benzer şaraplardır. Yemeklerden sonra içilen tatlı şarapların en tanınmışı Porto şarabıdır. Portekiz'de Do-uro Irmağı boyunca üretilen Porto, adını aldığı Porto limanından dünyanın her yerine gönderilir. Mayalanma sırasında Porto'ya brandy eklenir. Fıçılarda saklanan Porto, fıçı Porto' su olarak bilinir; çeşitli yıllarda üretilmiş Por-to'lar birlikte harmanlanır. Çok iyi Porto'lar başkalarıyla karıştırılmadan korunur ve iyi ürün Porto'su adını alır. Uzun yıllar boyunca tahta fıçılarda saklanan Esmer Porto koyu kırmızı rengini kaybeder ve kahverengi olur. Daha az yıllandırılan yakut Porto parlak kırmızı renktedir. Beyaz üzümlerden yapılan beyaz Porto, kırmızı Porto'ya göre sektir. http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1259435507 Kuzeybatı Afrika kıyılarının açığında bir Portekiz adası olan Madeira, başka bir tatlı şarapla ünlüdür. Bu şarabı yapmak için, üzümler ezildikten sonra elde edilen şıra, keçi derisinden tulumlar içinde Funchal limanına getirilerek orada mayalanı r. Sonra brandy eklenerek estufa adı verilen özel odalarda ısıtilanMadeira şarabı koyu kahverengi ve tatlıdır. Bozulmadan 150 yıldan fazla saklarıabilir. Bu şarap Fransız mutfağında soslara zenginlik vermek için kullanılır. Brandy, damıtma {bak. DAMITMA) yoluyla yapılan alkollü bir içkidir. Kökeni üzüme dayanan brandy'nin en güzeli de, en iyi şaraplar gibi belirli bölgelerde üretilir. Bu bölgelerin en iyisi Güneybatı Fransa'daki Cognac kasabası çevresidir. Buranın kireçli toprağında yetişen üzümlerden oldukça ekşi bir şarap elde edilir. Ama, bu şarap damıtılarak dünyanın en güzel brandy'si olan Cognac (konyak) yapılır. İspanya sının yakınındaki Armagnac'ın brandy''si de çok iyidir. Kuzey Fransa'da yapılan elma brandy'si Calvados, elma şarabının damıtılmasıyla elde edilir. Brandy damıtıldıktan sonra fıçılarda depolanır. En iyi sonucu elde etmek için fıçılar meşeden yapılmalıdır. Önceleri renksiz olan brandy, fıçılarda beklerken zamanla soluk kahverengi olur. Bazen büyük teknelere aktarılan brandy'ye renklendirici ve tatlarıdırıcı eklenir. En iyi brandyler renklendirilmez, soluk renklidir. Çok sert bir içki olan brandy bayılarıinsanları ayıltmakta da kullanılır. Fransa'da eau de vie (yaşam suyu) denen brandy, kiraz, şeftali, böğürtlen ve erik gibi meyvelerin sularının damıtılmasıyla da yapılabilir. Şaraptan yapılan başka bir aperitif de vermut''tur. Fransız vermutu soluk renkli ve sektir. İtalyan vermutu ise koyu renkli ve daha tatlıdır. En ünlü vermutlar arasında Fransız-lar'ın Noilly Prat, İtalyanlar'ın Martini ve Cin-zano vermutları sayılabilir. Her vermut üreticisinin, baharat karışımından oluşan ve içkiye özel tadını veren gizli bir formülü vardır. Elma suyundan yapılan elma şarabı özellikle Avrupa'da sevilen ve çok üretilen bir içkidir. Elma suyunun mayalanmasıyla yapılan bu içki özellikle bu amaçla yetiştirilen az asitli, çok tatlı elmalardan yapılır. İngiltere'de Somerset, Devon ve Hereford'da, Fransa'da Normandiya ve Bretanya'da yetiştirilen elmalar elma şarabı yapımına çok uygundur. Eskiden elma şarabı yapmak için, variller içinde sopayla ezilen elmalar ahşap raflara gerilmiş kumaşların üzerine yayılır, sonra bu kumaşlar sıkılarak elma suyu çıkarılırdı. Günümüzde elma şarabı fabrikalarda yapılır. Elmalar yıkandıktan sonra elektrikle çalışan preslerde sıkılır. Büyük fıçılarda mayalanan elma suyu, içindeki katışkıların ayrılması için süzgeçlerden geçirildikten sonra şişelenir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.